Lõuna-Aafrika näitas, et Must Manner suudab

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rafael Marquezi värav jättis Mehhiko    alagrupist edasipääsulootused ellu.
Rafael Marquezi värav jättis Mehhiko alagrupist edasipääsulootused ellu. Foto: AP/Scanpix

Kuigi jalgpalli maailmameistrivõistluste avamäng Lõuna-Aafrika ja Mehhiko vahel oli esimestele kohtumistele omaselt rabe, näitas kodumeeskond, et Aafrika meeskondi ei saa alahinnata.



Suurturniiride avakohtumised on tihtipeale hiilivad ja nõnda algas ka eilne mäng Johannesburgis 84 000 pealtvaataja ees. Jalgpalluritele ei saa nigelat partiid aga ette heita, kuna esimesena võimsal areenil mängida on alati närviline – sajad miljonid vaatavad just neid 22 meest, kes väljakul ringi siblivad.

Vuvuzela’de pasundades suutis aga just kerge surve all olev Lõuna-Aafrika Vabariik (LAV) 55. minutil terava kontrarünnaku järel juhtima minna.

Siphiwe Tshabalala sai suurepärase söödu ette ning lõi palli täie jõuga ristnurka. LAV tõmbus kaitsesse, kuid eeldatavalt tugevam Mehhiko viigistas 79. minutil, kui Rafael Marquez jäeti pärast nurgalööki täiesti vabaks ja FC Barcelona pallur lõi 1:1. Ehk: seekord ei pidanud LAV vastu. «Me ei hakka selles väravas kedagi süüdistama,» sõnas LAVi kapten Aaron Mokoena.

Kui üldjuhul näitavad Aafrika tiimid nimekamate vastastega mängides üles uljaspäisust, siis 1994. aastal Brasiilia MM-tiitlini tüürinud Carlos Alberto Parreira juhendatav LAV mängis targalt. Kui mõned vead kõrvale jätta, mängiti kaitses distsiplineeritult ja nõelati teravalt kontrarünnakutest. Nagu pisikesele koondisele kohane.

Märkida tasub, et võõrustajad asuvad MMil osalevatest Musta Mandri tiimidest FIFA edetabelis konkurentsitult kõige nõrgemal, 83. kohal. Kui LAV suutis nõnda targalt mängida samas pingereas 17. tabelikohta hoidvate mehhiklaste vastu, siis mida suudavad Kamerun (FIFA edetabeli 19.), Nigeeria (21.), Elevandiluurannik (27.), Alžeeria (30.) ja Ghana (32.)?

«Meeskonnana mängisime suurepäraselt,» märkis ka Mokoena, kes loodab, et tiim on võimeline turniiri jooksul veelgi arenema. «Kaks kohtumist on veel pidada ja võime viigi pealt teistele mängudele positiivse tujuga vastu minna. Esimesed 15–20 minutit olid natukene kehvad, kuid teisel poolajal tegime ilusa partii.»

Parreira juhendatav LAV venitas oma võitmatu seeria viigiga Mehhiko vastu 14-mänguliseks. Mustad mehed pole pidanud kaotuskibedust tundma alates eelmise aasta oktoobrist.

Eile kell 21.30 alanud A-alagrupi teises kohtumises läksid vastamisi Uruguay ja Prantsusmaa, kuid Postimehe trükkimineku ajaks polnud mäng lõppenud. Mokoena sõnul hilisõhtuse mängu tulemus LAVi seisukohalt rolli ei mängi.

«Meid ei huvita, kuidas lõppeb kohtumine Uruguay ja Prantsusmaa vahel,» kinnitas Mokoena. «Kõik on meie endi kätes. Peame viimase kahe mänguga andma endast parima.»

A-alagruppi on eksperdid varemgi pidanud kõige ettearvamatumaks. Viigiga lõppenud partii kinnitas seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles