Kolm kuud MMini – kolm staadionit alles valmimas

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arena da Baixada 19. veebruaril
Arena da Baixada 19. veebruaril Foto: SCANPIX

Täna täpselt kolme kuu pärast pannakse Brasiilias pall mängu jalgpalli MM-finaalturniiril. Samas käivad võistluspaikades alles kibedad ehitustööd ja kolm MMi staadioni on ehitusjärgus.


Kokku võõrustab finaalturniiri 12 areeni, millest pooled valmisid mulluseks Konföderatsioonide karikaturniiriks. Rohkem staadioneid aga detsembrisse seatud tähtajaks ei valminudki. Vahepeal on küll veel kolmes mängupaigas ehitustööd nüüdseks lõppenud, kuid kolmel areenil käib vilgas ehitus.

Jaanuari lõpus ähvardas FIFA Curitibas asuvalt Arena da Baixada’lt MMi mängud ära võtta, kuid seejärel tehti mõningaid edusamme ja praeguse seisuga peaks kõik siiski korda saama. Korraldajad loodavad, et paar nädalat enne avamängu on kõik 12 staadionit valmis.

«Ka Sotšis toimunud talimängude eel oli kahtlusi ja me kõik teame, et seal sujusid asjad hästi,» rääkis MMi korralduskomitee juhatusse kuuluv Brasiilia jalgpallilegend Ronaldo The Telegraphile.

Praegu pannaksegi rõhk eelkõige sellele, et staadionid saaksid MMiks valmis, ja nii on tagaplaanile jäänud näiteks Rio de Janeiro ja Sao Paulo vaheline rongitee, mitme lennujaama ja kiirtee ehitus. Samas on riigis peatatud ka mõningaid pikemaajalisi projekte – näiteks mõne haigla või kooli ehitamine –, et leida raha suurejoonelistele staadionitele viimase lihvi andmiseks. Samas on lubatud, et pärast MMi saavad kõik finaalturniiri tõttu pooleli jäetud projektid siis lõpule viidud.

«Nii mõneski linnas tuleb tagada linnaliikluse, staadioni ja lennujaama ühine toimimine, mitmel puhul on aga selge, et enne ja pärast MMi on tegemist ühe, MMi ajal aga hoopis teistsuguse linnaga,» avaldas FIFA peasekretär Jerome Valcke.

Eelmisel aastal toimunud Konföderatsioonide karikaturniiri ajal Brasiilias puhkenud rahutuste (meeleavaldajad protesteerisid jalgpalli MMiga kaasnevate hiigelkulutuste vastu) tõttu pannakse suvel ka turvalisusele kõvasti rõhku. MMi ajal on tööl koguni 150 000 sõjaväelast ja politseinikku, lisaks on korraldajatel kasutada 20 000 eraturvameest. Kokku kulutatakse turvalisusele umbes 570 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles