Kolme Eesti suusataja verenäidud koos spetsialisti kommentaariga

Jaan Martinson
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks PDF-fail (pildil) kannab pealkirja «Blodvärden från tre estniska åkare» ehk tegu on kolme Eesti suusataja verenäitudega, mille siinkohal avaldame.
Üks PDF-fail (pildil) kannab pealkirja «Blodvärden från tre estniska åkare» ehk tegu on kolme Eesti suusataja verenäitudega, mille siinkohal avaldame. Foto: Repro

Rootsi riikliku telekanali SVT veebilehelt võib leida materjalid, mis olid uuriva ajakirjanduse grupil «Uppdrag granskning» aluseks filmi «Blood Race II» väntamisel. Üks PDF-fail (pildil) kannab pealkirja «Blodvärden från tre estniska åkare» ehk tegu on kolme Eesti suusataja verenäitudega, mille siinkohal avaldame.

Postimees palus andmeid kommenteerida PERHi hematoloogiakeskuse juhatajal doktor Iige Viigimaal ja sai vastuse e-posti teel.

«Kui isik 1 on naine, siis tema hemoglobiin (Hgb) on kahel korral normist oluliselt kõrgem ja kahel korral normi ülemisel piiril. Hematokrit (Hct, vererakkude ja plasma suhe) on samal ajal samuti tõusnud, kuid jääb referentsväärtuse vahemikku. Kui isik on mees, siis jäävad näidud normi piiridesse. Hakkab silma näitude oluline kõikumine jälgitud perioodil.

Isikute 2 ja 3 (mehed) puhul on näidud suhteliselt kõrged, jäävad normi vahemikku, kuigi on mitmel korral ülemisel piiril.

Kõikidel isikutel on retikulotsüütide ehk noorte punavererakkude (Rets) arv normi piires: pole märke vereloome supressioonist või liigsest aktiivsusest.

Referentsväärtuste piirid on laboritel erinevad (ka Eestis), lisaks võib esineda väike laboratoorne viga. Seetõttu tuleb piiri lähedal paiknevaid näitajaid interpreteerida teatud mööndustega.

Praktilises töös ei tehta järeldusi nii väheste andmete põhjal. Vereanalüüsis on veel mitmeid näitajaid, mida samal ajal hinnatakse. Lisaks küsitletakse inimest praeguste ja varem põetud haiguste kohta, uuritakse toitumisharjumusi, eluviisi jne.

Praegusel juhul me ei tea analüüside võtmise intervalli ega inimeste tervislikku seisundit sel ajal. Hb ja Hkt võivad tõusta veekaotuse tagajärjel (tugev higistamine, kõhulahtisus) või ka ainult puuduliku veetarbimise tõttu. Sel juhul on muutused lühiajalised (tunnid, päevad). Nimetatud näitajad tõusevad ka vereülekande tulemusel (kohe pärast ülekannet, kusjuures toime kestab maksimaalselt paar kuud) ja EPO manustamisel (toime tuleb aeglaselt päevade, nädalate jooksul). Minul pole andmeid, missugustes piirides mõjutab verenäitajaid alpimaja või mägedes treenimine. Igatahes on Hb ja Hkt tõus isikul 1 olnud oluline, kuid  transitoorse iseloomuga.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles