Ulmetüdruk Lehis võitis kolm matši järjest otsustava torkega

Jaan Martinson
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võit käes! Katrina Lehis on maailmameister!
Võit käes! Katrina Lehis on maailmameister! Foto: Erakogu

«Ulmetüdruk! Võita kolm matši järjest, ka kullaheitlus, otsustava torkega... Närvide puudumine on x-faktor, mis teeb Katrina Lehisest maailmatasemel vehkleja,» ütles treener Helen Nelis-Naukas vaimustusega, kui ta õpilane juunioride maailmameistriks krooniti. 

Kuld oli Lehise suur siht. Ta oli võitnud kahel eelneval juunioride MMil pronksi, kümme eri vanuseklassi tiitlimedalit, aga individuaalne tšempionitiitel puudus. Plovdivis sai ta enne «täiskasvanuks saamist» viimase võimaluse.

«Kullasoov oli suur,» tunnistas Lehis. «Ent ma suutsin vehklemissaalis kõik medalimõtted kõrvale suruda ning keskendusin vaid võitlusele.»   

Kuni veerandfinaalini sujus kõik kergelt, kuid siis läks ärevaks. Ameeriklanna Amanda Siricoga veheldes hakkas tõrkuma relv ning Lehis jäi taha 8:11. Ometi tuli ta raskest seisust välja, viigistas ning tegi lisaajal otsustava torke.

«Raudsed närvid ongi Lehise x-faktor, mis lubab tal võita, mis teeb temast maailmaklassi vehkleja,» kiitis Nelis-Naukas õpilast pärast Sirico alistamist. «Uute mõõkade torkesüsteem lagunes, Lehis andis seetõttu vastasele mitu punkti. Võttis uue mõõga, ka see ei töötanud. Sellises olukorras – ta oli kolme torkega sel hetkel maas – võidukalt välja tulla... Võimas!»

Naukas ei teadnud veel, et sellega närveerimine alles algab.

Poolfinaal juunioride maailma esinumbri itaallanna Roberta Marzaniga. Relv seekord töötas, Lehis läks 8:5 ette, kuid mängis kohe edu maha. Seisul 11:11 algas lisaaeg otsustava torkeni. Torke tegi Lehis.

Finaal. Vastaseks ungarlanna Reka Bohus. Lehis ei suutnud kuidagi vastast otsustavalt üle mängida: jäi kahe torkega taha, viigistas 6:6, jäi kahe torkega taha, viigistas 11:11, läks ette 14:13, lasi ungarlannal viigistada... Lisaaeg, ja taas torkas Lehis, vallandas rõõmukarje ning puhkes nutma.

«Paremini pole võimalik juunioride karjäärile punkti panna,» sõnas Lehis, kui rõõmunutt oli nutetud. «Finaalis, pärast viimast torget, oli tohutu pingelangus. Pisarad hakkasid voolama ning alles hiljem jõudis kohale: olen maailmameister.»

Lehis naeris, et sai treenerilt tõrelda. «Olin ta infarkti äärele viinud. Eks kõrvalt ole närvilisem vaadata. Mul rajal küll pingeid polnud, keskendusin torkele.»

Kui kindel saab endas olla, tehes kolmes matšis järjest otsustava torke?

Lehis: «Olin endas täiesti kindel! Läksin igal korral veendunult torkama. Finaalis, tõsi, oli napikas – kumb jõuab enne, mina või tema. Mina jõudsin!»

Ülehomme vehkleb Lehis MMi naiskondlikul turniiril ning sellega saab juuniorikarjäär läbi. Tema auhinnakapis on tiitlivõistlustelt võidetud kaks kulda (teine noorte EMil naiskonnavõistluses), kaks hõbedat ning kuus pronksi.       

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles