17-aastase venelanna ootamatu olümpiavõit tekitas palju vaidlusi

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukast Adelina Sotnikovast sai esimene venelanna, kes kroonitud naiste üksiksõidus olümpiavõitjaks.
Lennukast Adelina Sotnikovast sai esimene venelanna, kes kroonitud naiste üksiksõidus olümpiavõitjaks. Foto: AP/Scanpix

Mitmete iluuisutamisasjatundjate hinnangul sai venelanna Adelina Sotnikova Sotši olümpiamängude naiste üksiksõidu kulla teenimatult – hõbedale jäänud Lõuna-Korea esindaja Yuna Kim olevat esinenud paremini.

Kohtunike hinded näitasid aga midagi muud ning 17-aastane venelanna kerkis vabakavaga tiitlikaitsja ette.

Ühe Korea ajalehe sõnul sõitis Kim oma kava suurepäraselt ning erinevalt Sotnikovast ei teinud ühtegi viga. «Ilmselgelt langetasid kohtunikud väga vaieldava otsuse, kuid pärast võistlust kinnitas üks anonüümseks jääda soovinud kohtunik, et keegi ei avaldanud neile selliselt hindamiseks survet ning hinded olid objektiivsed,» kirjutati ajalehes.

Väidetavalt lasid võistluse korraldajad Kimil enne jääle minekut mitu minutit kauem oodata kui tavaliselt, sest eelmise võistleja punktide kokkulugemine võttis aega tavapärasest kauem. Näiteks LA Timesis ilmunud artiklis avaldatakse arvamust, et tegemist oli pahatahtliku teoga.

USA päevaleht viitas, et üks kohtunikest, ukrainlane Juri Balkov on varem tulemuste kokkuleppimise eest karistada saanud. Teine kohtunik, venelanna Alla Šehhovtseva on aga abielus Venemaa uisuliidu presidendiga.

Mõistagi annavad sellised seosed alust kahtlustada kokkumängu. Seda enam, et väidetavalt asendasid need kaks kohtunikku esialgu naiste üksiksõitu hindama pidanud Lõuna-Koreast ja USAst pärit kohtunikke.

Samas väljaandes võttis sõna ka neljakordne iluuisutamise maailmameister Kurt Browning, kelle hinnangul oleks pidanud võitma just Kim. «Olin šokeeritud, kui venelanna võitis. Ma ei suuda mõista, kuidas selline asi juhtus, et ta sai üleöö maailma parimaks,» rääkis Browning, kes kommenteeris iluuisutamist Kanada riiklikul telekanalil. «Kim oli jääl selgelt Sotnikovast parem,» lisas ta.

Saksamaa telekanalil võistlusi kommenteerinud endine legendaarne iluuisutaja Katarina Witt oli sama meelt: «Ma ei mõista, kuidas sellel olümpial punkte jagatakse! Miks on Sotnikova esimene ja Kim teine?»

Venelased on aga kõik jutud kokkumängust tagasi lükanud ja viidanud sellele, et aastaid talusid just Venemaa üksiksõitjad ränka ülekohut. «Oleme kaua kannatanud, seega vabandage väga … mina oleksin nende kõikide asemel vakka,» sõnas Venemaa üks juhtivaid treenereid Tatjana Tarassova. Olümpiamängude tule süüdanud Irina Rodnina süüdistas aga kriitikuid diletantluses. «Nad ei mõista hindamise kõiki peensusi. Hüpete poolest olid Sotnikova ja Kim võrdsed, kuid esituse poolest oli Sotnikova selgelt parem,» leidis ta.

Värske olümpiavõitja ei tahtnud aga vaidlustesse sekkuda. «Kõik küsimused tuleks esitada kohtunikele,» sõnas Sotnikova. «Minu kava oli keerulisem. Jah, ma tegin ühe väikese apsu, kuid olin ikkagi kindel, et saan medali. Kui aga selgus, et see on kuld, olin nagu seitsmendas taevas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles