Mikk Pinnonen: meeskonnana on meil palju parandamisruumi

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti käsipallikoondise kaitseliin püüab takistada Šveitsi rünnakut, kuid vähemalt eile see neil kuigi hästi ei õnnestunud.
Eesti käsipallikoondise kaitseliin püüab takistada Šveitsi rünnakut, kuid vähemalt eile see neil kuigi hästi ei õnnestunud. Foto: Liis Treimann

«Meeskonnana on meil palju parandamisruumi, olime platsil nagu üksikud mootoriosad,» tõdes Eesti käsipallikoondise üks liidreid Mikk Pinnonen nukralt. Eesti koondis kaotas EM-valiksarja play-off-kohtumises kodus Šveitsile 26:34. Kordusmäng peetakse juba homme Šveitsis, kuid võõrsil on suure kaotusseisu tagasimängimine üliraske, kui mitte võimatu ülesanne.

Eesti meeskonnal jäi eile lahendamata probleem nimega Andy Schmid. Kõigest kaks päeva varem Saksamaa tippklubi Rhein-Neckar Löven särgis Meistrite liiga veerandfinaalis pallinud mehe liigutustest ei paistnud grammigi väsimust ning ta tegi Eesti koondise kaitsega, mida vähegi soovis.

Vähe sellest, et Schmid viskas ise kuus väravat, ta lõi ka oma kaaslastele hulgaliselt häid viskevõimalusi ja need ei vedanud oma liidrit alt. Ja nagu sellest kõigest olnuks veel vähe – ühel hetkel sattus Schmid väravasuule ja tegi seal efektse jalgadega tõrje.   

«Meil oli teada, et vastaste liider on väga osav vend, ja täna tegi ta meie kaitsega, mida ise tahtis – sisuliselt mängis ta üksinda meie meeskonna üle,» nentis Eesti koondise peatreener Jüri Lepp. «Meil oli kaitses mängimiseks kaks varianti: seisame kuue mehega joonel või võtame teda personaalselt. Kumbki ei toiminud…»

Pinnonen juhtis samuti tähelepanu vastaste liidri kõrgele tasemele. «Siin oligi näha tasemevahe, vastaste liider oli tõelisest maailma klassist,» nentis ta. «Tegelikult oli Šveits meist terve meeskonnaga tasemelt klassi võrra kõrgem ja tänu sellele harutasidki nad meie kaitse lahti.»

Pinnoneni sõnul võib üksikuna võttes kahe koondise teatud mängijaid võrrelda, aga meeskonnana olid vastased seekord selgelt tugevamad. Samas kippus Eesti mäng liialt individuaalseks ning vastastel oli kerge seda lahti hammustada. «Tipus mängimiseks peab meeskond olema nagu ühtne löögirusikas, kuid meil jäi sellest palju puudu,» tunnistas ta.

Eesti jäi kohe kaotusseisu, ent tänu väravavaht Eston Varuski tõrjetele jõuti paaril korral viigini, ent ei enamat. Eesti kaitse rebenes igast paigast, samas takerdus oma rünnak justkui tihedasse põõsastikku – viskele küll saadi, kuid pall väravasse ei läinud.

«Meie tagaliin mängis sisuliselt mängujuhita. Mikk Pinnonen ja Mait Patrail pidid seda kohta täitma, aga nad pole selle rolliga harjunud,» põhjendas Lepp, kuid lisas kohe, et mängu võti peitus siiski kaitse eksimustes. «Teenisime liiga palju kaheminutilisi karistusi. Kui oled pidevalt vähemuses, on raske mängida. Mõned karistused anti küll väga kergelt, aga paljudes olukordades eksisime ise.»

Peatreeneri hinnangul oleks ehk mõned käigud mängupilti muutnud, kuid selleks pole praeguses koondises vastavaid mängijaid. Seepärast ei näe ta ka pärast sellist kaotust kokkuvõttes edasipääsuks suuri võimalusi. «Mis variant võib meil ikka olla… peame üritama kordusmängu võita, aga edasi saada on meil juba võimatu,» leidis ta.

Pinnoneni hinnangul on mängupildi paranedes kõik võimalik, ent oli samas veendunud, et sellise esitusega nagu eile pole Šveitsi vastu midagi teha. Samas on muutuste tegemiseks aega väga vähe – üks treening täna õhtul ja teine homme hommikul.

«Peame meeskonna-siseselt rääkima ja nende mõne treeninguga meeskondlikku mängu harjutama,» lausus Pinnonen. «Palli tuleb rohkem loksutada, siis hakkab ka vastaste kaitse liikuma ja nende liinidesse tekivad augud.»


Käsipall

2016. aasta EMi play-off

Eesti – Šveits 26:34

Eesti: Dener Jaanimaa 6, Mait Patrail 5, Janar Märgi 5, Martin Johannson 3, Raido Peedomaa 1, Jürgen Roobs 1, Kristo Voika 1

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles