Uue treeneri esimese mängu eel rõhuti koosolekutele

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti jalgpallikoondis asub täna mängima üsna omapärases paigas, sest Gibraltari senine ainuke staadion asub kõrge kalju ääres.
Eesti jalgpallikoondis asub täna mängima üsna omapärases paigas, sest Gibraltari senine ainuke staadion asub kõrge kalju ääres. Foto: EJL

Eesti jalgpallikoondis peab täna rootslasest peatreeneri Magnus Pehrssoni käe all esimese kohtumise, kui võõrsil minnakse vastamisi Gibraltariga. Kuigi koondist tabasid teel seoses lennuprobleemidega viperused ja esmaspäevases trennis osales vaid kaheksa meest, on soovitud töö tehtud ja suur hulk koosolekuid peetud.

Kuigi mitmed koondislased kohtusid Gibraltaril Eesti tiimi rootslasest juhendajaga esmakordselt, leiti juba varasemalt Pehrssoniga kohtunud Klavani sõnul tiimiga kiiresti ühine kontakt.

«Hea tuju on sama,» sõnas Klavan, et ka uue peatreeneri käe all leiti kohe hea meeskonnakliima. «Meil oli eile (üleeile) treeningul väiksem grupp ning nii sai treener individuaalselt rohkem suhelda ja näidata, kuidas pressingut teha ja milliseid positsioone valida. Lisaks on meil olnud koosolekuid väiksemates ja suuremates gruppides, see on erinev. Rohkem on tehtud taktikalist tööd.»

Nii rääkisidki eilsel pressikonverentsil Pehrsson, Klavan ja ka Konstantin Vassiljev, et mänguvisiooni on kahe päeva jooksul arutatud erinevates gruppides ja on peetud mitmeid koosolekuid.

«Kaks esimest päeva läksid hästi. Toimunud koosolekud ja taktikalised trennid on otseselt seotud sellega, et koondise eesotsas on uus inimene. Ta annabki edasi seda, mida ta soovib meilt näha,» lisas Vassiljev. «Homne (tänane) mäng näitab, kas saime kahe päevaga hästi aru, mida treener meist tahab. Selles mängus peame olema domineerivamaks pooleks,» märkis Vassiljev, kes lisas, et juttu on olnud ka standardolukordade edukamast lahendamisest.

Kuigi koondist on tänase mängu eel tabanud mitmed vigastused, tundis Pehrsson eelkõige heameelt, et mitmed koondise alustalad eesotsas Klavani ja Vassiljeviga on siiski olemas. Kõige rohkem on matši eel eestlastel probleeme ründajatega, kuna traumade tõttu jäävad kohtumisest kõrvale nii Sergei Zenjov, Henri Anier kui ka Henrik Ojamaa. Nii on ründajatena üles antud vaid Rimo Hunt ja Tarmo Kink. Samamoodi on kitsikus ka poolkaitsjate osas, kus mehi on koosseisus viis. Samas kaitsjaid on koondises küllaga – koguni kaheksa.

«Homme (täna) on väljakul mõned mängijad, kes muidu ei oleks alustanud. Selline on olukord. Olen rahul, et koondise jaoks mitmed väga olulised mängijad on siin ja nad said kõik vajaliku info,» rääkis Pehrs­son, kelle juhendamisel harjutati eilses trennis kõrget pressingut, ja seda soovib ta täna ka väljakul eelkõige näha. «Mängu jälgimine saab olema väga huvitav.»

Kui Eesti jalgpalliajakirjanikud on harjunud koondise mängueelsest trennist välja lugema koondise algkoosseisu, siis eilse vähendatud koosseisu puhul oli see pigem keeruline ettevõtmine. Nii tunnistas õhtuse harjutuskorra ajal hoolealuseid häälekalt ning tihtilugu ka personaalselt juhendanud Pehrsson ajakirjanikele, et ka mängijad saavad algrivistuse teada alles hiljem.  

Eile jõudis seoses koondisega avalikkuse ette ka üks uudis. Selgus, et koondise personaliga on liitunud 41-aastane rootslane Jesper Norberg. Rootslase põhilisteks ülesanneteks on olla kontaktis ja jälgida detailselt koondise mängijate tegemisi koduklubides, koostada statistiline ja videoülevaade mängijate esitustest, analüüsida koondise eelmisi mänge, anda mängijatele individuaalset tagasisidet ning tuua välja erinevate analüüside tulemused. Eilse Eesti koondise trenni veetis Norberg tribüünil ja jäädvustas kogu tegevuse tulevase analüüsi jaoks videolindile.

Lisaks sõpruskohtumise pidamisele teevad eestlased täna taas ka ajalugu. 2012. aastal sai Eestist mäletatavasti esimene Euroopa Jalgpalli Liidu liige, kes kohtunud kõikide teiste liikmesriikidega. Kuna eelmisel aastal liitus UEFAga Gibraltar, saab Eesti täna taas rekordi püstitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles