Armstrong avaldas oma dopinguvõrgustiku liikmete nimed

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lance Armstrong.
Lance Armstrong. Foto: SCANPIX

Dopingu tarvitamise tõttu oma seitsmest jalgratturite mitmepäevasõidu Tour de France’i võidust ilma jäänud Lance Armstrong on avaldanud uurijatele ka oma toonaste abiliste nimed. Kui antud nimed on ka varasemalt spekulatsioonidest läbi käinud, siis nüüd on ka Armstrong neid nimesid uurijatele kinnitanud.

Armstrong avaldas vande all tunnistusi andes inimeste nimesid, kes aitasid tal dopinguaineid soetada või olid muul moel dopingu tarvitamisel abiks. Teiste seas aitas Armstrongil tunnistuse põhjal dopingut tarvitada ka Johan Bruyneel, kes on olnud nii US Postali (hiljem Discovery Channel) ning hiljem ka Astana ja Team RadioShacki rattatiimide juht, kirjutab The Telegraph.

2012. aastal Oprah Winfrey’le antud intervjuus tunnistas Armstrong, et ta kasutas dopingut kõigil seitsmel aastal, kui ta võitis Tour de France’i. Samas ei avaldanud ta toona ühegi oma abilise nime. Nüüd on USA Today valduses dokumendid, kus Armstrong räägib, et teda aitas dopingu tarvitamise juures nii treener Pepi Marti ning arstid Pedro Celaya, Luis Garcia ning Michele Ferrari.

Dopinguained jõudsid tihtilugu Armstrongini massööri Emma O’Reilly ning mehaanikute Julie de Vriese’i ja Philippe Maire kaudu. Armstrongi sõnul kontrollis ta ise suuresti dopingu tarvitamise kulgu, kuid aegajalt toimus see ka dr. Celaya, dr. Del Morali või dr. Ferrari valvsa pilgu all.

Armstrong tunnistas ülekuulamisel, et näiteks EPO-t tarvitas ta juba 1995. aastal. Samas lisas ta, et pärast tippsporti naasmist ei kasutanud ta aastatel 2009 ja 2010 keelatud aineid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles