Kuri naaber Rootsi purustas Soome kullaunistuse

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi koondise väravavaht Henrik Lundqvist võib käed võidukalt taeva poole tõsta – igipõline rivaal Soome on alistatud ja ees ootab finaal.
Rootsi koondise väravavaht Henrik Lundqvist võib käed võidukalt taeva poole tõsta – igipõline rivaal Soome on alistatud ja ees ootab finaal. Foto: Liis Treimann

Eile luhtus 43-aastase Teemu Selänne võimalus tulla oma pika ja ilusa karjääri lõpus olümpiavõitjaks. Seni Sotši olümpia jäähokiturniiril vägevalt tegutsenud Soome koondise ja tema legendaarse kapteni teele jäi nende suurim spordialane vaenlane – Rootsi. 2:1 võit viis finaali kolme krooni meeskonna. Teises, vähemalt sama põhimõttelises poolfinaalis alistas Kanada 1:0 USA. 

«Hoki – see tähendab tõuse ja langusi … loodetavasti on homme meil veel üks tõus. Pronksimäng on meie jaoks väga oluline,» andis Selänne mõista, et soomlased kavatsevad täna medali eest tõsiselt võidelda. «Meil ei õnnestunud näidata oma parimat hokit ning see kurvastab isegi rohkem kui tulemus. Seevastu Rootsi mängis hästi ning väljakul oli tunda, et oleme neist pidevalt ühe sammu võrra maas. Miks? Võimalik, et mäng Venemaaga röövis meilt lihtsalt palju jõudu.»

Rootsi ja Soome kohtumises oli kõik lahtine viimase hetkeni, ent kogu mängu vältel oli tunda Rootsi kerget ülekaalu. Soome mängis pehmelt ja väga häid võimalusi tekkis neil vähe. Olli Jokineni visatud kohtumise avaväravgi oli pooleldi juhus – terava nurga alt teele saadetud litter libises Rootsi väravavahi Hendrik Lundqvisti jalakaitse padja alt läbi. Rootsil kulus viigistamiseks viis minutit, veel viis minutit hiljem pääsesid nad Erik Karlssoni pommlöögist juhtima ja see seis jäigi püsima.

Rootsi koondise peatreeneri Par Martsi sõnul seadsid nad olümpiaturniiril endale väga kõrge eesmärgi. «Meil on piisavalt hea meeskond, et kulla eest võidelda,» märkis ta. «Täna mängisime oma senise parima mängu, kuid finaalis tuleb meil kindlasti juurde panna.»

Pressikonverentsi ajal ei teadnud Marts, kellega nad pühapäeval finaalis kohtuvad. Selge oli aga see, et tegemist on Põhja-Ameerika meeskonnaga, ning Kanada ja USA mängivad sarnases jõulises stiilis. «Tegelikult pole vahet, kellega kohtume, alati tuleb mängida oma mängu – hästi kaitsta ja teravalt rünnata. Kui aga vastane pakub jõulist mängu, ei hakka me ennast peitma,» kinnitas ta.

Rootsi koondis krooniti olümpiavõitjaks 2006. aastal Torinos. Võidunälg on aga endiselt alles. «Olen ülimalt rõõmus võimaluse üle mängida veel üks kord olümpia finaalis,» õhkas toonagi tšempionite väravasuul seisnud Lundqvist.

Soome koondise peatreeneri Erkka Westerlundi sõnul tuleb pronksi võitmiseks tegutseda palju paremini kui poolfinaalis.

«Tegelikult oli meil ka poolfinaalis hea võimalus võita, kuid sisse tuli kaks väga halba perioodi,» nentis ta. «Meie jaoks olid väga raske mängu algus ja teise kolmandiku lõpp. Kui tahame edu saavutada, peame õppima hoidma terve kohtumise ühtlast taset.»

Soome koondise ründaja Mikael Granlund nentis, et poolfinaali kaotus valmistab meelehärmi, kuid meeskond peab end veel üks kord kokku võtma. «Praegu on kõige tähtsam pöörata kogu tähelepanu pronksimängule,» leidis ta.

Vancouveri OMi finaali korduseks olnud Kanada ja USA heitlus oli tempokas, ent väravavahid tegutsesid kindlalt. Kohtumise ainus värav sündis teise kolmandiku alguses, kui Jamie Benn suunas litri ameeriklaste väravasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles