Eesti koondislased lähevad MMile isiklikke rekordeid püstitama

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roman Fosti.
Roman Fosti. Foto: Ardi Truija

Laupäeval, 29. märtsil Taanis Kopenhaagenis toimuvatele poolmaratoni maailmameistrivõistlustele lähetab Eesti Kergejõustikuliit 4-liikmelise koondise, kuhu kuuluvad Leila Luik, Liina Luik, Ilja Nikolajev ja Roman Fosti.

Koondise juhina Kopenhaagenisse sõitva Eesti Kergejõustikuliidu kestvusalade vastutava treeneri Toomas Tarmi sõnul on meie jooksjate jaoks tegemist kevadhooaja tähtsaima võistlusega: «Poolmaratoni MM on väga oluliseks verstapostiks valmistumisel suve peamiseks võistluseks – Zürichis toimuvate Euroopa meistrivõistluste maratoniks.» Tarm lisas, et kõikidel Eesti koondislastel peaks olema reaalne joosta ka isiklik rekord.

Teist korda võistluste ajaloos toimuvad maailmameistrivõistlused koos rahvaspordiüritusega, mis tähendab, et lisaks tippsportlastele tuleb starti ka 25 000 jooksuharrastajat. Eestist on lisaks koondislastele Kopenhaageni poolmaratonil esialgsetel andmetel osalemas kuus jooksuhuvilist.

Naised stardivad poolmaratonile kl 13:30, mehed kl 13:55, samal ajal toimub ka massistart.

Esimene poolmaratoni MM toimus 1992. a Tyneside’is Inglismaal. Kuni 2010. aastani toimus poolmaratoni MM igal aastal ning siis hakkas toimuma üle aasta ehk igal paarisaastal. Eesti jooksjad on kokku osalnud seitsmel poolmaratoni MMil. Senise parima koha on saavutanud Jane Salumäe 1993. aastal Brüsselis toimunud jooksul, kui teenis ajaga 1:12.30 17. koha.

Meeste maailmarekord poolmaratonis kuulub 2010. aastast Zersenay Tadesele Eritreast ajaga 58:23 ning naistest on alates 2007. aastast rekordiomanikuks Hollandi jooksja Lornah Kiplagat ajaga 1:06.25. Maailmarekordiomanik Tadese on stardis ka tänavusel MM-il. Eesti rekordid kuuluvad poolmaratonis Pavel Loskutovi (1:03.00) ja Jane Salumäe (1:10.10) nimele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles