EOK hullus või vägevus? Euroopa mängud Bakuus

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peagi valmiv suurejooneline Bakuu olümpistaadion.
Peagi valmiv suurejooneline Bakuu olümpistaadion. Foto: baku2015

EOK ehk Euroopa Olümpiakomitee polnud rahul, et on olemas Aasia mängud, Pan-Ameerika mängud, aga Vana Maailma mänge mitte. Nüüd on. 2015. aasta juunis kogunevad 6000 atleeti Bakuusse Euroopa mängudele. «Hullumeelselt suur üritus,» kommenteeris Eesti Olümpiakomitee tippspordijuht Martti Raju. «Sportlasi on rohkem kui taliolümpial. Eestlasi peaks Bakuus võistlema poolesaja ringis.»

Euroopa mängud olevat EOK presidendi Patrick Hickey ego upitamine. Tema eelkäija, praegune ROKi juht Thomas Bach pani aluse Euroopa noorte olümpiapäevadele ja nüüd ka noorteolümpiale ning Hickey võttis samuti nõuks silma paista.

Esimesed Euroopa mängud ei peeta Aasia piiril Bakuus mitte kahe ilmajao ühendamise eesmärgil, vaid seepärast, et Aserbaidžaani president Ilham Alijev – tema abikaasa Mehriban Alijeva on ürituse patroon – lubas kõik kinni maksta. Raju on skeptiline. «Alguses kinnitati, et kõik sportlased transporditakse tasuta Bakuusse, nüüd räägitakse reisikompensatsioonist. Tegelikult ei kujuta korraldajad ilmselt ettegi, palju kogu see nali maksma läheb.»

Euroopa mängud on kui piirkondlik olümpia – 17 võistluspäeva, sportlasteküla, avamine-lõpetamine, suursugused spordibaasid ja kõik muu suurvõistluste juurde kuuluv.

Võistlusalasid on kavas 19. Mitmed suured saatsid sündmuse kus seda ja teist, tõdes Raju. «Kergejõustik teatas, et neid Euroopa mängud ei huvita. Ujumises võistlevad juuniorid. Samas pole väikestel aladel – maadlusel, vehklemisel, sõudmisel ja teistel – suurt lugu, kui üks tiitlivõistlus lisandub. Mõni kavatseb Bakuus läbi viia isegi Rio de Janeiro olümpiakvalifikatsiooni, poksijad aga EMi.»

Sportmängudest jagatakse medaleid rannajalgpallis, rannavõrkpallis, tänavakorvpallis ja saalivõrkpallis.

«Põgusalt on meil Euroopa mängudest juttu olnud, kuid suurt neist ei tea – millised riigid turniirile pääsevad, kuidas kvalifitseerumine käib,» rääkis võrkpalliliidu peasekretär Tarvi Pürn. «Kui seltskond, kes Bakuus mängima hakkab, on esinduslik ja võimalus antakse, siis miks mitte osaleda? Kui Euroopa mängud käima lähevad ja võistluskalendrisse sobituvad, võib sest saada esinduslik spordisündmus.»

Vehklemisliidu peasekretär Jüri Salm: «Tean, et Euroopa mängud toimuvad Bakuus tuleva aasta juuni lõpus ja programmi kuuluvad kõik vehklemisliigid. Muud ei tea. Samal ajal on meil tavaliselt EM. Näis, äkki selgitatakse Euroopa meistrid järgmisel suvel Bakuus.»

Raju on esimesed Euroopa mängud igatahes EOK kalenderplaani lisanud. «Pääsu meil neist pole, suurt kulu samuti mitte. Nendeks võistlusteks valmistumist me ei finantseeri, küll aga pole selge, mil määral korraldajad meie kulusid katavad. Arvan, et EOK eelarvest läheb Euroopa mängudele umbes 100 000 eurot,» selgitas Raju. «Olen siin vaikselt kvalifikatsioonitingimusi uurinud ja arvan, et Eestist pääseb Bakuusse võistlema 50 sportlase kanti, teist sama palju tuleb taustajõude.»

Samas ei oska Raju Euroopa mänge tähtsustabelisse paigutada. Igatahes EOK premeerimissüsteemis seda võistlust veel ei ole. «Esiteks on alade tase kõikuv ja teiseks me ei tea, kas tipud tulevad võistlema või mitte. Vaatame esimesed mängud ära ja eks siis ole näha. Kahtlustan kahte stsenaariumi: kas esimesed mängud jäävad samas ka viimaseks või üritus muutub vägagi populaarseks. Teisalt pole riike, kes suudaks mängude nimel miljoneid raha likku panna, Euroopas just palju. Kui, siis veel Venemaa,» rääkis Raju.


Euroopa mängud

•    Toimumisaeg: 12.–28. juuni 2015

•    Toimumiskoht: Bakuu, Aserbaidžaan

•    Spordialad: veesport (ujumine, vettehüpped, kujundujumine, veepall), vibulaskmine, kergejõustik (Euroopa võistkondlike meistrivõistluste III liiga), sulgpall, tänavakorvpall, rannajalgpall, poks, sõudmine, jalgrattasport (maanteesõit, maastikusõit, BMX), vehklemine, judo, kõik võimlemisalad, karate, laskmine, lauatennis, taekwondo, triatlon, võrkpall, maadlus

•    Osalevaid riike: 49

•    Osalevaid sportlasi: 6000

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles