Parimate hüpped innustasid Leibakut

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaire Leibak sai olümpia kolmikhüppefinaalis 12 osavõtja seas 10. koha.
Kaire Leibak sai olümpia kolmikhüppefinaalis 12 osavõtja seas 10. koha. Foto: Raigo Pajula

Kolmikhüppe lõppvõistluse noorim osaleja, juunioride maailmameister Kaire Leibak jäi küll medalinaistest rohkem kui meetri kaugusele, ent masendusse ta sellest ei langenud.


Karjääri esimene olümpia lõppvõistlus algas Leibakule halvasti – hüppamise asemel jooksis ta lihtsalt kastist läbi. Teisel katsel hüppas ta aga 14.13, mis andis lõpuks protokolli 10. koha. «Korraks tundsin kerget pettumust, kuid see läks kohe üle. Koht on ju väga hea,» sõnas Leibak naeratades.



Kõrgema koha nõudmine tähendanuks Eesti rekordi võimast parandamist. Üheksanda koha saanud ukrainlanna Olga Saladuha hüppas 14.70. Kogu võistlus pakkus kõrget taset, koguni kuus naist ületasid 15 meetri joone. Francoise Mbango Etone võidutulemuseks mõõdeti 15.39, 15.32 hüpanud Tatjana Lebedeva järel pronksi võtnud Hrysopiyi Devetzi sai kahvatuimat värvi autasu 15.23ga.



Leibak kinnitas, et tippude võimsad tulemused ei tekitanud lootusetuse tunnet. «Need naised on minust võimsamad ja kiiremad. See tekitab motivatsiooni tugevamini treenida ning nende sarnaseks saada.»



20-aastane Leibak rõhutas, et on kolmikhüppaja kohta veel väga noor. Näiteks esikolmikus küündib kõikide vanus üle 30 eluaasta. «Nelja aasta pärast Londonis peaksin olema juba palju tugevam,» märkis ta.



Kuigi Leibak liikus hüppesektoris naerusuiselt ning tema olekust oli näha, et võistlus pakub naudingut, möönis ta, et polnud seekord nii särtsu täis, kui eelvõistluse ajal. «Võimalik, et alateadvuses oli selge, et finaali pole võimalik pääseda. Pingutasin küll nii palju, kui suutsin, ent…» märkis ta. «Aga ikkagi olen ma väga õnnelik!»



90 000 pealtvaataja ees võistlemisse suhtus blond piiga rahulikult. «Närvi see mind ei ajanud. All olles tunduvad tribüünid kauged ning kogu see rahvamass hajub ära,» selgitas kaunitar. «Kuid tutvustamise ajal oli väga hea tunne seal murul seista.»



Kõrgetasemelise naiste kolmikhüppe finaali võitnud Kameruni esindaja Mbango Etone oli tiitlikaitsmise pärast ülimalt õnnelik. «Meie riigist pole keegi kunagi kaks korda järjest olümpial kolmikhüpet võitnud, mina sain sellega hakkama Ateenas ja nüüd Pekingis,» rõõmustas ta. «Tõenäoliselt oli see mu elu parim võistlus, olen äärmiselt õnnelik!»



Mbango Etone avaldas, et kuigi ta oli vahepeal lapsepuhkusel, suutis ta end kõva tööga uuesti vormi viia. «Sain kaks aastat tagasi lapse ja naasin sporti alles tänavu,» rääkis pikima hüppe teisel katsel teinud Mbango Etone. «Uskusin endasse ja nägin palju vaeva. Arvan, et võitsin, kuna mul on palju kogemusi ja ma valmistusin tänaseks väga kaua.»



Kaheksa aastat tagasi Austraalias Sydney’s hõbeda ning neli aastat tagasi Ateenas pronksi teeninud venelanna Tatjana Lebedeval jäi ka seekord kuld saamata.


«Olümpiamängudel on minu eesmärgiks alati kuldmedal,» tunnistas kamerunlanna Mbange Etonele vaid seitsme sentimeetriga kaotanud Lebedeva. «Annan endast alati parima, aga ma polnud veel vigastusest täielikult paranenud. Seega olen ka hõbedaga rahul.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles