Seebiooper partnerite kodakondsuse ümber

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natalja Zabijako   ja Aleksandr Zabojevi koostöö sai ootamatult lõpu.
Natalja Zabijako ja Aleksandr Zabojevi koostöö sai ootamatult lõpu. Foto: Liis Treimann

Venemaalt tulnud kutse kehutab Eesti iluuisutajat kõrgete sihtide nimel kodakondsust vahetama.  

Täpselt pool aastat tagasi, oktoobri alguspäevil, istusid Natalja Zabijako ja tema Venemaa kodakondsusega partner Aleksandr Zabojev alles ehitusjärgus olevasse Lasnamäe jäähalli püstitatud telgis ja rääkisid sellest, kui väga nad soovivad Sotši olümpial iluuisutamise paarissõidus Eestit esindada. Tõsiste kavatsuste kinnituseks teatas Zabojev, et on valmis päevapealt loobuma Venemaa passist, kui talle antakse kiirendatud korras Eesti kodakondsus.

Eesti seadused sellist vangerdamist ei luba ning kuigi norm oli täidetud, jäi pisut üle aasta koos sõitnud paaril olümpial käimata.

Vahetab kodakondsust?

Muudel võistlustel osalemiseks piiranguid polnud ning lõppenud hooaja tipphetkeks sai hoopis Euroopa meistrivõistluste 10. koht ja kibedaks lõppakordiks maailmameistrivõistlustel 19ndaks jäämine. Tõeline pomm plahvatas aga pühapäeval, kui selgus, et Eesti kodanik Zabijako lõpetab senise koostöö ja siirdub õnne otsima Venemaa avarustele.

Kogu loole annab tõelise seebiooperi varjundi see, et samal ajal kui Zabojev on vandunud truudust Eesti iluuisutamisele ja pidas jätkuvalt plaani saada järgmise olümpia ajaks Eesti riigi alamaks, on nüüd hoopis Zabijako see, kes on valmis omakorda Eesti passist loobuma ja tulevikus Venemaa kodanikuna võistlema. Aprilli lõpus läheb ta Venemaale proovisõitudele ja pärast seda selgub, kellega koos nüüd juba endine Eesti iluuisutaja võistlema hakkab.

«Mõistan, et Eestis pole topeltkodakondsus lubatud ja seega pean ma Venemaa kodanikuks hakates Eesti omast loobuma,» rääkis Tallinnas sündinud ja kasvanud Zabijako. «Mis teha… selline on sport. Tahan jõuda iluuisutamises väge kaugele – võita medaleid olümpialt ja MMilt – ning näen, et võin vaid niimoodi jõuda eesmärgini.»

Eesti Uisuliidu peasekretäri Gunnar Kuura sõnul tuli 19-aastase neiu otsus justkui välk selgest taevast. Kauaaegne uisujuht usub, et Venemaa lihtsalt ostis Eesti sportlase üle, ja selleks võis olla kaks põhjust.

«Venelased ilmselt nägid, et meil on tekkimas tugev paar, ja otsustasid naissõitjale pakkumist tehes selle lihtsalt lõhkuda,» arvas Kuura. «Võib-olla otsivad nad aga oma üksikuks jäänud meessõitjale lihtsalt uut paarilist.» Kuigi Zabijako väitis, et tulevase paarilise nimi pole veel teada, kirjutas Venemaa ajaleht Sport-Ekspress, et ta hakkab sõitma koos tiitlivõistlustelt mitu medalit võitnud Juri Larionoviga.

Eesti Uisuliit ei kavatse Zabijako üleminekule rohelist tuld näidata. Kuura sõnul venitatakse võistlusloa andmisega nii kaua kui võimalik ehk 18 kuud. Lisaks kavatsetakse sportlaselt nõuda sisse tema ettevalmistuseks kulutatud summad.

Iseloomude sobimatus

Zabijako ise loodab, et asjad lahenevad kergemini. «Ma olen ju Eesti riiki esindanud ja siinsele alaliidule tehtu eest väga tänulik. Samas tunnen, et pean edasi liikuma, ning loodan, et Eesti Uisuliit ei tee mulle takistusi,» sõnas Zabijako.  

Veel mõni nädal tagasi Jaapanis peetud MMi ajal pidas Kuura läbirääkimisi tipptreenerite hulka kuuluvate venelase Oleg Vassiljevi ja sakslase Ingo Steueriga. Kaks paarissõidu tiitlivõistluste medaliomanikke ette valmistanud treenerit olid valmis oma jõud ühendama, et aidata Zabijako ja Zabojev paarissõidu tõelisesse tippu.

«Juba pärast EMi ütlesid mitmed spetsialistid, et meie paar on tuleviku mõttes hea materjal – neis nähti suurt potentsiaali jõuda kunagi tiitlivõistluste medaliteni,» selgitas Kuura. «Kuna neil oli treeneritega probleeme, proovisimegi neile leida uusi võimalusi. Eesti Olümpiakomitee oli valmis paarissõitjate ettevalmistust toetama.» Vähemalt Kuura ei osanud veel toona paarisõidu partnerite vahel valitsevate pingete suurust tajuda.   

Zabijako sõnul oli paari lagunemise põhjuseks iseloomude sobimatus. «Meil olid Zabojeviga väga keerulised suhted, sest ta on inimene, kes paneb ennast kõigist kõrgemale. Ta ei arvestanud treenerite ega ka minuga ning sellises olukorras oli raske koos edasi töötada,» selgitas ta. «Eestis jätkamiseks pole mul mingit võimalust, sest siin lihtsalt pole kellegagi koos sõita. Uue välismaalasest partneri otsimine ja temaga jätkuvalt Eesti esindamine pole ka võimalik, kuna uisuliidust öeldi, et uude paari nad enam ei investeeri.»

Kuura kinnitas, et sellist jutuajamist pole olnud, kuid viitas ka sellele, et Zabijako on sõitnud juba koos kolme partneriga ja alati on koostöö katkenud. «Oleme Natalja heaks väga palju tööd teinud,» nentis ta.

Uisuliidu juht ei nõustunud ka Zabijako kriitikaga Zabojevi aadressil. «Ta on väga suurte ambitsioonidega sportlane ja väga otsese ütlemisega. Näiteks MMi 19. koht Zabojevit ei rahuldanud, kuid vigu ei teinud seal tema, vaid just Zabijako!»

Tegelikult pole see esimene kord, kui venelased Zabijakot enda juurde kutsuvad. Kaks aastat tagasi tegi treener Nina Mozer talle samuti ettepaneku Moskvasse siirduda ja üritada pääseda tiitlivõistlustele Venemaa koondise kaudu. Toona lükkas Zabijako selle ettepaneku ise tagasi, kuid seekord võttis väga nimeka treeneri korduskutse vastu.

«Natalja käis koos isaga meie alaliidus ja nende jutust jäi mulje, et riigi vahetamises pole midagi erilist. Isa tõi näite, et ka jalgpallis vahetavad mängijad klubisid. Nad ajavad klubi tasandil võistlemise ja tiitlivõistlustel riigi esindamise täiesti segamini,» tõdes Kuura.   

Zabijako karjääri keerdkäigud

Natalja Zabijako iluuisutajakarjääris on koostöö lõpetamine Aleksandr Zabojeviga juba kolmas partnerivahetus. Kahel esimesel korral oli just Eesti piiga see, kes kõrvale jäeti.

Zabijako esimeseks paariliseks oli samuti Eestist pärit Sergei Muhhin, kes esmalt üritas läbilööki üksiksõitjana, kuid 2009. aastal otsustas moodustada paari koos Zabijakoga. Oma esimesel ühisel hooajal krooniti nad Eesti meistriteks ning juunioride MMil saadi 16. koht. Pärast seda teatas aga Muhhin karjääri lõpetamisest.

2010. aastas suvel alustas Zabijako treeninguid ukrainlase Sergei Kulbatšiga. Esimesel hooajal tõusti nüüd juba täiskasvanute EMil 13. ja MMil 16. kohale. Sihiks võeti Sotši olümpia. Järgmist hooaega alustatigi hästi, kuid ühel võistlusel kukuti nii õnnetult, et paarilise alla jäänud Zabijakol tekkis selgroolülisse mõra. Nii tõsine vigastus nõudis paranemiseks aega ning Kulbatš otsustas minna oma teed.

2012. aasta sügise hakul alustas Zabijako koostööd Zabojeviga ning ka seekord ennustati neile suurt tulevikku. Paraku kestis koostöö vaid poolteist aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles