El Clasico – tuline ajalugu ja suured staarid

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Jalgpallis on alati rahva meeli köitnud suured ja vihased vastasseisud. Tänapäeva tippjalgpallis on tõenäoliselt suurim duell Hispaania suurklubide Madridi Reali ja FC Barcelona kohtumine, mida teatakse ka El Clasico nime all. Juba homme kohtuvad jalgpallimaailma suurnimed ühes aasta oodatuimas pallilahingus.

Reali ja Barcelonat on aegade jooksul vastandatud mitmeti – näiteks tuuakse esile Kataloonia kunagine vastasseis diktaator Franco režiimile. Tänapäeval pannakse eelkõige rõhku maailma kahe suurima jalgpallistaari Cristiano Ronaldo ja Lionel Messi duellile.

Kuigi ajaloolised ja poliitilised põhjused on vastasseisust visad kaduma, tõmbab El Clasico tänapäeval väljaspool Hispaaniat eelkõige pilke seetõttu, et selles kohtumises jooksevad platsile maailma kuulsaimad pallivõlurid. Näiteks on kõnekas asjaolu, et kõik alates 1996. aastast FIFA maailma parima (alates 2010. aastast FIFA Ballon d’Or) mängija auhinna võitnud jalgpallurid on oma karjääri jooksul mänginud Realis või Barcelonas.

Suures vastasseisus on ajalooliselt suurem edu saatnud Reali, kes nautis diktaator Franco ajal kõrgemate võimukandjate ja kirjelduse põhjal ka kohtunike soosingut. Tänapäeva nooremad jalgpallifännid peavad aga loomulikuks pigem Barcelona võitu.

«Tänapäeva lapsed ja noored teavad vaid võidukat Barcelonat,» räägib Carles Santacana raamatus «El Clasico: Barcelona v Real Madrid: Football’s Greatest Rivalry». «Nad ei teagi, et on olnud pikki ajavahemikke, mil klubi ei võitnud midagi. Noored võtavad Barcelona võite iseenesestmõistetavana. Nad on optimistlikud. Vaid vanemad inimesed näevad ebaõnnestumisvõimalusi. Üks Barcelona spordiajakirjanik tunnistas mulle, et ei julgegi enam kirjutada võimalusest, et Barcelona ei võida.»

Nii esindavad jalgpallimaailma kaks giganti ka erinevaid nägemusi. Richard Fitzpatricki kirjutatud raamatus «El Clasico: Barcelona v Real Madrid: Football’s Greatest Rivalry» on tõdetud, et Barcelona puhul loevad eelkõige visioon ja nägemus. Lisaks tõstetakse Kataloonia võistkonnas esile peatreenerit, kelle järgi piiritletakse klubis eri ajastuid.

Reali puhul on oluline võita kõik, mis võimalik. Seejuures ei taga üksikud tiitlid ka peatreenerile töökohta. Pigem ongi tähtsam pidevalt kusagil figureeriv klubi president ja peatreeneri roll on tema kõrval teisejärguline (seda olukorda muutis veidike aastatel 2010–2013 peatreeneriks olnud Jose Mourinho, kuid seda arvestades ei olnud tema suhted juhtkonnaga just parimad). Nii on ka Brasiilia jalgpallilegend Ronaldo Reali kodustaadioni Santiago Bernabeu nõudliku ja eduga harjunud publiku kohta öelnud, et tegemist oleks nagu naisega, kelle rahuldamiseks tuleb iga päev leida uusi võimalusi.

Veel võib esile tuua ühe fakti, mida tänapäeval aina enam rõhutatakse. Reali puhul räägitakse ikka tähtede ostmise poliitikast – suurte rahapakkidega meelitatakse enda ridadesse jalgpallimaailma suurnimesid.

Kui ka Barcelona teeb suuri oste, siis nende puhul mainitakse pigem ikkagi kuulsat La Masia noorteakadeemiat, kust on võrsunud nii Messi, Xavi kui ka Andres Iniesta.

Kui Eesti jalgpallifännid on tihti harjunud jälgima Inglismaa kõrgliigat ja kõik on kuulnud fännihulkadest, kes sõidavad ka klubide võõrsil peetavatele mängudele, siis Hispaanias on olukord teistsugune. Nii on Barcelona ja Reali hiiglaslikud kodustaadionid enamasti täidetud vaid kodumeeskonna poolehoidjatega. (Barcelona koduväljak Nou Camp on ligi 100 000 pealtvaatajakohaga Euroopa suurim ja Reali kodustaadion Santiago Bernabeu on klubiareenide pingerivis 85 000 istekohaga teine.)

«Hispaanias ollakse jalgpalli järele hullud. Ent kui võrrelda Inglismaaga, siis Hispaanias ei toimu nädalavahetuseti fännide massilist migratsiooni. Realil ja Barcelonal on üle terve riigi palju poolehoidjaid ja kui mõnel võõrsil toimuval kohtumisel võib märgata nende fänne, on pigem tegemist kohalikega, mitte pika reisi ette võtnud fännidega,» avaldab Barcelonas elav El Paisi ajakirjanik John Carlin. «Võõrsile mängule minemise asemel tegelevad nad hoopis muude asjadega, söövad vanaemaga lõunat või lähevad mere äärde jalutama.»

Loomulikult on homne kohtumine ülioluline ka tänavuse Hispaania liiga seisukohast, kuna tavapäraselt käib heitlus meistritiitli nimel kahe suure vahel, kuid tänavu on positiivse üllatusena lisandunud ka Madridi Atletico.

Kui hooaja alguses oli paremas hoos Barcelona (Barcelona võitis La Liga tänavuse esimese El Clasico 2:1), siis ajapikku on jõuvahekorrad veidike muutunud ja praeguseks on Real 70 punktiga tabeliliider ning Barcelona on 66ga kolmas, kahe kange vahele mahub 67 punktiga Madridi Atletico.

Tänapäeva tippjalgpallis ei saa üle ega ümber rahast ning piltlikult öeldes jookseb seda homme väljakule meeletus koguses. Enne eelmist Reali ja Barcelona kohtumist arvutas Suurbritannia ajaleht Daily Mail kokku, et algrivistusse kuuluvate meeste eest on tiimid kokku pidanud välja käima üle 500 miljoni euro.

Mitme hinnangu järgi osalevad homses kohtumises aga neli maailma kõige väärtuslikumat mängijat. Aasta alguses pani Brasiilia firma Pluri Consultoria jalgpallurid pingeritta ja selles tabelis sai Barcelona staar Lionel Messi 138 miljoni euroga esikoha, Reali staar Cristiano Ronaldo oli 107 miljoniga teine, kolmandale kohale jäi Reali suvine suurost Gareth Bale 71 miljoniga ja neljandale suvel Barcelonaga liitunud Neymar 67 miljoniga. Loomulikult on meeskondade tähtede nimekiri mitu korda pikem kui need neli nime.

Kõiki neid staare saab väljakul näha juba pühapäeval, sel korral on võõrustaja rollis Real (kohtumine algab Eesti aja järgi kell 22.00). See pole kahe meeskonna viimane omavaheline kohtumine sel hooajal – 16. aprillil minnakse Valencias vastamisi ka karikafinaalis.


FIFA aasta mängijad (alates 2010. aastast FIFA Ballon D’Ori võitjad)

•    1996 – Ronaldo (1996–1997 Barcelona, 2002–2007 Real) *

•    1997 – Ronaldo

•    1998 – Zinedine Zidane (2001–2006 Real)

•    1999 – Rivaldo (1997–2002 Barcelona)

•    2000 – Zinedine Zidane

•    2001 – Luis Figo (1995–2000 Barcelona, 2000–2005 Real)

•    2002 – Ronaldo

•    2003 – Zinedine Zidane

•    2004 – Ronaldinho (2003–2008 Barcelona)

•    2005 – Ronaldinho

•    2006 – Fabio Cannovaro (2006–2009 Real)

•    2007 – Kaká (2009–2013 Real)

•    2008 – Cristiano Ronaldo (2009–... Real)

•    2009 – Lionel Messi (2004–... Barcelona)

•    2010 – Lionel Messi

•    2011 – Lionel Messi

•    2012 – Lionel Messi

•    2013 – Cristiano Ronaldo

* aastad, mil pallur kuulus Reali või Barcelona ridadesse

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles