Rock võitis Szolnokit ühtse meeskonnana

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Kurbas (palliga) veerandfinaalseeria avakohtumises Szolnoki Olaj vastu..
Tanel Kurbas (palliga) veerandfinaalseeria avakohtumises Szolnoki Olaj vastu.. Foto: Margus Ansu

Gert Kullamäe on läbi kogu hooaja rääkinud, kui oluline on tema jaoks see, et ta saab edu saavutamiseks kasutada kümmet mängijat – tähtis polevat see, kes kohtumist alustavad, vaid kogu meeskonna terviklik toimimine. «Mängijad on minu nupud, millega saan oma unistust täide viia,» sõnas Tartu Rocki korvpallimeeskonna peatreener. Eile sättis Kullamäe oma käsutuses olevaid nuppe nii osavalt, et suutis EuroChallenge’i sarja veerandfinaalseeria avamängus alistada kodus Ungari klubi Szolnoki Olaj 87:83. Väike samm unistuse poole on astutud.

Rocki vahetusmängijad etendasid võidus väga suurt rolli, visates kamba peale 37 punkti ning algatades teisel ja neljandal veerandajal eduseisu kindlustavaid vahespurte. Ja kuigi veel neljanda veerandaja keskel näis Rocki edu turvalisena, suutsid vastased kaugvisete abil vähendada viimaseks minutiks vahe minimaalseks.

«Esimesel poolajal tabasime väga hästi, aga lõpus meie visked enam ei läinud. Vastased panid aga kõik ära. Õnneks olime vabavisetel kindlad,» sõnas 19 punktiga Rocki resultatiivseimaks kerkinud Tanel Kurbas. «Meil kadus rünnakutest teravus, kuid samas oli vastaste maa-ala kaitse selline, et korvi all polnudki kuhugi minna.»

Szolnoki maa-ala kaitse lembus oli tartlastele teada ning Kullamäe andis mängijatele korralduse vabadelt kohtadelt kindlasti korvi rünnata. Ta möönis, et visete arv läks seetõttu tasakaalust välja – tartlased viskasid mängu jooksul rohkem kolmeseid kui kaheseid –, kuid see oli teadlikult valitud taktika.

Eile kohtusidki kaks väga hästi viskavat meeskonda. Rock tabas kokku 13 kolmest, Szolnoki mängijad aga isegi ühe kaugviske rohkem. «Teadsime täpselt, keda ja kuidas võtta, ning meie mängijad tegutsesid kaitses nii, nagu kokku leppisime. Mul pole nende kohta etteheiteid,» selgitas Kullamäe ja kiitis samas Szolnoki snaipreid. «Nad tabasid uskumatuid viskeid, kuid minu jaoks ongi just see korvpall. Mõlemad meeskonnad võitlesid hästi.»

Kohtumine algas Rocki jaoks kurjakuulutavalt. Kardetud Justin Holiday alustas kolmesega ja David Vojvoda lisas järjest veel kolm täpset kaugviset ning tartlased leidsid end kaotusseisust 7:14. Kullamäe vahetas vastukäiguna ükshaaval platsile vahetusmehed, see seltskond vedas vanameister Valmo Kriisa kolmesest sütitatuna Rocki järele ja 13:0 vahe­spurdi lõpetuseks asuti omakorda juhtima.

Kolmandal veerandajal sattus Rock samuti korraks raskustesse, kui ühel hetkel muutus mäng ümmarguseks. Vahe vähenes korraks kaheksale punktile, kuid ei enamat. Taas olid Rocki vahetusmehed need, kes mängu uuesti käima vedasid, ja enne viimast veerandaega näitas tabloo Rocki edu 66:54.

Lõpp läks pingeliseks. Szolnoki mängijad vähendasid kolmeste abil jõudsasti vahet ja sundisid Rocki pallureid vabaviskejoonele. Kuigi tartlased ei tabanud ideaalselt, oldi otsustavatel visetel täpsed.

Szolnoki peatreener Dragan Aleksic nägi kaotuse põhjustena teise veerandaja mõõna ning puudujääke lauavõitluses. Ungari klubi võimas eesliin ei suutnud kaitselauas treeneri soovide järgi domineerida. «Usun, et suudame seeria teises mängus juurde panna ja tuleme veel siia tagasi,» lausus ta..

Kullamäe sõnul oli kodus võetud võit väga oluline. «Kodus olnuks väga valus kaotada. Nüüd on aga Ungaris vastastel selg vastu seina,» märkis ta.

Rock alustab juba täna teekonda Szolnokisse, seeria teine mäng peetakse homme kell 19 Ungaris.
----------------------------------------------------------

Kriisa tundis head emotsiooni

Suur mäng nõuab suuri mängijaid. Tartu Rocki raudvara, 39-aastane Valmo Kriisa viibis eile eurosarja veerandfinaalis platsil 17 ja pool minutit ning panustas oma meeskonna võidu heaks 13 punkti. Seejuures tabas ta viimase minuti vabaviskerallil kõik oma neli viset.

«Ma ei tundnud täna vähimatki väsimust. Oleksin võinud mängida rohkemgi, aga eks sellega on nii, et rohkem mängides oleks võib-olla asjad viletsamini õnnestunud,» sõnas Kriisa, kelle sõnul tekib nii suure kaaluga kohtumises osaledes hinge eriline tunne. «Emotsioon oli väga hea – juba tund enne mängu algust olid tribüünid rahvast täis ja mängule elati hästi kaasa. Loomulikult loob see endal ka emotsiooni üles.»

Oma isiklikku ja teiste vahetusmeeste suurt rolli ei tahtnud Kriisa üle tähtsustada. «Meie meeskonnas on juba nii kujunenud, et pole erilist vahet, kes platsile tuleb ja mängib. Täna õnnestus kõik hästi,» märkis ta. «Vastased kasutasid palju maa-ala kaitset ja see jättis meile rohkelt võimalusi kolmepunktiviseteks. Midagi erilist nende kaitses polnud, selline tavaline avantüristlik stiil. Korvi all oli palju mehi koos, sinna polnud eriti ruumi minna.» PM

Tabloo

EuroChallenge’i sarja veerandfinaal

Tartu Ülikool/Rock – Szolnoki Olaj 87:83

Tartu Rock: Tanel Kurbas 19 p, Vilmantas Dilys 14 p, Valmo Kriisa 13 p, Augustas Peciukevicius 13 p, Vincent Simpson

7 p, Timo Eichfuss 6 p, Marek Doronin 6 p, Joosep Toome 5 p, Janar Talts 4 p

Szolnoki Olaj: Peter Lorant 23 p, David Vojvoda 22 p, Justin Holiday 18 p, Strahinja Milosevic 10 p, Radenko Pilcevic 6 p, Balazs Simon 2 p, Miljan Rakic 2 p

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles