Kangurile meeldis hooaja lõpp Itaalias

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Kangur alustas hooaega ASVELi särgis (pildil), lõpetas aga Bologna Virtuses.
Kristjan Kangur alustas hooaega ASVELi särgis (pildil), lõpetas aga Bologna Virtuses. Foto: SCANPIX

Meeskonnaaladel on parima mängija valimine üsna subjektiivne tegevus. Kui aga Eesti korvpallis on mees, kes pallis hooaja Euroliigas ja jõudis Prantsusmaa meistrisarja lõppedes olla nõutud mees ka Itaalias, oleks kohatu kedagi tema kõrvale seada.



Mõistagi käib jutt Kristjan Kangurist – möödunud suvel Prantsusmaa meistermeeskonna Villeurbanne’i ASVELiga liitudes Euroopa korvpalli kõrgtasemele hüpanud mängumehest.

Tagasihoidliku inimesena ei hakka Kangur oma arengu ümber suuri sõnu tegema, väites, et enda tegemisi on raske hinnata. Lõpuks poetab ta siiski, et erinevate treenerite juhendamisel mängides õppis ta tundma korvpalli nüansse ning viskekindluski olevat aastaga suurenenud.

Ilmselt suutis ta jätta endast piisavalt hea mulje ning Itaalia tippklubi Bologna Virtus kutsus mehe endale veerandfinaalideks appi. Eestlaste jaoks harjumatut pakkumist võttiski Kangur peamiselt võimalusena end näidata.

«Itaalia liigas on kombeks palgata pallur, kes seal varem mänginud ja keda teatakse. Tundmatute mängijatega seotud liigseid riske ei taha nad võtta,» rääkis Kangur, kelle missiooni võib pidada kordaläinuks. Või kuidas teisiti nimetada seda, et viies mängus osalenud eestlane saatis selle ajaga korvi poole teele 17 viset, millest tabas 16.

Üleeile koos perega Eestisse jõudnud korvpallur kurvastas vaid selle üle, et jõudis saapamaal pidada kõigest viis kohtumist. Paraku katkes Bologna meeskonna tee veerandfinaalis saadud 2:3 kaotusega.

Lühikese ajaga jõudis Kangur Itaalia liiga stiiliga harjuda, ent teenis kummaliselt palju isiklikke vigu.

«Sealsed kohtunikud tahavad uutele mängijatele kiirelt selgeks teha, kes on tegelikult boss – nii need vead tulevadki. Viktor Sanikidze rääkis, et sai esimestes mängudes mõne minutiga viis viga täis,» viitas ta Itaalias veedetud aja suurimale probleemile.

Jõudis ju temagi koguda viie mänguga keskmiselt 3,8 isiklikku viga. Kui Kanguril peaks avanema võimalus Itaaliasse naasta, loodab ta leida kohtunikelt paremat suhtumist.
Naasmise vastu pole aga Kanguril midagi. Itaalias veedetud lühike aeg jättis talle palju positiivsemad mälestused kui täispikk hooaeg Prantsusmaal Villeurbanne’i ASVELis.

«Võimalik, et viimane asi jääb paremini meelde, kuid Itaalias õnnestusid asjad lihtsalt paremini,» nentis ta. «Usun, et tegelikult sain mõlemas kohas hakkama. Itaalia liigat peetakse küll veidike tugevamaks, kuid Prantsusmaal mängiti väga atleetlikku korvpalli.»

Kindel on aga, et ASVELi nimekirjas me Kangurit tuleval hooajal ei näe. Mehe sõnul oligi ta palgatud vaid üheks hooajaks, pikemast lepingust polnud ta ise huvitatud. Pealegi viis aasta tagasi Prantsusmaa meistriks kroonitud meeskonna kohamängudelt väljajäämine suurpuhastuse ja eelarve vähenemiseni.

Kangur oli üsna veendunud, et lähema kuu jooksul ei selgu tuleviku suhtes midagi, Euroopa klubikorvpallis on vaikne aeg – paljudes riikides on käimas alles meistritiitli selgitamise otsustavad mängud. Tema eelistus kuuluks aga välismaal jätkamisele.

«Praegu on küll selline tunne, et ei tahaks veel koju tagasi tulla, kuid kunagi ei saa ju midagi kindlat öelda. Veel pole teada ka see, milliseid meeskondi Eestis moodustatakse,» arutles ta.

Kuna otsuste langetamisega on aega, pakib Kangur oma reisimisega harjunud pere pambud peagi jälle kokku ja sõidab Türki päikest püüdma.

Kangur liitub koondisega hea meelega

Eesti üks paremaid tegevkorvpallureid Kristjan Kangur lubab endale suvel vaid paar nädalat puhkust. Juba juuni teises pooles alustab ta koos teiste Eesti koondislastega üldkehalist ettevalmistust. Tiit Soku ränkraskeks peetavad treeningud teda ei kohuta.

«Lähen neisse trennidesse hea meelega, soovin klubihooajaks saada head füüsilist põhja,» sõnas Kangur. «See võimaldaks vigastusi vältida ja kindlamalt mängida.»

Riigi esindusvõistkonna treeneritega pole Kangur veel oma rolli üle arutlenud, kohtumised ja jutuajamised seisavad alles ees. Seepärast ei soovinud ta ka spekuleerida oma võimaliku liidrirolli üle.

Kangur märkis, et ei saa minna koondisse ja öelda, et nüüd ongi tema liider ja kogu meeskonna vedaja. Samas on ta noorenduskuuri läbinud meeskonnas oma 27 eluaastaga üks suuremate kogemustega ja kõrgeimal tasemel pallivatest mängumeestest. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles