Herbert Niiler

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herbert Niiler (pintsakus).
Herbert Niiler (pintsakus). Foto: Eesti korvpalliliit

27.04.1905-13.04.1982

Eesti rahvuskoondise peatreener 1936. olümpiamängudel. EMi 5.koht Eesti koondisega 1937, 1939. 8-linna turniirivõit 1941 kevadel Leningradis.

Herbert Niiler oli mees, kelle panust Eesti korvpalli arengusse on võimatu üle hinnata. Täpselt 25 aasta sisse mahtus tema töö meie korvpalli hüvanguks.

Herbert Niiler oli nende 14 (noor)härra seas, kes 14. detsembri õhtul 1923 Tallinnas, Toompeal asutasid eesti Käsipalli Liidu. Kui Eesti rahvuskoondis esmakordselt kokku kutsuti mänguks Läti vastu 29.aprillil 1924 Tallinnas, oli ka Niiler koosseisu arvatud, kuid kahjuks ei võimaldanud haigestumine platsile minna.

Täiendas ennast välismaal, 1928 Šveitsis Genfi NMKÜ Kehalise Kasvatuse Instituudis ja seejärel lõpetas Springfieldis (USA) Kehalise Kasvatuse Ülikooli. Õpitud teadmised võimaldasid tal 1930 esmakordselt Eestis välja anda pallimängude õpperaamatu „Korv- ja võrkpalliõpetus“. 1929 kinnitati ta EKL poolt esmakordselt rahvuskoondise treeneriks mängus Läti vastu, maavõistlus võideti  57:37. Seejärel põhiliselt Niileri juhendas rahvuskoondist. 1934 viis ta treenerina Tartu NMKÜ esmakordselt Eesti meistriks. Eesti jaoks ajaloolisele Berliini olümpiaturniirile viis meeskonna samuti Niiler ehk Vana nagu mehed teda nüüd juba kutsusid.

1937 ja 1939 EM-võistlustel, kui Eesti tuli mõlemal korral viiendaks, juhtis meeskonda samuti Niiler. Kuid tema juhendatud põlvkonna tipptulemuseks tuleb kahtlemata lugeda nüüd juba N Liidu rüpes saavutatud esikohta 8-linna turniiril 1941 kevadel Leningradis. Nagu kirjutati, oli see suurepärane taktika võit ja selle taga oli Herbert Niiler. Sisuliselt oli tugevuse poolest tegu väikeste EM-võistlustega, kust võtsid osa esimesed EM meistrid Läti ja Leedu, aga lisandusid Venemaa ja Gruusia võistkonnad. Kahjuks katkes tema viljakas tegevus Eesti korvpalli heaks 1944 sügisel Eestist äramineku tõttu. 1949. aastast alates USA-s elades ja töötades.

Herbert Niiler oli Eesti oma korvpallikoolkonna rajamise üks kõige eredamaid isiksusi. Tema õpetuse vilju maitsti ehk kõige magusamalt 1940.-ndate aastate lõpu ja 1950.-ndate alguse heades tulemustes, kuid nüüd juba ilma temata.

Pikemalt saada lugeda raamatust: „Eesti korvpall. Portreed“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles