Kaaberma: Katrina Lehise füüsis, tehnika ja vaim on tipptase

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vehkleja Katrina Lehis
Vehkleja Katrina Lehis Foto: Erakogu

Katrina Lehise lapsepõlv sai pärast juunioride MMi kullavõitu läbi. Aeg näitab, millal ja kui kaugele ta täiskasvanute seas jõuab. Eesti epeenaiskonna peatreener Kaido Kaaberma on igatahes optimistlik: «Ma ei imestaks, kui Lehis juba järgmisel hooajal MK-etappidel poodiumile pääseks.»

Kui minevik ja statistika vähegi maksab, peaks Lehist ootama helge tulevik. Nimelt on Eestil olnud varasemast kaks juunioride maailmameistrit – Oksana Jermakova ja Olga Aleksejeva – ning mõlemad on võitnud MM-medaleid täiskasvanute arvestuses. Ka Irina Embrich, juunioride MMi hõbe, sai hiljemgi mitmekordselt pärjatud.

Väärt tüdruk

Eelkäijaist erineb Lehis selle poolest, et kui Julia Beljajeval, Julia Oleinikul, Erika Kirpul või teistel mahuvad noorte ja juunioride klassis võidetud medalid ühte pihku, siis temal mitte – kümme autasu on märkimisväärne kogus.

Ent mis oli, see oli. Tänasest peab Lehis maailma tugevaimatega rinda pistma.

«Lehis saab hakkama,» on Kaaberma veendunud. «Vaatasin ta matše ... Tehnika, füüsis, vaim – kõik on tal tipptasemel. Muidu juunioride kulda ei võida. Kusjuures ta polnud MMil kaugeltki parimas vormis – meniskilõikus ei lubanud neli kuud täiega treenida –, sest tegelikult pidanuks võitma veerandfinaalist alates ülekaalukamalt, mitte viimase torkega. See, et ta end ometi kullale vehkles, näitab nii mõndagi.»

Võidutahteline ja külma närviga, iseloomustab Kaaberma Lehist. «Tulevikutegija. Või mis tuleviku – ta on juba praegu tegija. Puudusi on tal muidugi kah, aga kellel ei oleks. Eks ta ise tea paremini, mida lihvida tuleb, ta ju tark tüdruk.»

Vähe on maailmas riike, kus vastsel juunioride maailmameistril ja ka kodus täiskasvanute seas väärt võite saanud vehklejal – Lehis on valitsev Põhjamaade ja Tallinna meister, kusjuures finaalis langesid koondislased Embrich ja Kirpu – pole kohta naiskonnas. Eesti edetabelis on Lehis viies ning sealt tõusta on üsna võimatu, sest suuri punkte andvad MK-etapid toimuvad tänavu veel vaid kaugel Hiinas, Brasiilias ja Kuubal.

Treener Helen Nelis-Naukas tõdes, et Lehis ei hakka mullu Euroopa meistriks kroonitud naiskonda praegu veel lõhkuma ega ürita tänavu täiskasvanute EMile ja MMile pääseda: «Võtame asja rahulikult. Lehisel on vaja gümnaasium ära lõpetada, seejärel teeme korraliku ettevalmistuse, võistleme U-23 EMil ja alles sügisest astub ta Maailma karika karussellile.»

Lehis kinnitas treeneri sõnu ning sedagi, et esimene eesmärk on tal pürgida Eestis nelja parima sekka ehk naiskonda. Ning naiskondlike turniiride kaudu Rio de Janeiro olümpiale.

Õnnelik peatreener

Kaaberma jääb siiski eri arvamusele ega kanna Lehist sügiseni maha: «Järgmisel nädalal toimuvad Eesti meistrivõistlused, vaatame, kuidas Lehis seal vehkleb. Igatahes on ta naiskonna esimene varu ja peaks olema valmis igal hetkel tulle astuma. Vastavalt statuudile on naiskonnas kaks edetabeli parimat ning kaks peatreeneri valikul. Arvan, et ta suudab peagi täiskasvanute seas läbi lüüa. Oli ju Kirpu juuniorina MK-etappidel poodiumil ja Beljajeva veerandfinaalis. Lehis pole neist kehvem.»  

Ilmselt on Kaaberma Maarjamaa õnnelikem peatreener, sest ühelgi teisel ta ametivennal pole juhendada nõnda võimsat kooslust. Ning Lehise tulek täiskasvanute sekka lisab vaid rõõmu: «Eks Lehis – vägev konkurent – sunnib teisi veelgi kõvemini pingutama, sest naiskonnas on kohti vaid neli.»

Lehis ise arvab, et täiskasvanute seas kohanemiseks läheb siiski aega, kuigi paar kuud tagasi, elu esimesel MK-etapil Barcelonas jäi tal põhiturniirile ehk 64 sekka pääsemisest puudu vaid üks võit. «Füüsise ja vaimuga pole probleemi, kuid vanemad vehklejad on kogenumad, teavad paremini, kuidas kriitilisi olukordi lahendada.»

Nädalavahetusel loodab Lehis Eesti meistrivõistlustel lahingu anda ja kulla nimel võidelda. Seejärel ootab ees kooli lõpetamine – «Peaksin eksamitega hakkama saama, kuid väike närv on ikka sees,» –, misjärel kolib Lehis Tallinna ning asub koondislastega valmistuma uueks hooajaks. «Eesmärk on korjata MK-etappidel edetabelipunkte ning koondisesse murda. Ja siis koondisega Rio olümpiale.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles