Epeenaiskonna vägevus peitub ühtluses

Jaan Martinson
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina Kuusk, Julia Beljajeva, Erika Kirpu, Irina Embrich.
Kristina Kuusk, Julia Beljajeva, Erika Kirpu, Irina Embrich. Foto: Liis Treimann

Eesti epee­naiskond on kõva. Prantsusmaal Saint-Mauri MK-etapi finaalis alistati mängeldes Rootsi 45:37. «Meie jõud peitub ühtluses,» selgitas tiimi liider Irina Embrich. «Igaüks on võimeline otsustaval hetkel matše enda kasuks kallutama.»

Kõik neli Eesti naiskonna liiget – Embrich, Julia Beljajeva, Kristina Kuusk ja Erika Kirpu – mahuvad maailma edetabelis 36 parima sekka. Igaüks on viimase aasta jooksul pääsenud vähemalt korra MK-etappidel esikümnesse.

Kui paljud naiskonnad tuginevad ühele-kahele tipule, siis Eestil otsest esinumbrit pole, kinnitas Embrich: «See annab tohutu kindlustunde ja võtab pinge maha, kui tead, et kehval hetkel võib sama tugev kaaslane sind välja vahetada. Meil pole probleemi, kes nelikust vehklema pannakse, peaasi, et võidame.»

Vahetusi tehti ka Saint-Mauris. Esimeses ringis oldi vabad, seejärel purustati 45:34 Saksamaa. Pääsu eest poolfinaali tuli kokku minna ebamugava Ungariga, kelle liider Emese Szasz on mitmel korral Eestile valusalt koha kätte näidanud. Kuna Embrich pole maailma teise mõõga Szasziga just liiga hästi vehelnud, pandi ungarlannade vastu, nagu tavaliselt, ankrunaiseks Kuusk.

Matš kujunes dramaatiliseks. Kuusk läks Szaszi vastu kolmetorkelises eduseisus, kuid lasi kümme sekundit enne lõppu viigistada. Lisaajal oli siiski Kuusk see, kes otsustava torke tegi.

«Tegime taktikaliselt kõik täpselt nii nagu vaja,» rääkis Embrich. «Ungari vastu tuleb seis võrdne hoida. Szaszile ei saa otsustavaks matšiks eduseisu anda, siis läheb keeruliseks. Kuusk suutis lõpus vastase kenasti üle mängida.»

Edasine kulges juba mängeldes. Poolfinaalis torgiti läbi Itaalia 45:32, finaalis Rootsi. Mõlemad duellid kulgesid ühesuguse stsenaariumi järgi – kaaslased tegid tõhusat tööd, ankrunaine Embrich läks rajale Eesti eduseisul ning tal polnud raskusi kaitsest vehelda ja vastane rünnak rünnaku järel mõõga otsa püüda.

«Tõesti on lihtsam viimast matši vehelda siis, kui juba alguses juhid mõne punktiga,» tänas Embrich tiimikaaslasi. «Teed kohe veel paar kiiret torget ning sunnid vastase meeleheitlikult ründama ning sellega ka eksima.»

Eesti epeenaiskond tõuseb võidu toel maailma edetabelis kuuendalt kohalt Ukrainast ja Ungarist mööda neljandaks. Ette jäävad Hiina, Venemaa ja napilt ka Rumeenia, kellest on võimalik edu korral mööduda järgmisel nädalavahetusel Barcelonas, kus laupäeval toimub individuaalne ja pühapäeval naiskondlik turniir.

Juunioride EMil Iisraelis sai maailma edetabeli esinumber Katrina Lehis 10. koha. Ta taastub meniskioperatsioonist ega ole pool aastat turniiridel vehelnud. Veronika Zuikova sai 45., Jane-Liis Rautam 65. ja Madina Azizova 70. koha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles