Kangert naaseb võistlustulle, eesmärk tippvorm Touril

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vincenzo Nibali (vasakul) ja Tanel Kangert vestlushoos.
Vincenzo Nibali (vasakul) ja Tanel Kangert vestlushoos. Foto: ASTANA CYCLING TEAM

Tanel Kangert ajab pärast kuupikkust pausi ratta taas stardijoonele ning algab võistluskilomeetrite kogumine eesmärgiga olla Tour de France’il tippvormis ja aidata Astana liider Vincenzo Nibali võidule.

Pausi tingisid terviseprobleemid, millised, Kangert öelda ei soovinud, kuid teatas, et midagi hullu tal häda polnud. Astana spordidirektori ja meeskonna poolt Kangerti mentoriks määratud vanameister Jaan Kirsipuu selgituste järgi olnud asi tervislikes iseärasustes: «Probleem on endiselt teatud määral alles, kuid Kangert peab sellega toime tulema. Ju ta tuleb kah.»

Igatahes on Kangert kolmapäeval Fleche Wallonne’i ja pühapäeval Liege’i-Bastogne’i-Liege’i klassiku stardis, kuhu Astana saadab lisaks eestlasele vägeva koosseisu: Nibali, Jakob Fuglsangi, Enrico Gasparotto, Andrei Grivko, Maxim Iglinski, Aleksei Lutsenko ja Lieuwe Westra.

«Kangert on veidi toores, tal on vaja võidu sõita, et hoog sisse saada,» tõdes Kirsipuu. «Need kaks klassikut on ta lihtsalt tiimi liige. Romandia tuuril, kus Kangert samuti sõidab, võib ta ehk juba midagi üritada. Vaatame.»

Sealtmaalt algab otsene ettevalmistus Tour de France’iks. Pärast koju põikamist algab laager, siis Dauphine’i velotuur, veel üks laager ning ongi Tour.

Läinud nädalal käisid Astana tähtsamad persoonid tänavusel Touril – Nibali, Kangert, Fuglsang, Westra ja Grivko – tutvumas tulevase trassiga. Täpsemalt viienda etapi munakivilõikudega, kus võivad toimuda otsustavad sündmused.

«Touri viiendal etapil ei võideta, kaotada võib aga küll,» rääkis Kirsipuu, kes oli samuti seltskonnaga kaasas. «Küsimus pole munakivides, vaid selles, et tee läheb äärmiselt kitsaks ning 200 jalgratturit sinna kindlasti ära ei mahu. Kindlasti juhtub seal midagi, toimub selektsioon ning kes tagumisse gruppi jääb, sel on probleeme.»

Nibali selgitas ajakirjanikele, et too etapp on üks Touri raskemaid: «Minu jaoks on uus kogemus sõita munakivilõike. Tuleb neid kive tundma õppida, seadistada ratas õigesti ja loota, et kõik kulgeb õnnelikult. Kindlasti võib viiendal etapil Touri kaotada. Kukkumine või tehniline probleem tähendab hoobilt poolt minutit või minutit kaotust.»

Tour de France’iks valmistub ka Cofidise liider Rein Taaramäe, kes sõidab samuti kolmapäevasel Fleche Wallonne’il. «Jalgades on jõupuudus, kuid hingamisega muresid pole,» kirjutas Taaramäe blogis. «Võib-olla läheb omajagu aega, et jõud tagasi saada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles