Rein Taaramäe aitab noortel Eesti rattatalentidel tippu jõuda

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taaramäe.
Rein Taaramäe. Foto: SCANPIX

Cofidise jalgrattaklubi liider Rein Taaramäe on Martin Laasi tegemisi kõrvalt jälginud läbi omanimelises rattaklubis alates 2012. aasta lõpust ning soovitas noort kaasmaalast oma endisele spordidirektorile Jean-Philippe Durackale, Roue d´Or Saint-Amandoise aegadest, kui seal sõitis «Eesti gäng» koosseisus Rein Taaramäe, Tanel Kangert ja Kalle Kriit, kirjutab directvelo.com.

Tartlane alustas Team Pro Immo Nicolas Roux värvides aastal 2013, kus hetkel Duracka ka spordidirektorina töötab. «Oma esimesel hooajal Prantsusmaal õppisin ma alles võidusõite tundma. Siinne profiil on võistlustel selline, mida ma varem polnud näinud,» lausus Laas DirectVelole. «Eestis meil selliseid tõuse pole, võidusõidud toimuvad ainult tasasel maal. Kohati on harjumine olnud väga raske.»

Siiski õnnestus Laasil saavutada kaks võitu möödunud aasta septembris, vahetult enne 20-aastaseks saamist: le GP d´Issoire ja GP des Grattons.

Sellel aastal kulutas Laas võidu kirja saamiseks tunduvalt vähem aega. Hooaeg algas teise kohaga GP de Carces ühepäevasõidul veebruaris ning hooaja esimene võit tuli möödunud pühapäeval.

«Olen hakanud tõusudega harjuma, mis Prantsuse sõitudel esinevad, kuid suured mäed ei hakka mulle kunagi sobima,» selgitas Laas.

Vastupidiselt Taaramäele kuulub Martin Laas «raskete» kategooriasse ning järgmisena soovib tartlane oma kiirust näidata Prantsuse Karika etappidel ja UCI 2.2 mitmepäevasõitudel, kuhu tema klubi kutsutakse ning loomulikult Eesti meistrivõistlused alla 23-aastastele.

Taaramäe on noore sprinteri arengusse panustamas veelgi enam ning läbi oma rattaklubi soetas noorele talendile mitu tuhat eurot maksva spetsiaalse jõumõõtmisseadme SRM. Sama seadme sai ka teine Taaramäe rattaklubi liige, Prantsusmaal amatöörina võistlev Risto Raid. «Soetasime poistele SRM-id ning aitan neil seda aparaati tundma õppida. Minu manager saadab Laasi failid ka teistele profiklubide treeneritele ning Cofidise treenerile saadan ise,» sõnas Taaramäe portaalile Rattaprofid.

«Maailma üks esispritereid Nacer Bouhanni tegi Etoile de Bessege ühel etapil oma isikliku rekordi saavutades maksimaalse jõu näitajaks 1500 watti. Laas on temaga üsna sama mõõtu ning pühapäevase sõidu finišis sai Laas maksimaalse jõu näitajaks 1450 watti. Sõidud ei ole küll üks-ühele võrreldavad ning ainult ühe näitaja najalt põhjapanevaid järeldusi teha ei saa, kuid lootustandev on see tulemus siiski,» oli Taaramäe noore eestlase sooritusega rahul.

«Kohaliku tähtsusega sõidu võit iseenesest ei pruugi midagi märkimisväärset juurde anda, kuid kui mõni spetsialist saab faile analüüsida, millise jõuga võit teeniti võib see aidata ka profilepinguni,» oli Taaramäe optimistlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles