Kaarel Nurmsalu loob oma tiimi Team Karla

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Nurmsalu tahab luua oma meeskonna.
Kaarel Nurmsalu tahab luua oma meeskonna. Foto: Liis Treimann

 Suusahüppaja Kaarel Nurmsalu treener Topi Sarparanta leiab, et aitab koos Soome koondisega harjutamisest.

Nüüd, kus Kaarel Nurmsalu hakkab tasapisi maailma suusahüppetippudele kuklasse hingama, on aeg lahkuda Soome koondisest, kellega koos ta treenis, ning luua oma tiim – Team Karla. Nii arvavad kõik asjaosalised. Ainult et omal käel tegutsemine on kolmandiku võrra kallim.

Kui jutt käib MK-punktide hankimisest ning võitlusest 20 koha nimel, on Soome koondisega koos treenimine asjakohane, arvatakse tagatubades. Selleks et sihtida poodiumikohti, tuleb aga kogu süsteem viia uuele tasemele. Kuuenda kohaga Holmenkollenis näitas Nurmsalu, milleks ta heal päeval võimeline on.

Enam kui õpetaja ja õpilane

Nurmsalu juhendab Soome koondise teine treener Topi Sarparanta ning on selge, et tal pole õigust täielikult eestlasele pühenduda. «Kuigi mõnikord on Sarparanta soomlastele öelnud: püüdke nüüd ise hakkama saada, ma tegelen praegu Kaarliga,» meenutas Nurmsalu.

Olümpiatsükkel on lõppenud, soomlaste peatreener Pekka Niemelä lahkub. Pole teada, kes tema asemele tuleb ja kas uus mees üleüldse soovib Nurmsalu meeskonnas näha. Ning mis saab Sarparantast, kes on üks kandidaat nii Soome kui ka mõne teise riigi koondise peatreeneri kohale?

«Mind huvitab töö Nurmsaluga märksa rohkem kui Soome koondise juhendamine,» kinnitas Sarparanta Postimehele. «Jah, ma kaotan palgas oluliselt, kuid raha pole alati esmatähtis. Treenida noort ja andekat suusahüppajat, kes on alles tee alguses – see pakub pinget ja on piisav väljakutse.»

Sarparanta sõnul toimis süsteem, kus Nurmsalu treenis ja reisis koos soomlastega, siiani kenasti, kuid on end ammendanud: «Tulemus on parem, kui saaksin keskenduda ühele mehele. Muidu hajub asi laiali, kvaliteet langeb. Pole lihtne juhendada kahe riigi sportlasi. Teisalt on oma tiim kallim, aga nagu olen öelnud, mina raha otsimisega ei tegele. Olen treener, mitte mänedžer.»

Nurmsalu raiub, et Sarparanta on parim ja seega ainuvõimalik treener: «Oleme rohkem kui õpetaja ja õpilane, pigem semud. Meie kooslus töötab ja see on peamine.»

Oma tiim tähendab lisaks personaalsele treenerile ka omaette reisimist koos suuskade ja muu varustusega ning füsioterapeuti, kes peaks laagrites ja pikematel turneedel kaasas olema. Määrdemeheta tuleks ilmselt kuidagiviisi toime, sest Fischeri firma hooldetiim on igal MK-etapil platsis ning teeb suhteliselt head tööd, selgitas Sarparanta.

Lips ette ja rahajahile

Team Karla aastane eelarve peaks olema vähemalt 130 000 eurot ehk ligi kolmandiku võrra senisest suurem. Mänedžerist isa teeb ära osa tööd, kuid Nurmsalu sõnul tuleb hooaja lõppedes endalegi lips ette siduda ning sponsorite jutule minna. Kõik lepingud lõpevad kevadel, ent Nurmsalu loodab, et senised toetajad teda tuule ja tormi kätte ei jäta. «Mul on suurepärased sponsorid ja usutavasti pakun neile piisavalt väljundit: Oslos oli tribüünidel 35 000 pealtvaatajat, telerite ees kordi rohkem. On, kellele vormile õmmeldud logosid näidata.»

Eesti suusaliidu peasekretär Jaak Mae ei teadnud Team Karla loomisest midagi, kuid tõdes, et kui Nurmsalu peab seda varianti ainuvõimalikuks, siis pole tal selle vastu midagi. «Käärin käised üles ja aitan kaasa.»

Miks jäid stiilipunktid Oslos kesiseks?

Holmenkolleni mäel 6. koha saanud Kaarel Nurmsalu avahüpe tundus kõrvalt vaadates veatu. Ka maandumine oli kui õpikus, puhas «telemark». Paraku jäid hinded maksimumist kaugele: kaks kohtunikku andsid 18,5, kaks 18,0 ja üks kõigest 17,5 punkti. Nagu ikka, läksid maha suurimad ja väikseimad punktid.

«Hea hüpe oli tõesti, aga stiili hinnati kesiselt,» nõustus Nurmsalu. «Põhjus: minu stardinumber oli 4. Olnuks 44, läinuks kirja ilmselt kolm korda 19,0.»

Nurmsalu sõnul pole poliitiliselt kasulik kohtunikelt küsima minna, milliseid vigu nad õhulennul nägid. «Kerkin MK-edetabelis, paranevad ka punktid. Oslos kaotasin kohtunike tõttu vaid ühe koha.»

Treener Topi Sarparanta omakorda kirunud teise hüppe järel vooru kehvimat tuult ning leidnud, et sobivama tuule korral pääsenuks Nurmsalu poodiumile.

«Rahustasin Sarparanta maha,» rääkis Nurmsalu. «Ütlesin, et 6. koht on tänasel päeval täiesti piisav. Ärgu tahtku liiga palju. Ise arvan, et tuleval nädalavahetusel Planicas on hea, kui 20 parema sekka pääsen. Stabiilsuse saavutamiseks läheb aega.» PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles