Jelena Glebova MM läks untsu

Jaan Martinson
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jelena Glebova.
Jelena Glebova. Foto: Reuters/ScanPix

Eesti iluuisutajate nukrat MMi Jaapanis Saitamas jätkas Jelena Glebova, kes ei pääsenud esmakordselt karjääri jooksul maailmameistrivõistlustel esitama vabakava. Naiste üksiksõidu lühikava Gleboval ebaõnnestus, ta teenis vaid 48,09 punkti, mis andis 26. koha.

Veel mullu sai Glebova MMil korraliku 16. koha, kusjuures lühikava hinne oli 54,59. Tänavune EM lõi lootused hõõguma – 7. koht (lühikava 54,68) –, ent järgnes hoogne põrumine esmalt olümpial, kus tuli leppida eelviimase ehk 29. kohaga, ning nüüd MMil.

Glebova alustas lühikava briljantse kaskaadiga – kaks kolmekordset toe-loop’i – kuid see oli ka kõik. Järgmisel hüppel Glebova komistas maandumisel, siis sooritas kolmekordse axel’i asemel kõigest ühekordse.

«Eksida kõige lihtsamal hüppel kaks võistlust järjest... Nojah,» oli endine tippiluuisutaja Margus Hernits pettunud. «Eks ole ammu teada, et Glebova võistlemist kardab, on närvis, aga millegipärast pole sellest üle saadud. Ja tema tehniline sooritus...»

Hernitsa sõnul kriibibki kõige enam hinge Glebova suutmatus elemente puhtalt sooritada. «Glebova hinded esituse eest on selgelt ülesmäge läinud. Tehnika liigub seevastu halvemuse suunas, nagu poleks sellega treeningutel piisavalt tegeletud. Ma isegi kahtlen tema juhendaja Igor Krokaveci pädevuses – iluuisutamine on sedavõrd lai ala, et üks inimene ei suuda kõiki elemente hallata.»

Glebova oskab Hernitsa sõnul väga hästi üht hüpet – toe-loop’i –, aga kõik ülejäänu on kesine. «Probleem on selles, et Glebova hüpetes pole kõrgust ja nii on väga raske õhus pöördeid ära teha. Huvitav on see, et juuniorina oli ta elementide pagas märksa suurem. Esitust on Glebova lihvinud, selle eest saadud punktid on head, kui ta tehnika samal määral arenenud oleks, räägiks me kohast MMi esikümnes.»

Mis Glebovast edasi saab, pole teada. Pärast Sotši olümpiat andis ta vihjeid, et võib tippspordiga lõpparve teha.

Naiste üksiksõidus kerkis lühikava järel liidriks jaapanlanna Mao Asada 78,66 punktiga. Talle järgnevad itaallanna Carolina Kostner (77,24) ja venelanna Julia Lipnitskaja (74,54).

Saitama MMil ei lähe meie omadel kohe mitte. Esmalt jäi paarissõitjatel Natalja Zabijakol ja Aleksandr Zabojevil isiklikust rekordist vajaka neli punkti ning nad piirdusid lühikavaga. Seejärel juhtus sama mullusel MMil 22. koha saanud Viktor Romanenkoviga meeste üksiksõidus.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles