Kahju, et ära lõppes, aga mis sa teed... korvpall on selline

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilset otsustavat veerandfinaali suurte ootustega alustanud Tartu klubi mängijad pidid lõpuks leppima maaslamaja rolliga: Szonolki Olaj mängijatele neist seekord vastast polnud.
Eilset otsustavat veerandfinaali suurte ootustega alustanud Tartu klubi mängijad pidid lõpuks leppima maaslamaja rolliga: Szonolki Olaj mängijatele neist seekord vastast polnud. Foto: Kristjan Teedema

Tartu Rocki korvpallimeeskond kaotas EuroChallenge’i sarja veerandfinaalseeria otsustava kohtumise ja jääb nelja tugevama finaalturniirilt eemale.

Haigused käivad mööda inimesi. Eile hommikul ärkas Tartu Rocki korvpallimeeskonna tugitala Janar Talts haigena – kraadiklaas näitas palavikku 38 kraadi ja kõhus keeras. Voodist tõusis suur mees alles kell neli pärastlõunal. Ta üritas meeskonda aidata, tegi kaasa soojenduse ja tuli algviisikus platsile, kuid haigusest nõrk organism ei lubanud mängida nii, nagu ta on harjunud.

Arvestades Szolnoki Olaj meeskonna korvialust võimsust, oli Taltsi jõu kaotamine Rocki jaoks hukatuslik. Tartlased kaotasid EuroChallenge’i sarja veerandfinaali otsustava kolmanda kohtumise 60:78 ja langesid konkurentsist välja.

«Mul on selline tunne, nagu oleksin meeskonda alt vedanud. Üritasin, aga mingit kasu polnud,» nentis Talts. «Üle 30 sekundi ei jaksanud ma platsil olla.» Rocki peatreener Gert Kullamäe oli aga Taltsile tänulik, et ta üldse meeskonda aitas.

Mõistagi ei saa eilset kaotust kirjutada ainult Taltsi haiguse arvele. Szolnoki meeskond oli lihtsalt parem – neil oli korvi all rohkem jõudu, nad viskasid paremini ja olid märksa enesekindlamad. Kullamäe hinnangul muutus vastaste mäng iga kohtumisega paremaks.

«See on parim meeskond, kellega me oleme tänavusel hooajal mänginud,» hindas ta. «Pärast esimest mängu said nad Marton Baderi abil korvi alla jõudu juurde ning eriti valusalt lõi see välja täna, kui meil polnud tervet Janarit. Vastastel oli lihtsalt jõudu rohkem ja nad viskasid hästi sisse. Meil oli tahe, aga Szolnok on edasipääsu ära teeninud.»

Rocki kapten Marek Doronin tunnistas, et meeskond põles otsustavas heitluses läbi. Selle tõestuseks on fakt, et sellel aastal oli see Rockile esimene kaotus koduväljakul ja kordagi pole nende punktisaak jäänud nii kasinaks. «Me viskasime väga palju mööda,» nentis ta.

Taltsi hinnangul tuli kahe meeskonna vahe välja just rünnaku ebakindluses. «Kaitse oli meil enam-vähem normaalne, kuid tegime palju rumalaid pallikaotusi,» leidis ta. «Szolnoki maa-ala kaitse on ikka väga hea. Samas ei saanud me ise sisse ei eemalt ega vabaviskejoonelt.»

Esimesel veerandajal rullus pealtvaatajatest puupüsti täis Tartu Ülikooli spordihoones võrdne mäng. Esimese kümne minutiga oli Rock taga vaid kahe punktiga 14:16. Ohumärke võis näha teisel veerand­ajal, kui sai selgeks, et Taltsi panus jääb mõistetavalt väikseks, kuid väga kahvatult tegutsevad ka mängujuhid Augustas Peciukevicius ja Vincent Simpson. Poolajavileks suurenes kaotusseis siiski vaid ühe silma võrra. Tõsisem mõõn tabas tartlasi aga kolmandal veerand­ajal, kui Szolnoki mängijad tabasid mitu valusat kolmest, Ro­cki rünnakud jooksid aga järjest liiva. Kullmäe ei tahtnud siiski mängujuhte süüdistada. «Ainult nende taha see mäng ei jäänud. Probleeme tekkis meil igas liinis,» märkis ta.

Viimast veerandaega alustati seisult 39:51 ja päriselt ohtlikuks Rock enam Szolnokile ei saanud. Lõpus venis vahe aga juba üsna suureks.  

«Kahju, et ära lõppes, aga mis sa teed… korvpall on selline,» nentis Talts. Kaotusekibedusest tuleb aga kiiresti üle saada, sest juba reedel seisab Rocki ees järgmine tõehetk – Balti liiga veerandfinaalis kohtuvad nad võõrsil Leedu klubi Pieno Zvaigzdesiga. Kodumängust on tartlastel kaasa võtta 13-punktiline edu.

Kullamäe teab, et ees ootab väga raske mäng. «Pärast sellist suurt pettumust pole kerge minna uuesti mängima. Tahtsime ju pääseda eurosarja nelja tugevama hulka, see oli meie unistus,» lausus Kullamäe. «Kolmapäeval puhkame, neljapäeval teeme värske peaga kerge treeningu ja reedel mängime. Psühholoogiliselt on see kõik väga raske.» 

Kriisa: me ei saanud mängu käima

Tartu Rocki vanameistri Valmo Kriisa sõnul kohanes Szolnoki Olaj kolmemängulise veerandfinaali jooksul Tartu mänguga paremini kui Eesti meeskond madjarite omaga. «Nad olid väga hea eeltöö teinud. Seda näitas juba see, et me ei saanud täna mitte ühtegi kerget korvi. Olaj hoidis kogu aeg igal pool kätt ees,» kiitis Kriisa vastaseid.

Veel viimase veerandi keskel oli Kriisa sõnul kõik lahtine, kuni viis minutit enne lõppu tabas Justin Holiday hullu kolmese, mille järel Rocki võimalused kadusid. «Me ei saanud oma mängu käima. Rünnakud olid punnitatud, mängisime ainult visete peale,» jätkas Kriisa.

Eile kaks punkti visanud Kriisa sõnul sai otsustavaks, et vastastel oli pärast esimest kaotatud mängu võtta lisakäike, kuid Rock neid ei leidnud. «Neil oli korvi all kõvasti jõudu. Jäime seal pidevalt alla. Hea, et Janar Talts üldse mängis täna,» vihjas Kriisa Rocki esitsentri haigusele.

Reedel seisab Rockil ees aga tähtis mäng Balti liigas, kui võõrsil minnakse vastamisi leedukate Pieno zvaigzdesiga. Kodumängust on Rockil kirjas 13-punktiline eduseis, kuid Kriisa sõnul ei pruugi sellest piisata. «Peame oma mängu üles leidma ja käima saama, muidu kaob see vahe kiiresti,» ütles ta lõpetuseks.

Veerandfinaal

•    Tartu / Ülikool Rock – Szolnoki Olaj 60:78

•    Tartu Rock: Gert Dorbek 12 p, Tanel Kurbas 11 p, Augustas Peciukevicius 10 p, Vilmantas Dilys 9 p, Vincent Simpson 9 +, Joosep Toome 3 p, Marek Doronin 3 p, Kent-Kaarel Vene 2 p, Valmo Kriisa 2 p, Timo Eichfuss 1 +, Janar Talts 1 p

•    Szolnoki Olaj: Marton Bader 18 p, Justin Holyday 18 p, Peter Lorant 15 p, David Vojvoda 9 p, Obie Trotter 6 p, Akos Keller 4 p, Strahinja Milosevic 3 p, Balasz Simon 3 p,

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles