Välbe: kui Tšernoussov soovib kodakondsust vahetada, maksku miljonid tagasi

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilja Tšernoussov.
Ilja Tšernoussov. Foto: SCANPIX

Venemaa suusaliidu juht Jelena Välbe lausus, et kui Sotši olümpiamängudel suusamaratonis pronksmedali võitnud Ilja Tšernoussov soovib vahetada Venemaa kodakondsuse Šveitsi oma vastu ja hakata edaspidi ka selle riigi lipu all võistlema, siis nõuavad venelased temalt miljoneid.

Tšernoussov ja maratonis kulla võitnud Aleksandr Legkov harjutavad ülejäänud Venemaa koondisest eraldi, šveitslase Reto Burgermeisteri käe all, lisaks on Tšernoussovi elukaaslane šveitslannast laskesuusataja Selina Gasparin. Neil põhjustel on Vene meedias käidud välja võimalus, et Tšernoussov vahetab lähiajal Vene kodakondsuse Šveitsi oma vastu.

Välbe sõnul pole aga tegu tõsise jutuga. «Oleme seda kuulnud, aga võtame seda kui nalja. Samas on selge, et kui ta tõesti soovib lahkuda, nõuame šveitslastelt välja mitu miljonit franki,» lubas Välbe ITAR-Tassile antud intervjuus. «Riik on temasse palju investeerinud, ta pole kunagi pidanud oma rahakoti toel sporti tegema. Seega kui räägime järgmistest olümpiamängudest, siis on meil kõik võimalused teha nii, et ta ei saaks seal võistelda,» lubas Välbe.

«Keegi ei lase teda «baranka» (mitte millegi – toim) eest minema,» lisas alajuht. «Meil on niisugused näited Daša Domratševa ja Anastassia Kuzmina näol juba olemas. Riik on nende heaks väga palju teinud ja minu meelest on täiesti vale, kui sportlane lihtsalt lahkub,» sõnas ta. Äsja Sotši mängudel kolm kuldmedalit võitnud Domratševa esindas noorteklassis Venemaad, kuid võttis siis vastu pakkumise esindada Valgevenet.

Venemaal sündinud Kuzmina vahetas aga kodakondsust 2008. aastal pärast abiellumist ja seda, kui Venemaa treenerid vastasid eitavalt tema soovile võtta treeninglaagrisse kaasa hiljuti sündinud poeg Jelissei. Vancouveris tõi Kuzmina sprindidistantsil Slovakkiale kõigi aegade esimese ja Sotšis teise taliolümpiamängude kuldmedali.

Venemaale endale ei ole teiste riikide sportlaste «kodustamine» samas sugugi võõras. Ka Sotšis tõi endine lõunakorealane Viktor An neile lühirajauisutamises kolm kuldmedalit ning lumelauasõidu paralleelslaalomis ja -suurslaalomis võidutses Vic Wild, kes sai pärast venelannast lumelauduri Aljona Zavarzinaga abiellumist peaministrilt Dmitri Medvedjevilt eriloa, mis lubas mehel võtta nii Venemaa kodakondsuse kui ka säilitada USA passi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles