Eesti Jalgpalli Liidu avalik kiri EOK täitevkomiteele

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neinar Seli
Neinar Seli Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eesti Jalgpalli Liit saatis täna Eesti Olümpiakomitee täitevkomiteele avaliku kirja. Postimees avaldab kirja täies mahus.

Lugupeetud Eesti Olümpiakomitee täitevkomitee,

Eesti Jalgpalli Liit avaldab käesolevaga muret Eesti Olümpiakomitee kui Eesti spordi katusorganisatsiooni tänase päeva ja tuleviku üle.

Poolteist aastat tagasi otsustas Eesti Jalgpalli Liit aktiivsemalt kaasa lüüa Eesti Olümpiakomitee tegemistes, sooviga aidata oma energia ja maailmanägemisega kaasa Eesti spordi arengule.

Paraku saime halva kogemuse juba enne EOK uue juhtkonna valimist – olümpiakomitee tänase presidendi eest pidasid läbirääkimisi kolmandad isikud ja see viis vahetult enne valimisi samade isikute poolt tehtud arusaamatute ja kummaliste telefonikõnedeni erinevatele Eesti Jalgpalli Liidu juhtkonda kuuluvatele persoonidele – saadud informatsioon tekitas meis kahtluse organisatsioonis toimima hakkavate põhimõtete ja suhete selguse üle.

Uus lootus tärkas, kui EOK peasekretäriks määrati hea renomeega sporti tundev kogenud ametnik.

Tänaseks on hea tahe aidata Eesti Olümpiakomitee kaudu kaasa kogu Eesti spordi arengule asendunud arutlusega Eesti Jalgpalli Liidu Eesti Olümpiakomitee liikmeks olemise mõttekusest.

Jalgpalli kui Eesti suurima spordiala vähene kaasatus EOK egiidi all toimuvatesse spordipoliitilistesse aruteludesse tähendab sisuliselt seda, et riigi suurim spordiala ei saa kaasa rääkida spordi arengu põhiküsimustes; suur oli meie üllatus kuuldes EOK spordi infrastruktuuri töögrupi järeldusest, et sisuliselt on Eesti Vabariigi spordi infrastruktuur valmis ja vastab täielikult meie spordi vajadustele – Eesti Jalgpalli Liidu protesti peale lubati meid kutsuda nimetatud töögrupi koosolekule, lubadusest on möödas mitu kuud, kuid kutset ootame siiamaani; Eesti Olümpiakomiteest lähtuv surve viis kriisini Eesti Rahvusringhäälingu; samuti ei ole normaalne, et spordi katusorganisatsioon kihutab alaliite üles avalik-õiguslikus funktsioonis oleva asutuse sõltumatult ja spordi arengu loogikat järgiva sporditoimetuse vastu, kelle tegevuse kohta avalik kriitika on seni puudunud.

Rõhutame – käesolev kiri on ajendatud murest Eesti spordi kui ühiskonna olulise valdkonna, spordi ja seda kureeriva Eesti Olümpiakomitee tuleviku üle ja meil puudub soov sekkuda EOK organisatsioonilisse toimimisse või seada kahtluse alla mõne persooni staatust.

Ootame, et EOK võtaks Eesti spordis sisulise ja vaimse liidri rolli, esindades ja kaitstes sporti valitsuse ees ja rahvusvaheliselt, tõstaks spordi tähtsust riigi silmis ja võideldes spordi tugimehhanismide eest. Me ei räägi täna spordile eraldatavast rahast – räägime spordi rollist, viisist kuidas meie sport on üles ehitatud, millistel põhimõtetel toimib ja kuidas näeb sport oma vastutust Eesti ühiskonna ees.

Eesti Jalgpalli Liit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles