Vastulöök: Vene riigiduuma saadikud tahavad USA jalgpalli MMilt kõrvale jätta

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA jalgpallikoondis.
USA jalgpallikoondis. Foto: SCANPIX

Kaks Vene duumasaadikut esitasid Rahvusvahelisele Jalgpalliliidule (FIFA) palve, et sel suvel toimuval jalgpalli MMil ei lubataks osaleda USA rahvuskoondisel. Oma palve põhjuseks tõid Vene riigiduuma saadikud Ameerika Ühendriikide sõjalise tegevuse mitmetes riikides.

Vene duumasse kuuluvad Aleksander Sidjakin ning Michael Markelov saatsid FIFAle kirja, milles paluvad, et USAl keelataks osalemine sel suvel Brasiilias toimuval MMil. Oma kirjas väidavad Sidjakin ja Markelov, et «USA on seotud sõjalise agressiooniga mitmete riikide vastu», tuues välja ameeriklaste tegevuse sellistes riikides nagu endine Jugoslaavia, Iraak, Liibüa ja Süüria. Samuti tõid riigiduuma saadikud välja «mitmed üle maailma toime pandud inimõiguste rikkumiste juhtumid, mille põhjustas Edward Snowden.».

Sijdakin ja Markelov rõhuvad oma avalduses FIFA eeskirjade Artiklile 3, mille järgi «igasugune riikide, eraisikute või inimgruppide diskrimineerimine rahvusliku päritolu, soo, keele, usu, poliitiliste vaadete või mõne muu põhjuse alusel on rangelt keelatud ning seda karistatakse eemaldamise või kõrvaldamisega».

«See on silm silma ja pall palli vastu. Ärge lubage USAl 2014. aasta MMil osaleda! Lõpetage nende FIFA-liikmelisus,» andis Sidjakin Twitteris mõista, et lisaks nõudsid Vene duumasaadikud ka USA väljaviskamist Rahvusvahelisest Jalgpalliliidust.

Ühe Venemaa uudisteagentuuri väitel on riigiduuma saadikute kiri vastulöögiks USA senaatorite Mark Kirki ja Dan Coatesi palvele, mille järgi soovisid ameeriklased, et FIFA ei lubaks hetkel Krimmis valitseva olukorra tõttu Venemaad MMile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles