Fänn sai kuuli rindu: Itaalia karikafinaali varjutas vägivald

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia karikafinaali algus lükkus vägivallatsemise tõttu edasi.
Itaalia karikafinaali algus lükkus vägivallatsemise tõttu edasi. Foto: SCANPIX

Eile õhtul Itaalias Rooma olümpiastaadionil peetud Fiorentina ja Napoli vahelise jalgpalli karikasarja finaali algus lükkus 45 minutit edasi, kuna kaks Napoli fänni ja üks erariietes politseinik sattusid tulistamise tagajärjel haiglasse.

Lisaks valitses korralagedus ka tribüünidel – kui mängu korraldajad ja Napoli kapten Marek Hamsik lähenesid Napoli ultrafännide tribüünile, et arutada, kas mäng peaks toimuma, võeti nad vastu suitsupommide ja tõrvikute rahega. Napoli fännidel olid seljas särgid kirjaga «Speziale vabaks», millega nõutakse 2007. aastal pärast politseiniku Filippo Raciti hukkumist kaheksaks aastaks vangi mõistetud Antonino Speziale vabastamist.

Fiorentina peatreeneri Vincenzo Montella sõnul peletab vägivallatsemine maailma paremaid mängijaid Itaalia liigast eemale. «See pole esimene kord, kogesin täpselt samasugust asja juba 2004. aastal Roma eest mängides,» meenutas Montella korda, kui kohtumine linnarivaali Lazioga mõlema poole fännide nõudmisel ära jäeti, sest väidetavalt oli enne mängu surma saanud staadioni läheduses politseiauto alla jäänud väike poiss. Hiljem osutus kuuldus valeks.

«Itaalia jalgpall on kahjuks juba mõnda aega selline ja ma kardan, et kaotame seetõttu palju mängijaid. Nad otsustavad minna mõnda teise liigasse. See kehtib isegi itaallaste kohta. Niisugune olukord on väga kurb, sest täna (eile – toim) õhtul oli kõik valmis selleks, et inimesed saaksid nautida ilusat vaatemängu,» lausus Montella.

Oodatust hiljem alanud kohtumine ise oligi vaatemänguline – Lorenzo Insigne kaks kiiret tabamust viisid Napoli juba 17. minutiks 2:0 juhtima, kuid Juan Vargase iluvärav tõi Fiorentina pooltunni möödudes mängu tagasi. Kümme minutit enne kohtumise lõppu jäi Napoli Gökhan Inleri eemaldamise tõttu platsile kümnekesi, kuid lisaminutitel vormistas Dries Mertensi tabamus neile siiski 3:1 võidu.

Enne mängu kuulitabamuse saanud meestest kaks olid Napoli fännid. Neid varitseti ja tulistati ning esialgselt peeti seda AS Roma ultrafännide tööks. Politsei väitis aga hiljem, et tulistamine polnud otseselt finaalmänguga seotud ning et kurjategijad kasutasid olukorda lihtsalt kavalalt ära. Üks meestest sai kuulitabamuse rindu ja viidi lõikuslauale, teine mees sai haavata kätte. Ka erariietes politseinikku tabas kuul käsivarde.

Napoli president Aurelio de Laurentiis aga hoopis kiitis mõlema meeskonna fänne koostöö eest, pannes toimunus süü saamatutele ametivõimudele. «Kui mäng oleks ära jäänud, oleks sellest kaotanud kogu Itaalia jalgpall. Lahendasime probleemi kahe ultrarühmituse abiga, kes olid väga mõistvad ja koostöövalmid,» sõnas de Laurentiis. «Miks ei ole siseministeerium ikka veel õppinud jalgpallimänge korraldama? See peaks ju olema lapsemäng!» pahandas ta mängujärgsel pressikonverentsil võimudega.

«Fännid kannavad klubi särki südame ja kirega. Seega tundus mulle, et korraldajad ja fännid peaksid saama omavahel suheldud ilma politsei juuresolekuta,» lisas de Laurentiis. «Jah, paar suitsupommi küll visati, aga publik käitus kokkuvõttes väga viisakalt, sest enne mängu ringelnud uudiste valguses oleks võinud ka suureks mässuks minna,» leidis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles