Rock timmib kaitset agressiivsemaks

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meenutus seeria esimesest mängust: Rocki leegionärid Vilmantas Dilys ja Vincent Simpson    võitlevad palli eest. Ka täna tuleb võitmiseks vägevalt võidelda.
Meenutus seeria esimesest mängust: Rocki leegionärid Vilmantas Dilys ja Vincent Simpson võitlevad palli eest. Ka täna tuleb võitmiseks vägevalt võidelda. Foto: Margus Ansu

Tartu Rock peab täna kodus kuue viimase hooaja Eesti klubikorvpalli tähtsaima mängu. Võit viib nad EuroChallenge'i sarja nelja tugevama finaalturniirile.

«Otsustavas mängus on kõige tähtsam psühholoogia ja vaimne pool – peaasi, et me lihtsalt läbi ei kõrbe. Mängijaid häälestades tuleb hoiduda kohtumist üle tähtsustamast,» rääkis Tartu Rocki korvpallimeeskonna peatreener Gert Kullamäe, keda ootab täna senise treenerikarjääri tähtsaim mäng. EuroChallenge’i sarja veerandfinaalseeria otsustavas kohtumises võõrustab Kullamäe juhendatav Rock Ungari klubi Szolnoki Olaj. Panused on suured, võitja pääseb nelja tugevama finaalturniirile.

Mängijana on Kullamäe juba sellises olukorras olnud – 2008. aasta märtsi hakul oli Rocki olukord praegusega äravahetamiseni sarnane. Toona alistati sama sarja veerandfinaali avamängus kodus Permi Ural Great, võõrsil saadi lüüa ja kõik jäi kolmanda mängu otsustada. Just Kullamäe ainus selles mängus tabanud kolmene innustas meeskonna viimasel veerandajal vägevale spurdile, mis lõppes Giorgi Tsintzadse 25 punkti toel Rocki võiduga.

Erinevad mängud

Nüüd pole Kullamäel võimalik mõne hullu kolmesega meeskonda käima tõmmata. Peatreenerina peab ta mängueelsel koosolekul leidma meeste emotsioonide timmimisel õigeid sõnu. Selleks hetkeks on juba kogu muu töö tehtud – pärast seeria teist mängu neljapäeval jäi vahepealseteks treeninguteks kolm päeva. Nende väheste harjutuskordadega tuli viia mängijad taas heasse vormi ja käia läbi taktikalised detailid. Suurt imet nii väheste päevadega ei tee, kuid kosmeetilised muudatused on võimalikud.

Kullamäe sõnul pöörati otsustavaks kohtumiseks valmistumisel erilist tähelepanu kaitsele. «Seeria eel ja ajal on palju räägitud Szolnoki maa-ala kaitsest, kuid tegelikult pole me rünnakul selle vastu hätta jäänud. Hoopis suurem probleem on see, et oleme mõlemas mängus lubanud endale visata üle 80 punkti,» rääkis Kullamäe. «Hooaja jooksul pole selliseid meeskondi palju, kes oleks seda suutnud. Seepärast pidimegi kaitses mõned asjad ringi vaatama.»

Peatreeneri sõnul võeti vaatluse alla kate-kattest mäng, kuna Szolnokis peetud kohtumises jäädi just selliste rünnakute pidurdamisel hätta. Et teises mängus passiivseks ei jäädaks, kavatseb aga Rock alustada täna kaitses survestamist juba vastaste väljakupoolel. Seejuures pööratakse erilist tähelepanu mängujuhtide tegevusvabaduse piiramisele. «Vaatasime koos eelmise mängu videot ja mehed said ise ka aru, millest meie probleemid tekkisid,» märkis Kullamäe. «Seekord on kahe mängu vaheline paus pikem ja usun, et mõnedele mängijatele tuli see kindlasti kasuks.»  

Seeria kaks eelmist mängu olid oma iseloomult väga erinevad. Tartus peetud esimeses kohtumises püsis Szolnok mängus tänu hiilgavale kolmeste tabavusele. Tagamehed on neil hästi visanud läbi terve hooaja, kuid näiteks David Vojvoda kuus kolmest on selle mehe jaoks tänavune eurosarja rekord. Neljapäeval piirdus ta oma kodusaalis kaugvisetel sootuks nulliga. Kolmese kaare taga on Szolnoki kõige ohtlikum mees hoopis Justin Holiday, kes tulistab Vojvodast harvemini, kuid stabiilsemalt ja parema täpsusega.

Kuigi Szolnokis tugevdas Ungari klubi tagaliini vigastusest paranenud ameeriklane Obie Trotter, ei tõusnud tagamehed selles mängus eriliselt esile. Seda võimsamalt särasid aga korvialused jõud. Seejuures mängis väga tähtsat rolli esimesest kohtumisest vigastuse tõttu kõrvale jäänud Marton Bader, kes kogus 16 minutiga 11 punkti ja viis lauapalli ning kelle takistamisel tegid tartlased koguni kuus viga. Mänguliselt andis Ungari vanameister oma meeskonnale palju juurde.

Esimeses mängus jäi Szolnoki korvialuste meeste kontosse 23 punkti – kõik need viskas Peter Lorant –, teises mängus aga kogusid korvialused mängijad 44 punkti. Palju võimsamalt tegutsesid nad ka lauavõitluses – Tartus langes nende saagiks 11 lauapalli, Szolnokis aga 21, neist kümme ründelauast.

Meeskondlik mäng

Just lauavõitlus kujunes Szolnokis Rocki kõige suuremaks probleemiks. Vastastel lubati noppida koguni 17 ründelauda. Agressiivselt ründelauda tulnud Szolnoki mängijad võtsid palli üle tartlaste peade ja rebisid seda Eesti klubi meeste käte vahelt. Oma agressiivsuselt ületasid nad tartlasi mitmekordselt. Vastaste korvialused mängijad pole tippklassi tsentrid, kuid nad on Rocki palluritest füüsiliselt tugevamad. Viimasel ajal tublisti kehakaalu kaotanud Janar Taltsil ja Vilamnatas Dilysel on nendega raske. Tartus tuleb aga nii tõsist allajäämist vältida.

Kuigi Kullamäe sõnul pole vastaste maa-ala kaitse Rocki rünnakut tervikuna halvanud, on see meeskonna ühe liidri Augustas Peciukeviciuse tiibu tublisti kärpinud. Kuna Szolnoki korvialune on suurte mängijate poolt justkui betoneeritud, on sellega halvatud ka leedulase trump – teravad läbimurded. Suure tõenäosusega jätkavad vastased samasuguse kaitsega ka täna. Seega tuleb edu saavutamiseks loota kogu meeskonna soliidsele panusele – kui korve tuleb lähedalt ja eemalt, aitab see mängu veidikenegi laiali tõmmata ja siis võib ka Peciukeviciusel tekkida võimalus teravustega särada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles