Poolteist miljardit oma taskusse: Ecclestone jättis osavalt maksud maksmata

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bernie Ecclestone.
Bernie Ecclestone. Foto: SCANPIX

BBC uuriv telesaade Panorama väidab,  et vormel-1 sarja juht Bernie Ecclestone jättis maksmata astronoomilise summa ehk koguni 1,2 miljardi naela (ligi 1,5 miljardi euro) ulatuses makse, kuid pääses nende tasumisest tänu kokkuleppele maksuametiga.

Saatetegijatel õnnestus saada enda käsutusse dokumendid, mille kohaselt Briti maksuamet uuris Ecclestone’i ja tema perekonna maksuasju tervelt üheksa aastat. Saaga algas 1995. aastal, kui Ecclestone sai täielikult enda kätte vormel-1 sarja magusad teleõigused. Peagi pärast seda liigutas ta vastavad varad offshore-firmasse ning andis seejärel need oma toonase naise Slavica omandusse.

Slavica kandis varad üle Luksemburgis asuvasse perekonna usaldusfondi ning müüs need seejärel meeletu kasumiga maha, ilma et oleks Suurbritannia maksuametile pennigi tasunud. Tegu võib olla suurima üksikisiku poolt ette võetud maksudest pääsemise operatsiooniga Suurbritannia ajaloos. Samas on skeem seaduslikult täiesti vettpidav, juhul kui Ecclestone polnud ise fondi looja ega haldaja.

Briti maksueksperdi Jolyon Maughami sõnul oleks Ecclestone vastasel juhul pidanud maksma tehingu pealt enam kui 1,2 miljardi naela jagu makse. «See on päris märkimisväärne kokkuhoid. Pean tunnistama, et ma pole oma pika karjääri jooksul mitte millegi ligilähedaseltki sarnasega kokku puutunud,» lausus Maugham BBCle.

Ecclestone on kavalatest skeemidest hoolimata siiski praegugi plindris. Nimelt süüdistatakse teda Saksamaal alanud kohtuprotsessis ühele pangaametnikule 26 miljoni naela suuruse altkäemaksu andmises, et säilitada vormel-1 sarja kommertsõigused. Ecclestone tunnistab raha maksmist, kuid väidab, et langes hoopis ise väljapressimise ohvriks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles