Kuusmaa saab Raplas teha tööd, mis meeldib

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tippkorvpallist tükk aega eemal olnud Aivar Kuusmaa tundis end eile õhtul Rapla meeskonna trennis taas omas elemendis.
Tippkorvpallist tükk aega eemal olnud Aivar Kuusmaa tundis end eile õhtul Rapla meeskonna trennis taas omas elemendis. Foto: Mihkel Maripuu

Mulle meeldib korvpalli sees olla. Nüüd olengi selles tagasi ja mul on võimalus teha tööd, mida ma oskan – tunnen selle üle heameelt,» rääkis eile Rapla korvpalliklubiga käed löönud Aivar Kuusmaa. Juba teisipäeva õhtul tegi ta oma uute hoolealustega esmatutvust, eile õhtul käis aga Rapla korvpallihallis juba tõsine töö ning Kuusmaa tundis end üle hulga aja jälle omas elemendis. «Hingelt pole ma mingi ärimees, muidu poleks ma korvpalli tagasi tulnud,» märkis ta.

Kuusmaa tunnistas, et senini polnud ta Rapla meeskonna fänn ja seepärast pole ta selle tiimi tegemisi ka väga tähelepanelikult jälginud. Täispikkuses on ta Rapla mänge vaadanud vaid siis, kui neid näidatakse televisioonis, viimati juhtus see siis, kui Rapla TYCO nime kandev meeskond kohtus Tallinna Kaleviga.

Mängijad pole Kuusmaale siiski tundmatud. «Suvel nägin Tallinnas U20 koondise mänge, seega tean Rait-Riivo Laanet, Martin Paasojat ja Oliver Metsalut päris hästi. Martin Dorbekut olen ise juhendanud, Andre Pärna samuti, pealegi olen temaga ka koos mänginud,» loetles Kuusmaa. «Kõige suuremaks küsimärgiks on minu jaoks kaks välismaalast.»

211 cm pikkune Ziga Fifolt jättis Kuusmaale esimesel treeningul positiivse mulje. Hooaja algusest saadik Raplas mänginud Fifolt kuulub kindlalt põhimeeste hulka. Dušan Sisici roll on seni olnud teisejärgulisem. «Millegipärast pole teda seni eriti usaldatud, kuid arvestades, et meil on meeskonnas vaid kolm pikka, peaks mõlemad välismaalased olema põhirollides.»

Üleeile meeskonnaga tutvudes sai Kuusmaa aru, et eelmine peatreener Indrek Ruut jättis talle heas füüsilises seisus meeskonna ning selle osa pärast ei pea ta esialgu eriti muretsema. Hoopis keerulisem olevat koosseisule sobiva mängustiili leidmine. Selles ei saa ega tahagi uus peatreener oma eelkäijat kopeerida. «Igal treeneril on oma nägu ja käekiri. Kindlasti teeme mängujoonises muutusi,» kinnitas ta.

Kuigi Kuusmaa on oma suuremad võidud saanud Kalev/Cramo peatreenerina, on tal kogemus ka Rapla-sarnase meeskonna juhendamisel – kolm hooaega töötas ta TTÜ peatreenerina, püsides noorte meestega Eesti meistriliiga medalikonkurentsis. Nüüdne olukord on siiski teistsugune, kuna hooaja lõpuni jääb vaid poolteist kuud ja Rapla meeskonna tabeliseis pole just kiita.

«Allesjäänud ajaga pole võimalik väga palju muuta. Minu jaoks on peamine, et nende meeste mängu tuleks sära tagasi ja kogu tegutsemine muutuks agressiivsemaks,» rääkis Kuusmaa. «Minu treenerifilosoofia näeb ette, et vabadelt kohtadelt tuleb peale visata, mitte 24 sekundit rünnaku­aega täis mängida.»

Rapla peab esimese mängu Kuusmaa juhendamisel laupäeval. Justkui sümboolselt kohtutakse Rakvere Tarvaga, mida juhendab Andres Sõber. Korvpallisõbrad mäletavad varasematest aastatest Kuusmaa ja Sõbra värvikaid vastasseise. Just pärast Tarvalt saadud kaotust pidi Kuusmaa lahkuma 2012. aasta talve hakul Kalevi peatreeneri kohalt.

Nüüd, peaaegu poolteist aastat hiljem, ei pea Kuusmaa toonaseid teemasid enam märkimisväärseks. «Need teemad on rohkem meediamull. Laupäeval tuleb täiesti tavaline reamäng, mis Tarvale ei maksa eriti midagi ja kus nad ilmselt seisavad 30 minutit maa-ala kaitses,» sõnas Kuusmaa. «Treenerina ei tee ma vastasest mingit numbrit, vaid keskendun oma meeskonna tegemistele. Oluline on see, kuidas meeskond suudab minu treenerifilosoofiat vastu võtta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles