Rasked olud, külm kakao ja korralik sõit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne-Mari Luik (vasakul) ja Anna Pohlak näitasid Laser-klassi EMi esimesel      päeval, et suudavad heades oludes korralikke sõite teha.
Anne-Mari Luik (vasakul) ja Anna Pohlak näitasid Laser-klassi EMi esimesel päeval, et suudavad heades oludes korralikke sõite teha. Foto: Marko Mumm

Kas te Anna Pohlakut ja Anne-Mari Luike teate? Ei tea? Nüüd saate neist teada – need on Eesti kaks parimat Laser-Radial klassi purjetajat. Eile Tallinnas alanud EMil tegid nad seesuguse võistluspäeva, mis neile endilegi suure üllatuse valmistas.



Tund aega enne Laser-klassi EMi esimest starti valitses Pirita olümpiaspordikeskuses väike segadus. Viimased purjetajad vahetasid oma autode ees riided ja tormasid seejärel merele. Paarsada meetrit eemal püüdsid kalamehed kalu ja daamid jalutasid koerakestega. Ilmselt polnud neil õrna aimugi, et kohe-kohe on Tallinna lahel algamas purjetajate jaoks üks hooaja tähtsamaid võistlusi. Võistlus, mis tõi kohale 250 sportlast 42 riigist ja viielt kontinendilt.

«Hommikul oli korralik närv sees. Treener üritas enne starti mind veel maha rahustada, aga ega sellest suurt abi olnud! Mõtlesin, et kõik tipud siin kohal ja kuidas mul kõik läheb,» meenutas 20-aastane Luik.

Kuhu kadus aeg?

Just tema ja neli aastat noorem Pohlak olid need, kelle eilsed sõidud eestlastele kõige suurema üllatuse valmistasid. Ka neile endale – Pohlak sai esimeses sõidus 9. ja teises sõidus 12. koha ning hoiab kokkuvõttes 14. positsiooni. Luik üllatas esimeses sõidus 6. ja teises sõidus 16. kohaga ning hoiab kokkuvõttes 17. kohta. Arvestades seda, et võistlustules oli 88 Euroopa parimat, polegi see tulemus nii paha.

Seda enam, et mõlema jaoks on täiskasvanute klassis tegemist esimese tiitlivõistlusega. «See oli alles esimene päev – kõike võib juhtuda. Üle ma seda ei tähtsustaks,» sõnas mullu Zoom8-klassis Euroopa meistriks tulnud Pohlak tagasihoidlikult. Luik lisas: «Loomulikult tahaks uskuda, et see polnud ainult pime juhus ja suudan ka järgmistel päevadel korralikke sõite teha. Aga eks seda näeb juba siis.»  
Postimees toob lugejateni Pohlaku ja Luige eilse võistluspäeva.

Äratus kell 7.30. Kui Luik pidi juba hommikul kell 7.30 silmad lahti tegema, siis Pohlaku kodus helises äratuskell tunnike hiljem. Hoolimata eelseisvast tiitlivõistlusest oli mõlema uni magus. Seejärel asusid mõlemad hommikusöögilauda. Nad sõid sportlastele üsna tavapärast hommikusööki – puder, helbed, võileivad, kohv. «Mina näiteks sõin seitsmeviljaputru ja jõin külma kakaod. Ma ei teagi, miks just külma kakaod – tavaliselt ma seda ei tee,» muigas Luik.

8.30 bussisõit – tunnike pärast äratust jooksis Luik juba bussi peale. Oma kodust Nõmmelt sõidab ta bussiga Piritale tund aega. Selle ajaga jõudis temas juba korralik võistlusärevus tekkida. Võistluspaika jõudes avanes talle üsna ebameeldiv vaatepilt. «Isa ütles küll, et näe – sinu ilm. Aga tegelikult sobivad mulle tugevamad tuuled rohkem. Otsustasin, et ei lase end sellest häirida ja keskendun üksnes võistlusele,» rääkis Luik.
Pohlak seevastu tõdes, et ilmataat soosis teda – keskmine tuul ja keskmine lainetus on just see, mis talle sobib.

10.30 merele. Enne merele minekut kontrollisid mõlemad tüdrukud oma paadi üle ning said treeneritelt veel viimased õpetussõnad. Seejärel oli aeg merele minna.

«Tavaliselt minnaksegi tund aega enne merele, aga ma jäin natuke hiljaks. Ajast jäi puudu – ma ei teagi, kuhu see kadus. Treener püüdis veel rahustada ja rääkisime juttu – võib-olla siis sinna,» arutles Luik. Pohlak jõudis kenasti valmis ja ajapuuduse üle ei kurtnud.

11.30 esimene start. Enne esimest starti olid nii Luik kui ka Pohlak enda sõnul korralikult keskendunud. Said väga hästi stardist minema ja ületasid finišijoone vastavalt 6. ja 9. kohal. «Vaatasin sõidu ajal, et see on ju sama tüdruk, kes eelmise MK-etapi võitis ja nüüd olen mina talle nii lähedal. Uskumatu!» meenutas Luik.

Samas ei mõelnud kumbki neist võistluse ajal mingisugusele lõppkohale. «Kui võistluse käigus sellele mõelda, ei tule midagi välja. Siis hakkadki kramplikult sõitma,» nentis Luik ja lisas: «Pärast esimest sõitu sõitis isa minu juurde ja ütles, et ma olen väga tubli. Ma ei vastanud midagi, sest teadsin, et pean juba järgmiseks sõiduks keskenduma.»

Lõdvestav sörkjooks

13.00. Umbes kella ühe ajal anti Laser-Radial klassis teine start. Vahepeal jõudis juba natuke vihmagi sadama hakata ja tuul tõusis. Pohlak ja Luik ei lasknud sellest end aga häirida. Mõlemad said taas stardist hästi minema ning finišeerisid vastavalt 12. ja 16. naisena. «Tegin väga palju vigu – arenguruumi on veel küllaga. Samas: kui sellest nüüd õppida, võib endaga juba rahule jääda,» oli Pohlak pärast teist starti enda vastu kriitiline.

15.30. Pool neli jõudsid nad kaldale ja vedasid purjekad veest välja. Juba eemalt jooksid piigadele juurde fotograafid ja ajakirjanikud. «Hullumaja! Võistlusest pole veel üks kuuendikki läbi ja juba selline olukord,» muigas Luik.

Seejärel võtsid piigad paatidelt purjed maha ning asusid intervjuusid jagama. Mõlemad jäid jalgadega maa peale ega hakanud mingisuguseid veksleid välja käima. Praegu on nende ülesandeks tippudelt õppida. Tulevikus soovivad aga mõlemad olla need tipud, kellelt teised õppida võiksid.

17.30. Enamik purjetajaid oli Piritalt lahkunud – kes hotelli, kes oma koju. Pohlak ja Luik sõitsid koju, tegid korraliku õhtusöögi, puhkasid ning läksid jooksma. Ikka selleks, et juba täna taas sama häid sõite teha. Jäänud on veel viis võistluspäeva. «Seni on koduseinad meid ikka toetanud! Loodame, et ka edaspidi,» võttis Pohlak esimese võistluspäeva kokku.

Vooremaa rahulolematu, Kruusmägi üllatas

Meeste klassis valmistasid sama positiivse üllatuse nagu Anna Pohlak ja Anne-Mari Luik Kaarel Kruusmägi ja Patrick Abner, kes said esimeses sõidus oma laevastikus vastavalt 5. ja 9. koha.

«Sain hästi stardist minema ja teadsin, et suudan hea sõidu teha. Sain rahulikult ees sõita. Olud olid ka mind soosivad – vaiksed tuuled sobivad mulle,» rääkis Saaremaalt pärit Kruusimägi.

Teine sõit eestlastele enam nii hästi ei läinud – Abner oli parimana 23. ja Kruusmägi 43. Oma avapäeva kuulutas aga täielikult ebaõnnestunuks Argo Vooremaa, kes hiljuti Hyeresi regatil 6. koha sai. Esimeses sõidus oli ta 17. ja teises sõidus sai 37. koha. «Esimene sõit oli enam-vähem, aga teine sõit oli katastroof! Enda rumalad apsud ei lasknud kõrgemate kohtade eest võidelda,» nentis Vooremaa, kes asub avapäeva järel 82. kohal. «Õnneks oli see alles esimene päev ja pole vaja veel masendusse langeda!»

Avapäeva järel hoiab eestlastest kõrgeimat kohta Abner, kes asub 39. positsioonil, Kruusmägi on 65. ja Vooremaa 82. kohal. Kokkuvõttes asus juhtima hollandlane Rutger Schaardenburg, kes võitis oma laevastikus mõlemad sõidud. Laser Standard klassis võistleb 148 sportlast. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles