Teadmatus takistab Eesti korvpalliklubidel otsustamist

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esialgu pole teada, kas Darko Ivanovic jätkab Pärnu peatreenerina ja Vladimir Krisevitš mängijana.
Esialgu pole teada, kas Darko Ivanovic jätkab Pärnu peatreenerina ja Vladimir Krisevitš mängijana. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Korvpalli Eesti meistriliiga veerandfinaaliga piirdunud klubide juhid räägivad nagu ühest suust, et stipendiumite maksmise keelustamisest tekkinud segaduse ja teadmatuse tõttu ei saa nad veel teha uueks aastaks selgeid plaane. Samas ollakse veendunud, et vaatamata ebakindlale tulevikule jätkatakse meistriliiga tasemel mängimist – omaette küsimus on aga, milliseks kujuneb meeskondade tase.

Kõige helgem näib tulevik põhiturniiril 6. koha saanud, ent veerandfinaalis Rakvere Tarvale kaotanud Pärnu meeskonnal. Aastaid rahapuuduses virelenud ja ühe hooaja projektide najal tegutsenud klubile pani õla alla Pärnu Sadam. Kolme aasta jooksul toetatakse meeskonda viiekohalise summaga. Ja kuigi Pärnu klubi juht Mait Käbin ei soovinud summat täpsustada, tunnistas ta, et see jääb viiekohaliste arvude ülemisele poolele.

«Uue toetaja lisandumine lubab meil meeskonda paremini komplekteerida ja püüda kõrgemaid eesmärke,» sõnas Käbin. «Räägime ka seniste toetajatega, ehk näeb neist mõni selles valguses võimalust ka oma panust suurendada. Loodan saada pildi selgemaks juuni alguseks.»

Käbin ei soovinud veel rääkida võimalikest mängijatest ega ka sellest, kas jätkatakse serblasest peatreeneri Darko Ivanoviciga. Samas viskas ta õhku vihje: «Eesmärk jäi täitmata, kuid samas kogusime rohkem võite kui eelmistel hooaegadel. Arvan, et tervikuna võib panna hindeks koolipoisi kolme.»

Suur küsimärk ripub põhiturniiri 7. kohaga lõpetanud ja veerandfinaalis Kalev/Cramole alla vandunud Rapla TYCO kohal. Põhiline küsimus seisneb selles, kas viimased kuu aega peatreenerina tegutsenud Aivar Kuusmaa jätkab väikelinna meeskonna eesotsas.  

Mi saab stipendiumitest?

Kuusmaa ise jäi Raplas veedetud ajaga rahule. «Nendest noortest meestest, keda seni olin ainult kõrvalt näinud, sain selgema pildi. Tegemist oli positiivse kambaga, kes tahtsid vaeva näha – kahju vaid, et läksime kohe kokku ühe suurega,» sõnas ta. «Usun, et suutsin töötatud kuuga poistele midagi edasi anda. Ise sain aga treenerina sisse vana rütmi.»

Kuusmaa andis mõista, et tänu Raplast tulnud pakkumisele korvpalli naasmine süvendas soovi edaspidigi treenerina jätkata. Kas teha seda Raplas või kusagil mujal, pole veel aga selge.

Rapla klubi juht Jaak Karp hindas Kuusmaa tööd väga kõrgelt. «Mulle meeldis, et teda ei heidutanud see, et oleme praegu Eesti 7. klubi. Jäin tema tegevusega väga rahule,» tunnistas ta. «Soovin temaga kindlasti maha istuda ja tulevikku arutada.»

Samas oli Karp sunnitud nentima, et Eesti spordis valitsev ebakindel olukord ei luba praegu veel suuri plaane teha. «Ma küll kohtun Kuusmaaga, kuid ei saa temaga midagi konkreetset rääkida, kuna mul pole võimalik midagi lubada. Keegi ei tea ju seda, mis saab edasi,» selgitas Karp. «Selge on see, et treeneritele ei saa enam stipendiumit maksta ning tõenäoliselt viib kogu stipendiumitega seotud teema selleni, et korvpallis ei saa me enam pakkuda sellist liigat, kui oleme seni harjunud nägema.»

Vaatamata kõigele ei kavatse aga Karp alla anda, vaid püüab hoida kogu Rapla klubi nii tugeva ja toimivana, kui vähegi võimalik. Mõnede tänavugi meeskonda kuulunud mängijatega kehtivad kokkulepped ka järgmiseks hooajaks.

Valgas uued tuuled

Põhiturniiri 8. meeskonnal, Valga Maksil & Mooritsal seisavad aga ees suured muutused. Kõik kolm hooaja lõpus meeskonda aidanud välismaalast on lahkunud ning mänedžer Antti Vasara sõnul pole neist kedagi tagasi oodata. Hooaja lõpus ka peatreeneri kohuseid täitnud mees soovib meeskonda uueks hooajaks komplekteerides vaadata rohkem ringi kodumaisel mängijate turul.

«Paneme rõhu Eesti mängijatele, keda peavad toetama mõned välismaalased,» viitas ta oma kavatsustele. «Mõistagi on oluline see, kuidas laheneb stipendiumite maksmise teema, kuid usun, et klubid suudavad ikkagi leida jätkamiseks mingid variandid.»

Vasaral on silmapiiril ka uus peatreeneri kandidaat, kellega ta soovib lähinädalatel kohtuda. Väidetavalt on tööleasumiseks huvi mõlemapoolne.

Põhiturniiril viimaseks jäänud KK Hito saatus selgub pärast üleminekumänge esiliiga võitja Kohilaga. Esimene kohtumine peetakse reedel kell 20 Kohilas, teist korda on meeskonnad vastakuti pühapäeval Jõhvis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles