Eesti kahevõistlejate suusad jäid Venemaa tolli kinni

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Ilvese suusad jäid tolli kinni.
Kristjan Ilvese suusad jäid tolli kinni. Foto: Liis Treimann

Eesti kahevõistlejad Kristjan Ilves ja Karl-August Tiirmaa pidanuks läinud nädalavahetusel võistlema kontinentaalkarika etapil Falunis, et hooaja lõpus hea tulemus kirja saada, kuid selle asemel passisid kodus. Põhjus: nende varustust, mis oli pistetud Sotšis Eesti olümpiakomitee konteinerisse, hoiti Venemaa tollis pikalt kinni. Eile saadi suusad viimaks kätte.

Kahevõistlejad otsustasid kulusid kokku hoida ning lähetada suusakotid Sotši olümpialt Eestisse ühes konteineris. «Mõtlesime, et säästame raha. Säästsimegi,» muigas suusaliidu alajuht Roomet Pikkor mõrult. «Han Hendrik Piho võttis varustuse lennukile, Ilves ja Tiirmaa mitte. Neil oli Eestis vaid üks paar murdmaasuuski. Vähemalt trenni said korralikult teha.»

EOK tippspordijuht Martti Raju selgitas, et konteiner, mis Sotšist pärast mängude lõppu teele saadeti, pidi ammu Eestisse jõudma, kuid Venemaa toll otsustas teistviisi. Konteiner arestiti.

«Venemaa tolli suurim probleem kõlas: kus on murdmaa hooldemeeskonna raadiosaatjad, mis konteineris Venemaale jõudsid ning miks pole kottides sama palju suuski, kui sisse toodi,» rääkis Raju.

Niisiis, tolliametnikud tegid konteineri lahti ja hakkasid sisu piinliku täpsusega üle lugema.

Raju: «Ega me tegelikult teadnud ka ise, palju suusapaare Sotši lähetasime. Varustus toodi kokku ja mahutati kolme suurde kotti. Osa paare võeti hiljem Sotšist lennukiga kaasa ja arv, mis tollipaberites kirjas, mõistagi ei klappinud. Raadiosaatjatega oli sama. Hooldemehed otsustasid neid konteinerisse enam mitte panna. Eks transpordifirmal oli selgitamist piisavalt, aga sel esmaspäeva ennelõunal oli varustus lõpuks käes.»

Nüüd saavad Ilves ja Tiirmaa sõita Kuusamosse, kus tuleval nädalavahetusel toimub kahevõistluse kontinentaalsarja viimane etapp, mis koosneb sprinditeatest ja kahest individuaalvõistluses. Vennad Pihod löövad samal ajal kaasa Faluni MK-etapil.

Kui viimased võistlused selja taga, lüüakse punktid kokku ja selgub, palju kohti Eesti kahevõistluse MK-sarja saab. Praegu saame igal etapil välja panna kolm sportlast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles