Eestil avaneb uudne võimalus pääseda jalgpalli EM-finaalturniirile

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti jalgpallikoondis.
Eesti jalgpallikoondis. Foto: SCANPIX

Euroopa Jalgpalliliit (UEFA) teatas, et võtab 2020. aasta jalgpalli EM-finaalturniirile pääsejate selgitamiseks kasutusele uudse süsteemi. Lisaks traditsioonilisele valikturniirile on nüüd võimalik finaalturniiri pääse teenida ka Rahvuste liiga nimelise võistluse kaudu.

Rahvuste liiga detailideni täpne formaat on veel paika panemisel, kuid alates 2020. aasta EM-finaalturniirile pääsevast 24 meeskonnast 20 selgitatakse tavapärase valikturniiri kaudu. Need mängud peetakse 2019. aastal märtsist novembrini ehk lühema ajavahemiku sees kui praegu. Neli ülejäänud kohta jagatakse aga välja juba varem, Rahvuste liigas.

54 liikmesriigi esindajad võtsid Kasahstanis toimuval UEFA kongressil uue süsteemi ühehäälselt vastu. Rahvuste liiga peaks asendama koondiste maavõistlusi, mille vastu huvi viimastel aastatel aina kahaneb. 54 riiki jagatakse koefitsientide alusel nelja tugevusgruppi ehk divisjoni ning kasutusel on liigadele tavapärane süsteem, kus igas divisjonis viimaseks jäänu langeb aste allapoole, oma tugevusgrupi võitja tõuseb aga astme jagu kõrgemale.

Kõigis neljas divisjonis jagatakse meeskonnad omakorda nelja kolme- või neljaliikmelisesse alagruppi ning nad mängivad omavahel. Kohtumised peetakse 2018. aasta septembris ja novembris. Järgmises turniirifaasis kohtuvad igas divisjonis oma alagruppide võitjad ning kõigist neljast tugevusgrupist pääseb lõppkokkuvõttes üks meeskond EM-finaalturniirile.

Uue süsteemi loomise põhjus on Inglismaa jalgpalliliidu peasekretäri Alex Horne’i sõnul lihtne. «Pärast seda, kui EM-finaalturniiri osalejate arv kasvatati 16 meeskonnalt 24 peale, on valikturniir kaotanud suure osa oma pingest ja põnevusest. See uus süsteem peaks olukorda pisut vürtsitama,» lausus ta Reutersi vahendusel.

Eesti jalgpallikoondis asub praegu koefitsiendi järgi UEFA tabelis 36. kohal, mis tähendaks pääsemist kolmandasse divisjoni. Praeguse seisuga oleksid meiega samas divisjonis kindlalt näiteks lähinaabrid Soome ja Läti.

Eesti Jalgpalli Liidule võib uus süsteem seejuures tuua ka märkimisväärset rahalist kasu. Nimelt on plaanis jagada teleülekannetest saadav tulu sarnaselt Meistrite liigas toimiva süsteemiga - iga riik saab poole oma mängude eest välja kaubeldud teleõiguste summast, ülejäänu jagatakse aga osalustasude ja boonuste näol kõigi 54 UEFA liikmesriigi vahel. Kui varem müüs iga riik oma mängude teleõiguseid ise, siis tänavu koondas UEFA õiguste müügi enda kätte, lootes sellega turgu korrastada ja võrdsustada.

UEFA Rahvuste liiga esialgne süsteem:

* 54 koondist jagatakse koefitsiendi alusel nelja 12-14 liikmelisse divisjoni.

* Igas divisjonis on neli miniliigat, kus iga meeskond mängib kodus-võõrsil süsteemis neli kuni kuus kohtumist. Mängud toimuvad 2018. aasta septembris ja novembris.

* Miniliigade võitjad kohtuvad omavahel divisjoni final four'is. Selle võitja pääseb 2020. aasta EM-finaalturniirile. Nii selguvad neli esimest finaalturniiril osalejat. Ülejäänud meeskonnad püüavad finaalipääset tavapärase valikturniiri kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles