Tobreluts, Joosing või keegi eestlasest Mister X?

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tobreluts
Indrek Tobreluts Foto: SCANPIX

Eesti laskesuusakoondisele välismaalasest peatreeneri otsingud on selleks korraks lõppenud – tulemuseta. Määravaks said rahaliselt piiratud võimalused ning sobiva hinna ja kvaliteedi suhtega treenerite puudus. Lähinädalatel jätkatakse peatreeneri otsinguid kodumaiste treenerite hulgas.

Laskesuusatamise föderatsiooni peasekretäri Kristjan Oja sõnul on jätkuvalt kandidaatide hulgas ka veel tänavu Sotši olümpial sportlasena osalenud Indrek Tobreluts ja seni peatreeneri abilisena tegutsenud Mihkel Joosing. Samas pole alajuhtide hulgas veel selget otsust, millisesse rolli peatreenerit vajatakse.

«Üks võimalus on see, et sportlased harjutavad peamiselt oma isiklike treenerite koostatud plaanide järgi ja peatreener on rohkem mänedžeri tüüpi. Teine võimalus aga see, et peatreener on selgemalt kogu tegevuse suunaja,» rääkis Oja. «Võimalik on ka selline variant, et palkame hoopis mitu erialatreenerit. Elu on näidanud, et meie sportlased vajavad spetsiifilistes valdkondades suuremat tähelepanu.»

Eriala all peetakse silmas peamiselt laskmist. Just vilets laskmine on see, mis takistab kõrgetele kohtadele jõudmist.

Ühe võimaliku lasketreenerina on jutuks olnud soomlane Asko Nuutinen. «Kindlasti on ta üks variant, pealegi on tal eestlastega töötamise kogemus varasemast olemas,» tunnistas Oja. Nuutinen töötas aastaid Eesti viimase kümnendi parima laskesuusataja Eveli Saue abilisena. Nüüdseks on aga Sauest saanud alaliidu juhatuse liige, mis annab läbirääkimisteks väga hea võimaluse.

Laskesuusatajad kavandavad koondise strateegiat terveks järgmiseks olümpiatsükliks ning seepärast on oluline seegi, kuidas tagada korralik ettevalmistus praegu veel järelkasvutiimis Tõnu Pääsukese juhendamisel harjutavatele sportlastele.

«Selles grupis on sportlased, kes peavad tegema järgmise sammu ja olema juba 2018. aastal A-koondises,» leidis Oja. Kas ei võiks siis rikkalike kogemuste ja ideedega Pääsukesest saada ka koondise peatreener? Oja sõnul pole Pääsuke huvitatud, kuna see tähendaks vanahärrale liigset koormust. Pealegi on tänavu kahe grupi võistlus- ja trennigraafikud erinevad, sest noored pole veel valmis MK-sarja karusselli kaasa tegema.

Oja: «Pääsukesel on praegu väga hästi toimiv treenerite ja sportlaste kooslus, mida pole õige lõhkuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles