Allikas: Man Cityt ja PSGd ootab mängijate ostukeeld

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fernandinho (vasakult), Edin Džeko ja David Silva läksid kolme peale kokku Manchester Cityle maksma 100 miljonit eurot.
Fernandinho (vasakult), Edin Džeko ja David Silva läksid kolme peale kokku Manchester Cityle maksma 100 miljonit eurot. Foto: SCANPIX

Briti ajalehe The Telegraph andmetel avalikustab Euroopa Jalgpalli Liit (UEFA) veel sel nädalal, et pururikkad suurklubid Manchester City ja Paris Saint Germain on mõistetud süüdi Financial Fair Play (FFP) ehk rahalise ausa mängu reeglite rikkumises.

City miljardärist omanik šeik Mansour bin Zayed al Nahyan on klubisse pannud sadu miljoneid naelu ning tõstnud Inglismaa liiga keskmiku iga-aastaseks tiitlikonkurendiks. Tunamullu tuligi City aastakümnete pikkuse vaheaja järel taas Inglismaa meistriks. FFP raames nõutakse klubidelt, et nende kahjum ei tohi hooaegadel 2011-12 ja 2012-13 ületada 45 miljoni euro piiri. Inglismaa suurklubid Manchester United, Arsenal ja Chelsea on juba kinnitanud, et nende arvepidamisega on selles osas kõik korras.

City deklareeris aga nimetatud ajavahemikul koguni 149 miljoni naela (180 miljoni euro) suuruse kahjumi, sest nende aastate jooksul osteti suure raha eest näiteks Sergio Agüero, Samir Nasri, Gaël Clichy, Javi Garcia ja Matija Nastasic. Ka PSG kuulub Telegraphi teatel umbes 20 klubi hulka, keda ootavad sanktsioonid. UEFA pole veel karistusi otsustanud, kuid Telegaphi andmetel kumbagi suurklubi Meistrite liigas järgmiseks hooajaks välja ei visata.

Küll aga kehtestab UEFA suure tõenäosusega Cityle ja PSGle üheks või kaheks üleminekuaknaks mängijate ostmise keelu. Mõistagi on võimalik ka suur rahatrahv, ent samas on UEFA lubanud, et hakkab klubisid FFP rikkumise eest senisest palju karmimalt trahvima.

Nii City kui ka PSG on üritanud FFP reeglist mitme kavala lükkega mööda hiilida. Nii sõlmis Inglise klubi kümneaastase ja 350 miljoni naelani (umbes 425 miljoni euroni) ulatuva sponsorlepingu Abu Dhabi riikliku lennukompaniiga Etihad, andes neile õigused olla nii särgisponsoriks kui ka City kodustaadioni nimisponsoriks. Samas sätestavad FFP reeglid, et igasugused tehingud firmadega, millel on seos klubi omanikega, ei lähe eelarvenumbrite kokkulöömisel arvesse. Tegu on siiski äärmiselt keerulise vaidlusküsimusega, sest UEFA audiitorid peavad hindama, milline oleks klubi võimalik tulu mõne teise sponsori korral.

Ka PSG väidab, et nende leping Qatari turismiagentuuriga, mis toob klubile aastas sisse koguni 200 miljonit eurot, on igati seaduspärane. UEFA on klubidele andnud võimaluse jõuda lühimenetluse korras kokkuleppele, kuid seda tuleb teha otsuse väljakuulutamisest alates kümne päeva jooksul. Samas on uurimiskomisjonil võimalik määrata seejärel klubile ka veelgi karmim karistus, kui leitakse, et nende argumendid pole vettpidavad.

FFP reegleid rikkuvate klubide nimed avaldatakse igal juhul mai alguses ning siis on klubidel õigus pöörduda soovi korral ka spordiarbitraaži. Kui aga City mõistetakse süüdi, ent klubi ei eemaldata eurosarjast, on otsuse edasikaebamise võimalus ka näiteks Evertonil või Arsenalil, kellest üks jääks praeguse seisuga tõenäoliselt City arvelt Meistrite liigas järgmiseks hooajaks välja.

UEFA võttis esmalt uurimise alla tervelt 76 klubi, kuid teatas nüüd, et umbes 50 neist on esitanud piisavalt lisadokumente ja seega neid karistus ei ähvarda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles