Kas liigne favoriidikoorem kasvab Hispaanial taas üle pea?

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellist staaride kogumit nagu Hispaanial, pole kellelgi teisel. Ometi ei tähenda tähtede hulk alati edu.
Sellist staaride kogumit nagu Hispaanial, pole kellelgi teisel. Ometi ei tähenda tähtede hulk alati edu. Foto: AFP/SCANPIX

Visates pilgu Hispaania koondise nimekirjale, ei tohiks kahtlust jääda, kes reedel algavad maailmameistrivõistlused võidab. Ometi on ajalugu näidanud, et favoriidikoorem võib Hispaania lömastada.


Kõigepealt peab ära mainima põhjuse, miks mitte ainult fännid, aga ka näiteks kihlveokontorid hispaanlasi suurimateks favoriitideks peavad. Hispaania põhikoosseisu saab komplekteerida koos ühe Liverpooli ja ühe Arsenali liidrist erandiga vaid Madridi Reali ja FC Barcelona pallureist. Ja kuigi sel hooajal kumbki härjavõitlejate maa klubi Euroopa ihaldatuima karikaturniiri, Meistrite liiga finaali ei jõudnud, peetakse just neid kaht tiimi Vanas Maailmas nimede poolest tugevaimaks.

Identiteet – palli hoidmine

Teisalt räägib Hispaania kasuks fakt, et võrreldes 2008. aastal Euroopa meistrivõistlused võitnud koondisega on tiimi tuumik jäänud võrdlemisi samaks. Võrdluseks võib siinkohal tuua sajandivahetusel mänginud Prantsusmaa koondise, kes 1998. aastal MMi võitis ja kahe aasta pärast EMil triumfeeris.

Ometi on Hispaania juures muutunud üks suur asi. Peatreeneritoolil on Vicente del Bosque vahetanud välja Luis Aragonese. Samas ei maksa kellelgi Del Bosque treenerivõimetes kahelda, kuna tema valitsusaega Madridi Reali eesotsas jäi klubi viimaste kümnendite edukaim periood, mille hulka kuulusid kaks liigatiitlit ja sama palju Meistrite liiga triumfe.

Valikturniiril säilitasid hispaanlased oma ründava ja palli hoidva mängustiili, ent MMi-eelsetes sõpruskohtumistes on näidatud end haavatavast küljest. Lõuna-Korea vastu oldi hädas ja saadi napp 1:0 võit, nõrgast Saudi Araabiast oldi üle aga 3:2. Del Bosque aga närvilistest sõpruskohtumistest numbrit ei tee.

«Tean täpselt, mis on Hispaaniale parim. Igal jutuajamisel tuletan mängijatele meelde, et edu võti on palli hoidmine. See on meie stiil ja identiteet,» kinnitas Del Bosuqe. «Oleme sõpruskohtumistes näinud, et suured meeskonnad on hädas ning kõik, kes arvavad, et igas mängus peame poolajaks juhtima 2:0, eksivad. Võidu valem on palli hoidmine ja enda võimaluste ootamine.»

Tegelikult on Hispaania äärmiselt suur valik mõneti ka nende kirstunael. Nimelt peab Del Bosque otsustama, kes staaridest pingile jääb. Kui 2008. aasta EMil suutis Aragones Cesc Fabregase väljaku kõrvale istutada suurema poleemikata, siis Del Bosquel ei pruugi kellegi kõrvalejätmine nii libedalt minna. Konkureeriva klubi palluri eelistamine võib mõnes mängijas tekitada liigselt paksu verd, mis tiimi sisekliimale halvasti võib mõjuda. Tihtipeale on just staaride omavahelised ebakõlad Hispaaniale saatuslikuks saanud ja seega pole 1950. aasta 4. kohta kõrvale jättes veerandfinaalist edasi pääsetud. Isegi favoriidid olles.

Talendikad Šveits ja Tšiili

Teise probleemina võib tuua tähtmängijate tervisliku seisundi. Kuigi Hispaanial pole nii mastaapseid kadusid, nagu näiteks Saksamaal Michael Ballack või Ghanal Michael Essien, on mitme põhimehe vorm küsitav. Hooaja lõpus vigastasid ennast Fabregas ja terve aasta tervisega kimpus olnud põhiründaja Fernando Torres. Sajaprotsendiliselt pole valmis ka Andres Iniesta.  

Hispaania kohtub H-alagrupis esimesena noore ja perspektiivika Šveitsiga. Kui šveitslased end 2006. aasta MMil kaheksandikfinaali murdsid ja seal alles penaltitega Ukrainale kaotasid, ütlesid paljud, et Šveits on tulevikukoondis. Nüüd on need noored mehed eesotsas Philippe Senderose, Gokhan Ingleri, Tranquillo Bermetta ja Reto Ziegleriga valmis suuremateks tegudeks.

«Me peame olema ambitsioonikad. Meil on noor ja talendikas meeskond ja võime jõuda väga kaugele,» arvab väikses Patrick Vieiraks kutsutav Gelson Fernandes.

Šveits peab edasipääsu eest võitlema tõenäoliselt Tšiiliga, kes Lõuna-Ameerika valikturniiril sai Brasiilia järel 2. koha. Endise Argentina koondise juhi Marcelo Bielsa juhendatav Tšiili võib kujuneda üheks turniiri üllatajaks.

Ingliskeelses meedias pole tšiillaste sõnu palju vahendatud, kuid probleeme tekitab kindlasti esiründaja Humberto Suazo võimalik eemalejäämine.

Alagrupi eeldatav autsaider on aga Honduras. Kuigi sõpruskohtumistes on näidatud nigelat vormi ja ka suurim staar Wilson Palacios võib vigastuse tõttu pealtvaatajaks jääda, on Hondurase jalgpalliliidu president Rafael Ferrari lootusrikas.

«Ma loodan, et mängijad suudavad endast parima anda ning alagrupist edasi pääseda,» märkis Ferrari.

JALGPALLI MM
H-alagrupp: Hispaania (FIFA edetabeli 2. koht), Šveits (24. koht), Tšiili (18. koht), Honduras (38. koht)
H-alagrupi ajakava:
•    I voor: 16. juuni kell 14.30 Honduras – Tšiili, 16. juuni kell 17.00 Hispaania – Šveits
•    II voor: 21. juuni kell 17.00 Tšiili – Šveits, 21. juuni kell 21.30 Hispaania – Honduras
•    III voor: 25. juuni kell 21.30 Tšiili – Hispaania, 25. juuni kell 21.30 Šveits – Honduras

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles