Varrak: suutsime mängida kõikidega nagu võrdsetega

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil heitlevad Kalev/Cramo ja Lietuvos Rytas möödunud aasta lõpus Tallinnas, eile Vilniuses oldi taas vastakuti.
Pildil heitlevad Kalev/Cramo ja Lietuvos Rytas möödunud aasta lõpus Tallinnas, eile Vilniuses oldi taas vastakuti. Foto: Andres Haabu

Kalev/Cramo korvpallimeeskond lõpetas Ühisliiga kaotusega Vilniuse Lietuvos Rytasele.

«Vaevalt me oleks play-off’i jõudnud, kuid asjaolude hea kokkulangemise korral olnuks meile neli kuni kuus võitu täiesti jõukohased. Sellisel juhul ei küsiks keegi, kas Ühisliigas mängimisest on kasu Kalevile või Eesti korvpallile laiemalt,» rääkis Kalev/Cramo korvpallimeeskonna peatreener Alar Varrak eile õhtul. Mõni hetk tagasi oli ta koos oma hoolealustega lõpetanud pika Ühisliiga hooaja.

Kalevi saagiks jäänud kaks võitu ja nende kõrvale kogutud 16 kaotust on liiga kahe alagrupi kokkuvõttes halvimad näitajad. Viie hooaja peale on Kalev saanud Ühisliigas seitse võitu. Eile jäädi tänavuses viimases mängus võõrsil 85:87 alla Leedu tippmeeskonnale Lietuvos Rytasele.

Hooaja hakul ei teinud Kalevi klubi juhid saladust, et seekord oodatakse meeskonnalt varasemast rohkem võite. Ootused ei täitunud ning mida rohkem kogunes kaotusi, seda tihedamini püstitati küsimus, kas sellises liigas mängimisel on üldse mõtet.

«Lihtne pole meil olnud – kaotustega käib kaasa negatiivne aura,» nentis Varrak ja lisas, et see kõik avaldab mängijatele ja treeneritele oma mõju. «Inimestele meeldib näha võite. Teame, mida meilt oodatakse, ja seepärast on kaotused psühholoogiliselt rasked.» Samas leidis Varrak tugevate vastastega kohtumistest positiivseid märke. «Näeme, et suudame mängida kõikidega nagu võrdne võrdsega. Täna (eile – toim) kaotasime Lietuvos Rytasele kahe punktiga, ja see tekitab hinges pettumust.»

Peatreeneri hinnangul ongi meeskond jõudnud aastatega seisu, kus isegi Euroliiga veerandfinaali koha eest võitlevale Kubanile 10 punktiga kaotamine teeb tuska. Mõni aasta tagasi polnud aga Kalevil sellise meeskonna vastu mingit võimalust. «Või võtame tänavused kodumängud – ainult ühe kohtumise kaotasime 11 punktiga. Ülejäänud olid kõik punkt-punkti-heitlused ja väikesed kaotused,» viitas ta Kalevi konkurentsivõime tõusule.   

Varraku sõnul on sellisel tasemel mängivatel palluritel keeruline teha arengus pikki samme, kuid tugevate vastastega mängimine on muutunud tavaliseks. «Kui nüüd Eesti koondis peaks kohtuma näiteks Serbia või mõne teise Euroopa mõistes keskmisest tugevama meeskonnaga, siis Kalevis mängivate meeste jaoks on sellised vastased igapäevased, me ju mängime sellistega peaaegu iga nädal,» rääkis ta.  

Praegu ei tea veel keegi, kas Kalev saab ka tuleval hooajal Ühisliigas osaleda, samuti on ebaselge, kas ja millises eurosarjas tulevikus mängitakse ning kas klubi on võimeline stipendiumide pärast maksuametiga tekkinud vaidluse tõttu üldse tugeval tasemel jätkama. Jättes kõrvale kõik majanduslikud probleemid, peab Varrak tugevates liigades – lisaks Ühisliigale osaleti tänavu ka EuroCupil – jätkamist vajalikuks.

«Olen viimastel aastatel mõtelnud, et kui meie ei proovi kõrgel tasemel mängida, kes siis veel,» sõnas Varrak. «Muidugi võib ju arutada, kui kaugele me oleks jõudnud EuroChallenge’i sarjas, aga kui meil tekkis võimalus mängida EuroCupi turniiril, tuli sellest kinni haarata. Tegelikult ei mänginud me seal ju halvasti – saime kolm võitu ja mitu nappi kaotust.» Kalev mängis tänavu kahes rahvusvahelises sarjas kokku 28 kohtumist ja sai kokku viis võitu.

Nüüd tuleb Kalevil keskenduda kodusele meistriliigale. Juba kolmapäeval sõidab neile külla Tartu Rock, kellega võideldakse põhiturniiri võidu ja eeldatava finaalseeria koduväljakueelise eest.

«Kodune kalender tuleb tihe, suurte sarjadega seoses oleme palju koduliiga mänge edasi lükanud ja nüüd tuleb need kõik järele mängida,» rääkis Varrak. «Mingit korralikku treeningutsüklit ei jõua me tänavu teha, kohe pärast põhiturniiri lõppu algavad veerandfinaalid.»

Korvpall

Ühisliiga

Lietuvos Rytas – Kalev/Cramo 87:85

Rytas: Orelik 16, Palacios 14, Jelovac 13, Dowdell 11, Gecevicius 9, Lydeika 9, Seibutis 8. Songaila 4, Babrauskas 3.

Kalev: Moldeveanu 26, Millage 19, Elegar 16, Sokk 8, Arbet 8, Kajupank 6, Fall 2.

Eesti meistriliiga

Rapla TYCO – Rakvere Tarvas 67:66

KK Pärnu – Tallinna Kalev 78:75

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles