Uus treener toob verevahetuse

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti rahvusmeeskonna peatreener Gheorghe Cretu koos enda nii-öelda maaletooja Kert   Toobaliga koondise plaanidest rääkimas.
Eesti rahvusmeeskonna peatreener Gheorghe Cretu koos enda nii-öelda maaletooja Kert Toobaliga koondise plaanidest rääkimas. Foto: Mihkel Maripuu

Uus peatreener Gheorghe Cretu alustab noorenduskuuri läbi tegeva koondisega ettevalmistust EM-valikturniiriks.

Eesti võrkpalli rahvusmeeskonna värske peatreener Gheorghe Cretu saabus äsja Eestisse ja nimetas eile need 16 mängijat, kellega alustatakse ettevalmistuslaagrit mais toimuvaks Euroopa meistrivõistluste valikturniiriks.

Koondises käib uuendus­kuur, aastaid põhiraskust kandnud põlvkond on taandumas ja noored peale tulemas. Täna algavasse laagrisse kutsutud 16 mehe seas on kuus mängijat välisklubidest ja seitse värske Eesti meistri Tartu Bigbanki koosseisu kuulujat, ühe mängijaga on esindatud Pärnu VK ja kahe mängijaga Tallinna Selver.

«Paljusid koondisse varem kuulunud mehi olen aastaid teadnud, peamiselt neid, kes välisliigades pallivad. Eestis mängivaid mehi nägin näiteks interneti vahendusel finaalseeria ajal ja mulje pole paha. Näiteks Renee Teppan ja Robert Täht on koondisekoha igati ära teeninud,» rääkis Cretu. «Tähte jälgiti Euroopas juba eelmisel aastal päris tihedalt, nii olen ka mina tal silma peal hoidnud. Minu ülesanne on noored koondisesse sulatada, mõned vanemad mehed on tugevduseks juures.»

Mitu mängijat jääb eemale vigastuste tõttu, teiste seas Prantsusmaal palliv tempomees Raimo Pajusalu. 16 seast jäi välja ka suurepärase hooaja teinud Hindrek Pulk, kes taastub põlvetraumast.

Cretuga sõlmiti üks-pluss-üks-leping, esimene eesmärk on mõistagi jõuda EM-finaalturniirile. Eesti kohtub valiksarja teises ringis Kreeka, Slovakkia ja ühe edasipääsenud riigiga esimesest tsüklist.

«Eesmärk on finaalturniir, see pole kerge, ent ka mitte võimatu ülesanne,» sõnas Cretu, kes enda sõnul tunneb väga hästi Slovakkia mängijaid, aga ka kreeklasi. Slovakkia liider on tema käe all mänginud. Ettevalmistuseks on ­aega üks kuu, mille sisse jäävad ka kontrollkohtumised Valgevenega. «Usun, et neli nädalat on piisav, et minu nõudmistest ja mängunägemusest aimu saada. Minu jaoks on oluline töösse suhtumine, trennis nalja ei tehta,» ütles Cretu.

Seda, et treener ootab mängijatelt tõsist suhtumist, kinnitas ka Cretu nii-öelda maaletooja, koondise kapten Kert Toobal, kes on tema käe all Poolas mänginud. «Kui alaliit uuris, kas oskan kedagi soovitada, siis mõtlesin Cretu peale. Mingi hea mugav mees ta mängijate jaoks pole, noored näevad, kuidas trenni tehakse,» sõnas Toobal. «Tal on koondisest ja mängust üldisemalt oma kindel nägemus,» lisas kogenud sidemängija.

Nii Rumeenia kui ka Austria passiga 45-aastane Cretu on kuulunud mängijana mõlema riigi rahvuskoondisse. Ta alustas treeneritööd noortega ja seejärel liikus samm-sammult edasi. Ta on töötanud Austria, Belgia, Itaalia ja Poola klubide peatreenerina, abitreeneri-kogemus on tal Austria ja peatreeneri-kogemus Rumeenia rahvuskoondisest. Viimati juhendas ta ühte Katari klubi.

End iseloomustades ütles mees, et pöörab palju tähelepanu detailidele. «Võrkpallis oleneb palju just pisiasjadest ja seetõttu on see ka minu jaoks oluline. Inimesena ja ka treenerina olen positiivne ja naudin oma tööd,» sõnas Cretu, lisades, et erilist naudingut pakub talle noorte meeste mängijaks vormimine. «Eesti noorte tase on üllatavalt hea, näiteks finaalseerias nähtu põhjal. Siin pole muidugi sellist valikut nagu suurriikides, ent tase on korralik ja nad on võimelised ka koondises järgmise sammu astuma,» sõnas rumeenlane.

Uue tulijana on koondisse kaasatud ka itaallasest üldkehalise ettevalmistuse treener Mirko Fasini, kellega peatreener on aastaid koos töötanud. «Me näeme asju ühiselt ja töötame hästi koos. Ta on üks oma ala paremaid spetsialiste, keda ma tean,» kommenteeris Cretu.

Koondise uus loots kohtus Eestisse jõudnuna ka eelmise juhendaja Avo Keelega. «Loodan, et ta jätkab rahvusmeeskonnale noorte mängumeeste «tootmist». Tahan teda tehtud töö eest tänada,» sõnas Cretu.

16 koondisekutse saanut

Koondise treeninglaagrisse kutsutud mängijad

•    Sidemängijad: Martti Keel (Selver), Andres Toobal (Bigbank), Kert Toobal (Türgi)

•    Nurgaründajad: Martti Juhkami (Saksamaa), Kardo Kõresaar (Pärnu), Keith Pupart (Prantsusmaa), Robert Täht (Bigbank), Karl Jaani (Bigbank)

•    Diagonaalründajad: Renee Teppan (Bigbank), Oliver Venno (Venemaa)

•    Temporündajad: Andri Aganits (Saksamaa), Ardo Kreek (Prantsusmaa), Kevin Soo (Bigbank), Henri Treial (Bigbank)

•    Liberod: Denis Losnikov (Selver), Rait Rikberg (Bigbank)
--------------------------------------------------

Rainer Vassiljev: uus peatreener hoolib mängi­jatest

Eesti võrkpallikoondise abitreenerina jätkab Rainer Vassiljev .

«Ootan põnevusega laagri algust, minu jaoks suurepärane võimalus uusi asju kõrva taha panna ja õppida,» sõnas Vassiljev, kes suhtles peatreener Gheorghe Cretuga tihedalt juba enne, kui too Eestisse jõudis, ja sai laagrisse kutsutute asjus sõna sekka öelda.

«Ta on hästi konkreetse nägemusega juhendaja, oleme viimased paar päeva tihedalt suhelnud, eks minu osa on olnud mängijate kohta võimalikult palju infot anda. Lisaks tundub, et ta hoolib mängijatest. Et tema enda karjääri lõpetas vigastus, siis võtab ta arvesse pallurite seisundit ega sunni poolvigasena väljakule,» rääkis Vassiljev.

Vassiljevi sõnul toimub koondises praegu loogiline põlvkondade vahetus ja see on hea aeg uue treeneriga proovida. «Hetkel on nii, et noored ja vihased on vanemad üle mänginud, ja selles mõttes on praegu käsil loomulik põlvkondade vahetus,» lisas abi­treener.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles