Allar Pent võitis Hollandi meistrivõistluste etapi

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar pent.
Allar pent. Foto: Erakogu.

Millis toimusid lõppenud nädalavahetusel käesoleva aasta Hollandi noorte ja täiskasvanute krossimeistrivõistluste järjekordsed etapid, kus oli stardis ka mitu noort Eesti krossisõitjat.

Noorte meistrivõistluste 65cc suurte ratastega klassis oli laupäeval võistlemas Hollandi meistrivõistluste avaetapil 12-nda koha saanud Allar Pent. Kvalifikatsioonis seitsmenda aja saanud Pent sai hea stardi ja tuli avaringilt neljandana. Hoolimata ühe koha kaotusest suutis ta järgnevate ringide jooksul oma kohta parandada ja kaks ringi enne lõppu möödus ta sõidu liidrist avaetapil kolmanda koha saanud Kay Karssemakersist, kes ei suutnud eestlasega samat tempot arendada ning Pent võttiski kindla sõiduvõidu. Lõpus oli Pend edu Karssemakersi ees 6,3 sekundit. Kolmandaks tuli Scott Smulders, kes jäi Pent'ist 9,8 sekundit.

Teine sõit algas Pend jaoks veelgi paremini, kui ta oli esimese ringi järel teine ja juba järgmisel ringil möödus sõitu juhtinud Karssemakersist. Eestlane suutis konkurendid selja taga hoida ja lõpetas sõidu võitjana. Karssemakers jäi Pendst 2,8 sekundit ja kolmandaks tulnud Eloy van Rijkevorsel, kes oli esimeses sõidus üheksas, 20 sekundit.

Kahe sõidu kokkuvõttes kuulus eestlasele maksimaalse 200 punktiga etapivõit. Karssemaker (190 p) oli teine ja kolmas Smulders (179 p), kes oli teises sõidus neljas.

Peale kahte sõitu on meistrivõistluste liider Pent (200 p), kuna sarjas läheb maha üks halvim tulemus. Eestlasele järgnevad 190 puntiga  Karssemaker ja esimese etapi võitnud Max van Elzen, kes Millis oli 11-s.

«Hommikune treening ja kvalifikatsioon läksid rahulikult rajaga tutvudes ning tunnetuse taastamise nimel suuremate ratastega tsiklil, kuna esmaspäevast-reedeni sai Avo Leoki juures Adrenalin Arenal treeninglaagris väiksema rattaga sõidutehnikat lihvitud. Siinkohal suured suured tänud Avole, kes on Allarile pikka aega väga heaks treeneriks olnud. 30 võistleja hulgas oli kvalifikatsiooni aeg siiski hea. Startideks oli rada ilmataadi poolt kergelt kastetud, suuremate tsiklite poolt soones ja aukus, mis Allarile tavaliselt sobib. Startides oli Allaril seekord kindel käsi. Mõlemad stardikurvid oli ta võistlejaterivi eesotsas, esimeses sõidus kolmas ja teine start isegi esimeses kurvis esimene. Põhiline võitlus käis mõlemas sõidus Kay Karssemarkersi ja Allari. Suhteliselt raskel rajal suutis Allar mõlemas sõidus konkurendist mööduda ja võtta puhta etapivõidu. Allar tunnistas siiski, et pidi kõvasti pingutama, et Kay teises sõidus seljataga hoida. Üks asi on kindel - mida raskem rada, seda suuremad on Allari võimalused,» vahendas poja võistluspäeva isa Aivar, kes pidi seekord võistlusele Eestist kaasa elama. «Suur tänu ka Jakobsoni krossiperekonnale, kelle poolt oli Allariga reisil kaasas hea taustajõud, kes hoidis korras logistika ja tehnika.»

Pühapäeval võistlesid 85cc klassis eestlastest Andreas Hiiemägi ja Robert Saun ning Eesti meeskonna Sahkar KTM Racing sõitja hollandlane Jago Geerts.

Geerts oli kvalifikatsioonis teine, tema kaotas kvalifikatsiooni kiireimale Roan Van den Moosdijk'ile +2,5 sekundit. Hiiemägi oli 20-s (+12,9), Saun 37-s (+18,4).

Van den Moosdijk võttis ka esimesest sõidus kindla võidu, edestades Geertsi 22,6 sekundit, kolmandaks tulnud Sander Agard-Michelsen kaotas võitjale juba üle minuti. Hiiemägi oli 25-s (+1 ring) ja Saun 35-s (+2 ringi).

Teises sõidus suutis aga Geerts oma paremuse maksma panna ja edestas omakorda Van den Moosdijki 5,7 sekundiga. Kolmandaks sõitis end seekord esimese sõidu kuuendana lõpetanud Taylor Hammal (+1.25). Mõlemad eestlased said selles sõidus tunduvalt paremad kohad, kui Hiiemägi oli 11-s ja Saun 29-s, kes kaotasid mõlemad võitjale ringiga.

Kahe sõidu kokkuvõttes kuulus võit ka esimesel etapil võitnud Geertsile (47 p), kes jätkab seega meistrivõistlustel liidrina. Millsis oli teine Van den Moosdijk (47 p) ja kolmas Agard-Michelsen 38 p), kes oli teises sõidus neljas. Hiiemägi oli (11 p) oli 17-s ja Saun (2 p) 32.

125cc klassis oli eestlastest võistlustules Hardi Roosiorg (Sahkar KTM Racing), kes näitas kvalifikatsioonis 24-ndat aega. Esimese sõidu võitis kindlalt Davy Pootjes, kes edestas Bas Vaessenit 54 sekundiga ja kolmandaks tulnud Max Engeleni ühe minuti ja viie sekundiga. Roosiorg tuli avaringilt alles 32-ndana, kuid suutis head tempot tehes end lõpuks 14-ndaks sõita, võitjale kaotas ta ringiga. Teine sõit esikolmikus muudatusi ei toonud, esimene Pootjes, teine Vaessen (+33,2) ja kolmas Engelen (+38,5). Roosiorg sai seekord parema stardi ja oli esimese ringi järel 19-s. Ka nüüd suutis eestlane korralikku sõitu teha ja ületas lõpujoone kümnendana (+1.51).

Kahe sõidu kokkuvõttes seega esikolmik Pootjes (50 p), Vaessen (44 p) ja Engelen (40 p). Roosiorg oli 18 punktiga 11-s.

Masinaklassis MX2 startis eestlastest Karel Kutsar ja soomlane Harri Kullas (mõlemad Sahkar KTM Racing). Paljude MM-sõitjate seas näitas Kullas kvalifikatsioonis 13-ndat ja Kutsar 32-st aega.

Esimese sõidu võitis kindlalt MM-il kolmandal kohal olev hollandlane Glenn Coldenhoff, kellele prantslane Romain Febvre kaotas 22 sekundit. Kolmandaks sõitnud venelane Aleksandr Tonkov jäi Febrest omakorda napi sekundi. Kullas sai hea stardi ja kihutas enamuse sõidust esikuuikus ning lõpetas sõidu lõpuks seitsmendana (+1.10). Kutsar tuli avaringilt 30-nda koha piirimail, kuid suutis oma positsiooni jõudsalt parandada ja lõpetas sõidu 19-ndana (+ 1 ring).

Teine sõit esikolmikus muutusi ei toonud. Coldenhoff võttis ka siit kindla võidu, kui edestas Febvret 36,9 ja Tonkovi 47 sekundiga. Kullas sai jälle hea stardi ja võitles terve distantsi vältel esikuuikus ning lõpetas seekord neljandana (+1.12). Kutsar tuli avaringilt 33-ndana ja ka siin sõidus näitas ta head minekut ning ületas lõpujoone 18-ndana (+1 ring).

Etapi esikolmiku moodustasid Coldenhoff (50 p), Febvre (44 p) ja Tonkov (40 p). Kullas oli 32 punktiga neljas ja Kutsar 5 punktiga 23.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles