Sõudeliidu president Rein Kilk: olin meeste medalis täiesti kindel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti sõudeliidu president Rein Kilk.
Eesti sõudeliidu president Rein Kilk. Foto: Raigo Pajula

Eesti Sõudeliidu president ettevõtja Rein Kilk oli pärast paarisaerulise kahepaadi hõbemedalivõitu kui rahu ise. «Ütlesin juba kolm päeva tagasi, et tuleb ära,» muheles ta.


Kuuendat aastat sõudeliidu presidendi ametit täitva Kilgi sõnul ei kahelnud ta kordagi, et Eesti võiks esikolmikust välja jääda. «Läksime täispanga peale välja, rääkisime ju medalist kindlas kõneviisis,» selgitas ta ja jätkas rõhutades: «Ma ei arvanud, et medal tuleb – olin selles täiesti kindel!»



Kuidas võis Kilk selles kindel olla, arvestades, et tegemist oli konkurentsitihedaima paadiklassiga? «Tean juba Jürka (Jüri Jaansoni – toim) hääletooni, silmavaadet ja näojooni, selle põhjal tunnen ära, et midagi on tulemas,» avaldas ta.



Kilgi sõnul teeb ta kõik endast oleneva, et kuuendat korda olümpiamängudel osalenud 42-aastane Jaanson tippsporti veel ei jätaks. «Jüri arvab, et see oli tema viimane sõit, aga mina niimoodi ei arva,» muigas Kilk. «Meil tuleb jälle tõsine jutuajamine. Pärast Ateena olümpiat olid meil viie-kuuetunnised läbirääkimismaratonid, ilmselt läheb nüüd samamoodi – tuleb arutada, mis motiveeriks teda niimoodi kannatama ja pingutama.


Ja ma ei pea silmas materiaalset poolt.»



Pekingis peaaegu kõikidel eestlaste võistlustel kaasa elamas käinud Kilk ülevoolavat rõõmu välja ei näidanud. «Olen täiesti tühi,» tunnistas ta. «Ise ka imestasin, et pärast hommikust kettapoiste kvalifikatsiooni polnud enam mingit emotsiooni. Sõidu ajal polnud esimesed 500 meetrit midagi, aga siis äkki tundsin, et tõmbas uuesti vere käima!»



«Naljakas oli see, et tavaliselt kui mul mikrofon ees on, ei suuda ma vait olla, vaid räägin kõik surnuks,» jätkas koos Lembitu Kuusega Eesti Televisioonis sõitu kommenteerinud Kilk. «Aga kui Kuuse Lemps pärast finišit mikrofoni sisse lükkas ja mul rääkida käskis, ei tulnud ühtegi sõna suust.»



Kilgi seljakotis olid eile ka väikesed õnnetoojad, mille ta sai Eesti suusakoondise peatreeneri Mati Alaveri käest. «Pärast Torino taliolümpiat (2006. aasta talvel – toim) käisin Alaveril külas, ta on mul Tartus praktiliselt naaber,» jutustas Kilk.



«Talle oli üks fänn kinkinud terve kasti šokolaadimedaleid ja kui ära hakkasin minema, käskis Pekingi jaoks seemneks kaasa võtta. Tagasihoidliku inimesena võtsin kaks, praegu mõtlen, et pidanuks kuus võtma,» rääkis sõudejuht.



Kaks ja pool aastat hiljem võttiski Kilk medalid Hiina pealinna kaasa. «Need olid mul Pekingis kaasas, aga vahepeal unustasin medalid täitsa ära,» sõnas ta. «Täna hommikul panin lõpuks endale kotti. Tundub, et läksid ikka asja ette, kuigi ma ei ole üldse ebausklik.»



Laupäeva õhtul toimunud eestlaste medalipeol andis Kilk šokolaadimedalid üle Eesti Kergejõustikuliidu presidendile Erich Teigamäele. «Meie tõime ära, tooge nüüd teie ka,» andis ta käsu kätte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles