Phelps kirjutas end võimsalt rekordiraamatutesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Phelps.
Michael Phelps. Foto: Pm

USA imeujuja Michael Phelps on sõnapidaja mees – läks Pekingi olümpiamängudele kaheksa kulla järele ja just nii paljude medalitega ta koju sõidabki.


Eile võitis Phelps USA meeskonnaga 4 x 100 m liblikujumise ja võttis oma kaheksanda kulla. Mitte ükski sportlane pole varem ühtedelt olümpiamängudelt nii palju kuldmedaleid võitnud, seni hoidis ajalooraamatutes seda rekordit enda nimel teine USA ujuja Mark Spitz, kes teenis 1972. aasta Müncheni olümpial seitse esikohta.



Spitziga ühele tasemele jõudis Phelps juba laupäeval, kui võitis äärmiselt napilt, vaid 0,01 sekundiga 100 m liblikujumise. Kusjuures, see oli ainus distants, kus ta maailmarekordit ei purustanud. «See, millega Spitz hakkama sai, oli ja on vapustav saavutus nii ujumismaailmas kui ka olümpiaajaloos,» sõnas Phelps. «Aga ma olen alati öelnud – tahan olla esimene Michael Phelps, mitte teine Mark Spitz.»



Ujudes olümpial üheksa päeva jooksul 17 korda, võites kaheksa kulda ning püstitades seitse maailmarekordit, teenis ta kahtlemata piisavalt tähesära, et mitte jääda Spitzi varju.



Phelps saabus Pekingisse suure favoriidina ning kuigi spotlane on vaid 23-aastane, ei murdunud noor mees soosikukoorma all. «Kõik, mida Pekingis kogesin, nii basseinis kui ka sellest väljaspool, jääb igaveseks minuga,» lubas Phelps. «See on olnud mu elu üks parimaid nädalaid. Võib-olla isegi kõige parem!»



Kokku on Phelps nüüdseks 14-kordne olümpiavõitja, kuna neli aastat tagasi Ateenas suutis ta võidutseda kuuel korral.



Selleks, et tõusta enim olümpiamedaleid võitnud sportlaseks, peab ameeriklane saama veel neli autasu – praegu hoiab rekordit 18 medaliga (neist üheksa kulda – toim) endine Nõukogude Liidu võimleja Larissa Latõnina. «Rekordid ongi selleks, et neid purustada,» arvas Phelps. «Kõik on suutelised tegema seda, mida nad kõige rohkem ihkavad.»



Pärast väikest puhkust kavatseb Phelps end senisest veel paremasse vormi viia. «Tahan ujumises latti veel kõrgemale tõsta,» avaldas ta. «Usun, et olen enamaks suuteline ja loodan, et suudan seda ka näidata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles