Musta masenduse asemel terendab helge tulevik

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Laanmäe on vigastusest paranenud ja vaatab optimistliku pilguga tulevikku.
Tanel Laanmäe on vigastusest paranenud ja vaatab optimistliku pilguga tulevikku. Foto: Toomas Huik

Kui odaviskaja Tanel Laan­mäe tundis möödunud aasta 28. juuni õhtul Prantsusmaal Remis’s peetud võistlusel, et jalas miski purunes, kippus tal vägisi pähe mõte, et nüüd on küll kõik kadunud. Ta oli heas vormis ja just selle võistluse korralik tulemus pidi ta aitama järgmisele Teemantliiga etapile, kuid vigastus tõmbas kõigele kriipsu peale. Oma seni lühikese karjääri jooksul rohkelt traumasid kogenud mehe kannatuste karikas hakkas täituma.

Kuid asjata ei öelda, et hommik on õhtust targem – järgmisel päeval sai Laanmäe aru, et on alles noor mees ja see lubab tal raskest seisust välja tulla. Pealegi selgus, et purunenud polnud kannakõõlus, vaid säärelihas oli kõõluse küljest lahti tulnud, ning see andis lootust kiiremaks paranemiseks.

«Mõtlesin nii: kui viskasin võistlustel üle 81 meetri ja trennis ilma üleastumiseta 84 meetrit, siis kuhu see vorm saab ühe aastaga ikka kaduda, seda enam, et jalavigastusega oli võimalik end toonuses hoida,» meenutas Laanmäe. «Kui ma viis kuud hiljem sain taas täie jõuga treenida, oli selge, et midagi polegi kuhugi kadunud. Kuigi alustasin tõsiseid treeninguid alles detsembris, võin öelda, et põhi on palju parem kui eelmisel aastal.»

24-aastase Laanmäe sõnul pöörab ta nüüd treeningute kõrval varasemast palju suuremat tähelepanu taastumisele ning tervikuna pani vigastustest tingitud pikk paus teda teistmoodi mõtlema ja muutis ettekujutust kogu spordist.

«Pidin sisuliselt terve hooaja jälgima võistlusi pingil istudes ja see andis võimaluse jälgida kõrvalt teisi odaviskajaid,» rääkis Laanmäe. «Ise võisteldes ei pane paljusid asju tähele, kuid nüüd sain rahulikult jälgida, kuidas näiteks Risto Mätas võistluseks valmistub. See andis senisest hoopis teistsuguse pildi.»

Pärast paranemist on Laan­mäe elus ja treeningutes palju muutunud. Odaviske peensuste lihvimist jätkab ta küll Heino Puuste juhendamisel, kuid üldfüüsilisi treeninguid teeb koos kettaheite olümpiavõitja Gerd Kanteriga. Tänavu on ta harjutanud juba treeninglaagrites Lõuna-Aafrika Vabariigis ja Portugalis ning nädala pärast siirdub Hispaaniasse.

Kanteri abilisest Indrek Tustitist on saanud ka üks Laan­mäe abimeestest. «Kanter ja Tustit näevad asju teisiti, kui olen harjunud, ja see hoiab motivatsiooni kõrgel. Näha seda, kuidas Kanter harjutab, ja kuulata tema soovitusi … see annab treeningutele hoopis teise taseme,» õhkas Laanmäe. «Puuste oli sellise tööjaotusega päri, et tema tegeleb ainult sellega, mis on otseselt seotud osaviskega.»

Puuste, kelle hoolealuste hulka kuuluvad ka Venemaa tipud Dmitri Tarabin ja seoses lapseootusega tänavuse hooaja vahele jättev Maria Abakumova, kinnitas, et Laanmäe juhendamine pakub talle pinget. Õpilase suurimaks trumbiks pidas ta aga kehalist võimsust. «Talle on looduse poolt palju antud, kuid seda tuleb edasi arendada,» märkis ta. «Samas on kõige tähtsam tervis. Õnneks on tal nüüd kõik vajalikud abilised.»

Tihti vigastustega kimpus olevale Laanmäele on meditsiiniline abi ülimalt oluline. Tustiti ettepanekul ongi ta tegelenud palju oma skeleti üldise tugevdamisega. Seni olid tal mõned lihased liiga tugevad ja sellest tekkisid vigastused, kuid nüüd on ta ühtlasemalt arenenud. Odamehe enda sõnul on võrreldes mullusega jõudu rohkem kuni 15 protsenti ja lisandunud on ka viskevõimsust.

Tihti võib juhtuda, et jõunäitajate paranedes kipub visketehnika lagunema. Laanmäe kinnitas, et temal on asjad vastupidi. «Visketehnika on parem kui eelmisel aastal. Olen leidnud viskamiseks hea asendi,» märkis Laanmäe. «Uue tehnikaga pole selliseid kõikumisi, et mõnel päeval viskad 72 meetrit. Alla 80 meetri ei tohiks jääda ükski võistlus.»

Laanmäe loodab võistlushooaja avada mai keskel. Hooaja tähtsaimaks jõuprooviks on augustis Zürichis toimuv EM, kus ta näeb endal juba teatud võimalusi võidelda isegi medali eest. Samas on suuremad plaanid seotud järgmise suvega ja nende teostamiseks on loodud isegi mittetulundusühing Tanel Laanmäe Meeskond ja valmimas on kodulehekülg, mis pealkirjastatakse kõrgelennuliselt: Tanel Laanmäe maailmameistriks!

«Minu selja taga seisab hea tiim ja nende abil on tulemuse tegemine lihtsam,» tõdes odaviskaja. «Usun, et tänavu suudan end avada 80-protsendiliselt. Kui aga saan veel ühe aasta teha sama head tööd, siis miks ma ei võiks visata järgmisel suvel juba 90 meetrit?» Unistuste täitumiseks allkirjastas Laanmäe eile mitu sponsorlepingut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles