Nurmsalu elu võistlusest: üllatasin ka iseennast

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Nurmsalu ei suutnud Sotši olümpiamängudel soovitud tulemuseni jõuda, kuid Holmenkollenis tegi eestlane kaks suurepärast hüpet.
Kaarel Nurmsalu ei suutnud Sotši olümpiamängudel soovitud tulemuseni jõuda, kuid Holmenkollenis tegi eestlane kaks suurepärast hüpet. Foto: Liis Treimann

Kaarel Nurmsalu on pärast rasket hooaja algust suutnud tõusta suurepärasesse vormi.  

Suusahüppaja Kaarel Nurmsalu tegi eile ülekaalukalt karjääri parima võistluse MK-sarjas, saades Holmenkollenis toimunud võistlusel kuuenda koha. «Olen väga õnnelik. Eelmine treener saatis pärast avahüpet sõnumi, et teises voorus on vaja külma peaga hüppama minna ja tuimalt oma ära teha,» sõnas Nurmsalu pärast võistlust.  

Nurmsalu hüppas avavoorus 129 meetrit ja hoidis pikalt liidrikohta, eestlase suutis esikohalt tõrjuda alles 46. mehena tornist alla tulnud norralane Anders Bardal. Avavooru järel oli Nurmsalu neljas.

«Edu saatis siin neid vendi, kel mune on ja kes julgesid tuimalt hüpata. Holmenkolleni mägi on koht, kus isegi suusahüppajad kardavad.» Mitmel mehel oli tuule tõttu suuri raskusi, et mitte kukkuda, õnneks midagi traagilist seekord siiski ei juhtunud.  

Ka teises voorus tegi ta korraliku hüppe ning lendas 123 meetrit.

«Avahüppes sain ka soodsad tuuleolud, aga ehk endagi jaoks veidi üllatav oli, et suutsin teise hüppega ja sellistes keerulistes tuuleoludes oma head positsiooni kindlustada. Siin on vaja füüsiliselt hüpata ja seekord teadsin ma kogu aeg täpselt, mida teen. Äratõuge toimub ju 0,2 sekundi jooksul, ent suutsin ka sel ajal kõik läbimõeldult teha,» kirjeldas Nurmsalu. Sportlase sõnul oli ka Trondheimi etapil tehtud hüpe tegelikult sama hea. «Aga seal tekkis turbulents ja kokkuvõttes ei tulnud head tulemust,» lisas ta. Trondheimis sai Nurmsalu 45. koha.

Seni oli Nurmsalu karjääri parimaks kohaks MK-sarjas 13. positsioon, mille ta saavutas mullu Planica lennumäel. Esikoha teenis Holmenkollenis sakslane Severin Freund, kes edestas norralast Anders Bardalit ning kahekordset Sotši olümpiavõitjat poolakat Kamil Stochi.

Nurmsalu ütles mõni aeg tagasi, et selle hooaja eesmärk on eelmise hooaja MK-sarjas saadud punktisumma ületada. Nüüd sai see ühe etapiga täidetud. «See näitab, et ma rääkisin realistlikku juttu. Olen suuteline pidevalt 20 sisse hüppama, heal päeval kümne sekka, ent kuues koht on suur õnnestumine, üllatasin sellega ka iseennast,» sõnas Nurmsalu. MK-sarja üldarvestuses sai eestlane juurde 40 punkti ning nüüd on tal tänavu koos 47 silma. Holmenkolleni etapiga tõusis Nurmsalu MK-sarjas 73. positsioonilt 58. kohale. Eelmisel hooajal sai Nurmsalu 40 punktiga kokkuvõttes 49. koha.

Sportlase isa Toomas Nurmsalu sõnas, et tema jaoks polnud üllatus nii suur, sest poja vorm on väga hea. «Kui protokolli vaadata, siis teisel hüppel sai Kaarel kõige kehvema tuule ja siit algab Kaarli kiitmine. Sellise tuulega üle 120 meetri hüpata on väga kõva tulemus,» sõnas Toomas Nurmsalu. «Tegelikult oli Kaarel juba Trondheimi etapil üliheas vormis. Siin ei olnud tippude seas ühtegi treenerit, kes poleks Kaarlil kätt surumas käinud, see näitab ka midagi. Ja eks MM on samuti tulemas ja teatakse, milleks ta lennumäel võimeline on,» lisas ta.

Nurmsalu segas olümpiahooajal seljavigastus ning ta pidi detsembris operatsioonil käima, kahtluse all oli ka olümpial osalemine. Siiski suutis ta lõikusest piisavalt taastuda ning on nüüdseks hea vormi saavutanud. Suusahüppajate hooaeg jätkub järgmisel nädalal Harrachovis toimuva lennumäe MMiga. Hooajale pannakse punkt ülejärgmisel nädalal, kui MK-punkte jagatakse Planicas. 

Suusahüpped

MK-etapp, Holmenkollen

1. Severin Freund (Saksamaa) 265,4

2. Anders Bardal (Norra) 252,1

3. Kamil Stoch (Poola) 245,4

4. Noriaki Kasai (Jaapan) 244,1

5. Gregor Schlierenzauer (Austria) 241,7

6. Kaarel Nurmsalu 241,4

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles