Võrgukoondise avatrenn: inglise keel, iluvõimlejad ja hõredad read

Mariel Gregor
, Spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mängijad kuulavad hoolega, mida uus juhendaja Gheorghe Cretu esimesel treeningul räägib. Töökeeleks on nüüdsest inglise keel.
Mängijad kuulavad hoolega, mida uus juhendaja Gheorghe Cretu esimesel treeningul räägib. Töökeeleks on nüüdsest inglise keel. Foto: Toomas Tatar

Eesti rahvusmeeskond alustas eile uue peatreeneri Gheorghe Cretu juhendamisel neljanädalast ettevalmistuslaagrit EM-valikmängudeks.

Mai lõpus peetavaks Euroopa meistrivõistluste finaalturniiriks valmistuv Eesti meeste võrkpallikoondis alustas Kalevi spordihallis laagrit 11 mängijaga. Klubihooaja tõttu pole veel kodumaale jõudnud Prantsusmaa meistriliigas poolfinaalis osalev Pariisi Volley mängumees Ardo Kreek, samas liigas juba hooaja lõpetanud Keith Pupart, Venemaa superliigas mänginud Oliver Venno ja Saksamaal pallinud Martti Juhkami. Esimesel treeningul ei saanud kergema terviseprobleemi tõttu osaleda ka libero Rait Rikberg.

Treeningu eel oli legendaarne spordisaal täis väikesi iluvõimlejaid ja abitreener Rainer Vassiljevil oli tükk tegemist, et nende vahelt pallikärudega väljakule ligi pääseda. Keset treeningut tuli Vassiljevil käia palumas, et kõrvalsaalis valju muusika saatel harjutavad võimlejad muusika vaiksemaks keeraksid.

Värske peatreeneri Gheorghe Cretu juhendamisel toimuvad treeningud inglise keeles, mis nooremate mängijate jaoks on esmakordne kogemus. Üks selliseid on Tartu Bigbanki liider Renee Teppan, kelle sõnul on uut infot päris palju. «Mõttega peab kogu aeg asja juures olema, esialgu on ingliskeelsetest selgitustest harjumatu aru saada. Minu jaoks on välismaalasest juhendaja käe all treenimine kahtlemata väga hea kogemus,» sõnas Teppan pärast esimest higivalamist. «Päris palju asju on teistmoodi, kui olen seni harjunud, aga see on ainult positiivne. Tahtmist on palju ja usun, et reaalsed võimalused grupist edasi pääseda on olemas,» lisas diagonaalründaja, kes peab koha eest väljakul võitlema Venemaa superliigas mänginud Oliver Vennoga.

Saksamaal TV Bühlis väga hea hooaja teinud temporündaja Andri Aganits loodab lühikesest ettevalmistusest maksimumi võtta. «Täna oli selline sisseelamise trenn, tegime palju tehnilisi asju. Esmamulje uuest juhendajast on hea, hommikusel meeskonna koosolekul ta rääkis, kuidas tema asju näeb. Aega on vähe, tuleb kaasa mõelda ja sellest maksimum võtta,» rääkis esimese välishooaja lõpetanud Aganits. «Tuleb see aeg vastu pidada ja loodetavasti saame alagrupist ka edasi.»

Aganits oli 61 blokipunktiga sealse meistriliiga põhiturniiri parim blokeerija, kuuludes algusest lõpuni põhikoosseisu. «Esimene hooaeg piiri taga, uues keskkonnas, jään väga rahule. Jõudsime kaugele nii eurosarjas kui ka Saksa liigas,» vaatas 21-aastane võrkpallur Bühli klubis veedetud ajale tagasi. Saksamaal jõuti poolfinaali nii meistrivõistlustel kui ka karikavõistlustel, CEV Cupil pääseti samuti poolfinaali. «Jalg on piiri taga ukse vahele saadud. Klubi

ootab mind tagasi, ent hetkel ma tuleviku osas otsuste langetamisega ei kiirusta. Mingid jutud on, aga kõike võib juhtuda. Keskendun koondisemängudele,» sõnas Aganits.  

Koondise kogenud kapten Kert Toobal pallis lõppenud hooajal Türgi meistriliigas Torul Gümüshane klubis, jõuti veerandfinaali. «Ma ei uskunud hooaja alguses, et on võimalik sellise tulemuseni jõuda. Üks põhimees vigastas kohe hooaja alguses põlve, libero saadeti minema, ka treeningutingimused olid kehvapoolsed. Aga meil oli kogenud ja piisavalt mõistlik punt ning suutsime end tähtsamateks mängudeks kokku võtta. Saime punkte ka suurtelt klubidelt,» rääkis Toobal ja lisas, et probleeme lõunamaal jagus.

«Meil on selline vastik saal ja vastik publik, keegi sinna hea meelega mängima ei tulnud. Tihti olid fännid oma meeskonna vastu agressiivsemadki kui vastaste vastu, möll käis kogu aeg ja päris palju intsidente oli,» rääkis Toobal, kelle sõnul muutub sealne liiga üha tugevamaks.

Sidemängija tunnistab, et kogu palka pole ta kätte saanud, ent kogenud mees võtab seda kui paratamatust. «Ma olen igal aastal uue klubi otsingutesse hästi rahulikult suhtunud. Üritan vanad asjad ära klaarida ja usun, et midagi ikka leiab. Päris korras palga kättesaamisega ei ole, aga seal pole need asjad päris korras kunagi, see on risk, mille võtad. Olen alati üheaastaseid lepinguid teinud ja võtan aasta korraga. Liigad Euroopas alles lõppevad ja uueks hooajaks komplekteerimine alles algab. Olen hetkel pakkumistele avatud ja keskendun koondisele,» sõnas Toobal.

Toobal on ühtlasi ainus mees, kes koondislastest praeguse juhendajaga varem kokku on puutunud. Välismaalasest juhendaja tulekus näeb ta eelkõige boonust nooremate jaoks. «Neile, kes tahavad välismaale minna, on see väga hea kogemus. Parem see rahvusvaheline võrkpallikeel siin selgeks õppida kui kusagil uues kohas. Usun, et nädalaga hakkavad kõik mõistma, mida treener tahab. Saadakse aru, et iga liigutus, mis nad teevad, on tähtis. Sellepärast treenerivahetused ongi head, et teatud ajaga tekib mingi teada-tuntud süsteem ja harjumus. Hetkel tundub, et kõik on hingega asja juures ja tahtmist täis.»

Mitu noort on koondisekutse saanud teiste vigastuste tõttu; Toobal usub, et see on hea koht enese näitamiseks ja alati võib keegi avaneda. «Tuleb hakkama saada nendega, kes meil on. Osa jaoks on see võimalus, selline see sport on. Peab ise mees olema ja oma võimalused ära kasutama,» lisas Toobal, kes usub, et edasipääsuni jõuda on raske ülesanne, sest keskmine tase maailmas on märgatavalt tõusnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles