Sada päeva jalgpalli MMini: töö käib 200 km/h

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpalli MM.
Jalgpalli MM. Foto: SCANPIX

Saja päeva pärast ehk 12. juunil Brasiilias algava jalgpalli MMi korraldajatel jagub enne suurvõistlust veel kuhjaga lahendamata probleeme – muresid on nii staadionite, infrastruktuuri kui ka turvalisusega, vahendab The Telegraph.

Brasiilia suutis 12st MM-staadionist pooled mullu suvel õigeaegselt valmis saada, ülejäänud kuus ei valminud aga ka detsembrisse seatud tähtajaks. Mitu staadionit on ikka veel ehitusjärgus ja näiteks Curitibas asuv Arena da Baixada peaks valmis saama alles mais ehk napp kuu enne turniiri algust. Rahvusvaheline Jalgpalliliit (FIFA) kaalus juba ka sealsete mängude mujale viimist, kuid otsustas nädalavahetusel siiski seda mitte teha. Curitibas peetakse neli alagrupimängu, teiste seas näiteks tiitlikaitsja Hispaania mõõduvõtt Austraaliaga.

«Enamikus linnades on veel palju tööd ees,­» tõdes FIFA peasekretär Jerome Valcke pärast Florianopolises toimunud korralduskomitee nõukogu koosolekut. Lisaks Curitiba staadionile ei ole valmis ka Cuiabas asuv Arena Pantanal ja São Paulos asuv Corinthians Arena. Viimasel staadionil juhtus mäletatavasti hiljuti õnnetus, kus ümberkukkunud kraana all hukkus kaks töölist. See staadioninurk on endiselt piiratud.

Staadion, kus Inglismaa kohtub Uruguayga, valmib lõplikult alles mõni nädal enne MMi algust. Parem on olukord Manauses Arena da Amazonial, kus Inglismaa peab oma avamängu Itaaliaga – see staadion avatakse ametlikult 9. märtsil. Veebruari lõpus sai valmis ka Natalis asuv Arena das Dunas. «Manauses ja Natalis tuleb nüüd korraldada vajalikud kontrollmängud ja üritused. Liigume 200 kilomeetrit tunnis, kõvasti-kõvasti kiiremini kui piirang lubaks,» tõi Valcke ilmeka võrdluse. «Peame töötama täiskiirusel.»

Lisaks teeb ametnikele muret ka staadionite ümbrus. Näiteks Porto Alegres asuv Beira-Rio staadion avati samuti veebruaris, kuid Valcke sõnul jätkuvad seal veel teetööd. Brasiillased on niigi juba ammu loobunud Manausesse plaanitud üherööpmelisest raudteest ja Belo Horizontesse kavandatud kiirbussiliinist. Nii mõnigi transpordisüsteem küll valmib, kuid mitte juunikuuks ehk MMi alguseks. Näiteks Fortaleza uus lennujaam ei saa valmis enne kui alles 2017. aastal.

«Algusest peale oli selge, et kõik projektid ei saa valmis. Nii mõneski linnas tuleb tagada linnaliikluse, staadioni ja lennujaama ühine toimimine, mitmel puhul on aga selge, et enne ja pärast MMi on tegemist ühe, MMi ajal aga hoopis teistsuguse linnaga,» selgitas Valcke.

«Meil tekkis raskusi, sest võimud ei väljastanud piisavalt kiiresti ehituslube,» põhjendas Brasiilia spordiminister Aldo Rebelo toimuvat. Muresid on ka külaliste majutamisega, sest näiteks Manause hotellides on vaid 1700 voodikohta. Sestap pakutakse jalgpallisõpradele ööbimisvõimalusi nii džunglimajakestes kui ka veesõidukitel.

Seni on MMil välja müüdud viie mängu piletid, teiste seas kohtumised Inglismaa-Itaalia ja USA-Portugal. FIFA on kokku saanud 3,5 miljonit piletisoovi. Esimeste loosi- ja vabamüügiringide kaudu leidis omaniku poolteist miljonit pääset, müümata on veel umbes 160 000 piletit. Enamik pileteid ehk üle miljoni on antud brasiillastele, järgnesid Argentina, Saksamaa, Kolumbia, USA ja Inglismaa.

FIFA pelgab siiski tavapärast piletitega hangeldamist – väidetavalt pakutakse internetis pileteid kuni 4000 naela eest. FIFA manitseb huvilisi ostma vaid ametlikult kodulehelt, et mitte petta saada. «Oleks kohutav, kui fännid ei pääse staadionile, sest selgub, et neil on võltsitud pilet,» sõnas FIFA turundusdirektor Thierry Weil.

Korraldajad võtavad väga tõsiselt ka turvalisusküsimusi. Brasiilia võimude sõnul valvab MMi ajal korda 150 000 politseinikku ja sõjaväelast, et vältida vägivaldsete protestimiitingute korraldamise võimalust. Seda on kolm korda rohkem kui mullusel Maailmajagude Karikaturniiril. Toona tuli tänavatele üle miljoni inimese, et protestida valitsuse raharaiskamise ja unarusse jäetud avalike teenuste üle.

Lisaks politseinikele ja armeele õpetatakse MMi ajaks välja 20 000 eraturvateenistujat, kes staadionitel korda peavad. Kõik 12 osariiki, kus on mõni mängupaigaks olev linn, on üles seadnud mobiilsed kontrollkeskused, mis on ühendatud keskse 24 tundi töös oleva süsteemiga. Turvalisuse tagamisele kulutatakse kokku 475 miljoni Inglise naela väärtuses raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles