Suurepärane veelgi paremaks

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõudlik Bayerni juhendaja Pep Guardiola.
Nõudlik Bayerni juhendaja Pep Guardiola. Foto: AP/Scanpix

Müncheni Bayernist sai eelmisel hooajal esimene Saksamaa jalgpallimeeskond, kes suutnud võita nii Meistrite liiga, Bundesliga kui ka Saksamaa karika. Samas oli juba varem tehtud otsus, et eduka peatreeneri Jupp Heynckesi juhendamisel ei jätkata, kuna kokkuleppele oli saadud katalaanist imemehe Pep Guardiolaga. Esialgu kahtlesid paljud, kas Guardiola suudab Bayernis edu saavutada, praegu aga leitakse, et tegelikult on Müncheni klubi läinud veelgi paremaks.

Jalgpallis räägitakse enamasti suurepärastest mängijatest, Bayerni puhul ei saa üle ega ümber aga nende peatreenerist. Kui Guardiola loobus 2012. aastal Barcelona juhendamisest, algas ülejäänud maailma tippklubide jaht imemehele. Pärast New Yorgis veedetud vaheaastat ongi mees Bayerni tüüri juures tegemas jälle seda, mida FC Barelonaski, ehk praeguseks 43-aastase peatreeneri taktikepi all mängib nüüd juba järgmine klubi maailma parimat jalgpalli.

«Me treenime, treenime, treenime, mängime vihmas ja tuules ning võidame. Olen oma mängijate üle äärmiselt uhke. Oleme võib-olla maailma parim meeskond,» teatas Guardiola sel nädalal The Telegraphi veergudel.

Hooaja alguses ennustati, et Bayerni edukas mängumootor võib hakata tõrkuma, kuid Guardiola pani mullusele tiimile juurde Mario Götze, Thiago Alcantara ja oma käekirja ning tulemuseks on veelgi võimsamad esitused. «Tema käe all on meie mängustiil veidike muutunud – valdame vastaste poole peal rohkem palli ja tegutseme rohkem keskväljal kui äärtel,» märkis Bayerni mängumees Thomas Müller. «Guardiola ei tee mingeid kompromisse. Ta tahab võita.»

Nii tunnistab katalaan, et vaheaasta New Yorgis aitas tal saada veelgi paremaks treeneriks. «Ma olen nüüd teistsugune inimene. Mul on rohkem kogemusi. See ei loe, kas need on head või halvad kogemused. Suurem kogemuste pagas lubab olla sul peatreenerina natuke julgem. Seeläbi kontrollid sa meeskonda natuke rohkem. Ma olengi nüüd teistsugune peatreener. Julgem!» avaldas Guardiola oma edu saladuse.

Nii ongi nüüd täitumas Bayerni juhtkonna soovunelm:  valitseda Euroopa jalgpalli, nagu seda tehti 1970ndatel, kui aastatel 1974, 1975 ja 1976 võidutseti Meistrite liigas. Praeguseks on Euroopa tugevaimas klubisarjas jõutud veerandfinaali, kodune meistritiitel on sisuliselt võidetud ja karikasarjas on jõutud poolfinaali.

Eelmisel hooajal püstitas Bayern Bundesliga rekordi, kui nad krooniti meistriks juba 6. aprillil. Tänavu on aga ülimalt tõenäoline, et Müncheni klubi paneb meistritiitli puhul peo püsti juba märtsi lõpus.

Lisaks tiitlitele on Bayernil sihikul ka erinevad rekordid. Bundesligas on Bayern värava löönud koguni 60 kohtumises järjest. Euroopa suurliigades on pikem jada, 64 mängu, ette näidata vaid FC Barcelonal (2012–2013). Bundesligas pole Bayern kaotusekibedust tundnud juba 49 kohtumist järjest, suurliigade rekord, 58 kaotuseta matši, kuulub aastatest 1991–1993 AC Milanile.

Lisaks on Bundesligas võimalik üle lüüa veel mitmed eelmisel aastal püstitatud uskumatuna tunduvad rekordid. Mullu koguti 91 punkti, edestati teise koha meeskonda 25 silmaga, teeniti 29 võitu ja lasti endale lüüa 18 väravat. Tänavuse hooaja lõpuni on veel kümme mängu ja Bayernil on koos 68 punkti, teisel kohal olevat Dortmundi edestatakse 20 silmaga, kirjas on 22 võitu ja sisse on lastud 11 väravat.

Bayerni tänavusest domineerimisest Bundesligas annab hea ülevaate veel fakt, et Bayerni väravate vahe on suurem kui ühegi teise võistkonna löödud väravate arv. Saksamaa meistrivõistlustel on tiim aga viimasest 123 võimalikust punktist noppinud koguni 117.

Bayernil on tänavu üks väga suur eesmärk. Nimelt pole ükski tiim pärast 1992. aastal Meistrite liigas tehtud formaadimuutust suutnud tiitlit kaitsta. Loomulikult soovib Guardiola koos Bayerniga selle au endale võtta. Nii on ka Bayerni juhendaja tunnistanud, et Meistrite liiga on nende jaoks Bundesligast olulisem. Kui Barcelonas võitis

Guardiola nelja hooajaga 14 karikat, siis Bayernis on tal praeguseks kaks (UEFA Superkarikas, klubide MM-tiitel) käes ja lisa võib tulla juba kuu lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles