Gay dopingupatt võib röövida medali veel kolmelt mehelt

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA teatenelik Trell Kimmons (paremalt), Justin Gatlin, Tyson Gay ja Ryan Bailey Londonis võidetud hõbemedalitega.
USA teatenelik Trell Kimmons (paremalt), Justin Gatlin, Tyson Gay ja Ryan Bailey Londonis võidetud hõbemedalitega. Foto: SCANPIX

USA sprinter Tyson Gay sai reedel aastase võistluskeelu, kuna andis mullu anaboolsete steroidide jälgi sisaldanud dopinguproovi. Löögi alla võib aga sattuda ka USA neliku teatejooksuhõbe Londoni olümpiamängudelt.

Gay, kelle tulemused tühistati tagasiulatuvalt alates 2012. aasta juulini, tagastas juba ROKile Londonis võidetud hõbemedali, kuid ROKi otsustada on, kas medalist jäävad ilma ka temaga samasse teatejooksunelikusse kuulunud Trell Kimmons, Justin Gatlin ja Ryan Bailey.

IAAFi reeglid ütlevad selgelt, et ühe liikme vahelejäämise korral võetakse ka võistkonnalt medalid, kuid ROK võib seda otsust muuta. Esmakordselt dopinguga vahele jäänud Gay pääses tavapärase kahe asemel vaid üheaastase võistluskeeluga, kuna tegi USA antidopingu ühinguga (USADA) märkimisväärset koostööd. Tavapärasest lühem keeld tähendab, et Gay võib juba sel suvel alates 23. juunist võistlusrajale naasta.

Kui USA nelik peaks medalitest ilma jääma, tõuseks hõbedale Trinidadi ja Tobago ning pronksile Prantsusmaa meeskond. ROK on varem sellistes olukordades teinud erinevaid otsuseid. 2000. aastal kaotas USA 4x400 meetri nelik medalid, kui positiivse dopinguproovi andsid nii Antonio Pettigrew kui ka Jerome Young. Ent 2004. aastal jäi USA naiste nelikule 4x400 meetri kuld alles, kuigi Crystal Cox tunnistas anaboolsete steroidide tarvitamist. Tõsi, Cox osales USA naiskonna ridades vaid eeljooksus.

Sydney mängude järel jäid ameeriklannad ilma 4x100 ja 4x400 meetri medalitest, kui dopinguga jäi vahele Marion Jones. Rahvusvaheline Spordiarbitraaž CAS ennistas apellatsiooni järel siiski kõigile naiskonna liikmetele peale Jonesi nende autasud.

USA nelik püstitas Londonis ka uue rahvusrekordi 37,04, kuid alaliit ei ole seda seni ametlikuks tippmargiks kinnitanud, oodates ROKi otsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles