Suur suutäis sundis Liverpooli libisema

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steven Gerrardi (vasakul) näost on näha pettumust, Luis Suarez (paremal) ei tahtnud pärast kaotust oma emotsioone kordagi näidata.
Steven Gerrardi (vasakul) näost on näha pettumust, Luis Suarez (paremal) ei tahtnud pärast kaotust oma emotsioone kordagi näidata. Foto: SCANPIX

Veidi vähem kui kuu aega tagasi võisid Liverpooli jalgpalliklubi mängijad rõõmupisaraid valada, kui koduväljakul alistati Inglise meistriliiga peamine tiitlikonkurent Manchester City. Kaks õhtut tagasi kõlanud lõpuvile järel olid Liverpooli mehed taas pisarais, ent seekord teisel põhjusel – võõral väljakul suudeti maha mängida 3:0 edu ning suure tõenäosusega libises sellega käest ka pikalt oodatud meistritiitel.

13. aprill, Anfieldi väljak Liverpoolis. Kodumeeskonna kapten Steven Gerrard on tüürinud neli vooru enne hooaja lõppu oma mehed tähtsa 3:2 võiduni ning kaotajaks pole keegi muu kui koos Liverpooliga meistritiitlit jahtiv City. Gerrard kutsub tiimikaaslased pärast lõpuvilet kokku ja teatab neile rõõmujoovastuses, kuidas meistritiitel on nüüd nii lähedal, et «see, kurat, ei libise enam käest».

Parimate valus libisemine

Kuigi nädal hiljem suudetakse taas võita – 3:2 Norwich Cityt –, tabab Liverpooli valus tagasilöök aprilli lõpus, kui kodus jäädakse 0:2 alla Londoni Chelseale. Sealjuures saab kaotuse järel meedialt suure kriitika osaliseks just Gerrard, kelle rumal libisemine väljakul lubas Demba Bal lüüa avapoolaja neljandal üleajaminutil värava, mis viis külalised Chelseast juhtima. Kaotuse järel on liigatabeli seis aga intrigeeriv: Liverpoolil ja Cityl on peetud 36 kohtumist, kogutud 80 punkti ja jäänud mängida veel kaks kohtumist. Meistritiitli võitja on endiselt lahtine.

Ning siis jõuab kätte 5. mai õhtu, mis vajutab valusa pitseri Liverpooli tiitlilootustele. Liigatabelis 11. real paiknevale Crystal Palace’ile külla sõitnud Liverpool on 55. minutiks kohtumist 3:0 juhtimas, aga eduseis hakkab viimasel veerandtunnil kahanema ja 88. mänguminutiks on Damien Delaney ja Dwight Gayle toonud tabloole 3:3 viigi.

Lõpuvile kõlades võtab Liverpooli mängijate ja fännide emotsioonid kõige paremini kokku lohutamatu Luis Suarez, kes tõmbab särgi üle pea ja seisab kapten Gerrardi najal. Suarezele ei paku enam rõõmu see, et samal päeval valisid ajakirjanikud ta Inglise liiga parimaks mängijaks, samuti pole lohutuseks asjaolu, et ka jalgpallurite liit andis talle hooaja kõige parema mängija tiitli ning kuuest lõppvalikusse jäänud kandidaadist kaks olid tema meeskonnakaaslased Steven Gerrard ja Daniel Sturridge. Meistritiitel on ilmselt läinud, võimalus lõpetada 1990. aastast kestnud tiitlipõud on kadunud.

Purunenud unistus

«Jah, minu jaoks on see läbi,» tunnistas pärast kaotusmängu ka Liverpooli peatreener Brendan Rodgers. «78 minutit olime väga silmapaistvad, aga siis sattusime hoogu, arvasime, et saame sellest olukorrast veel rohkem kätte, ja kaotasime oma kaitsestruktuuri,» tunnistas Rodgers, et tema hoolealused tahtsid tagasi mängida üheksaväravalist vahet, mis neid sel hetkel samal pulgal olnud Cityst lahutas, ning sellega võeti enda jaoks liiga suur suutäis.

«Kui oled 3:0 juhtimas, tundub selline tulemus nagu kaotus. Mängijad on väga löödud,» lisas Rodgers, kes vaatas juba ka tulevikku, «olime sel hooajal paremad kui eelmisel aastal ja proovime uuel hooajal saada veel paremaks.»

Et esmaspäeva õhtu tõestas, et jalgpallis võib kõike juhtuda, ei maksa Liverpooli minimaalset tiitlilootust veel siiski maha matta, sest neil on 81 punkti ja pidada mäng Newcastle’iga. Samal ajal on Cityl kirjas 80 punkti ning mängida Aston Villa ja West Hamiga. Kui City peaks kahest mängust ühe kaotama, piisaks Liverpoolile võidust ja nad tuleksid siiski meistriks. Tiitlilootus pole päris kadunud ka Chelseal: neil on koos 79 silma ja pidada mäng Cardiff Cityga. Kui nad selle võidavad ning Liverpool ja City kõik oma mängud kaotavad, rändab tiitel hoopis Londonisse. Seega on kõik veel võimalik.

«Crystanbul»

Sotsiaalmeedias jõuti Liverpooli kurb kaotusmäng kiirelt ristida «Crystanbuliks», millega vihjatakse 2005. aasta Meistrite liiga dramaatilisele finaalile. Istanbulis 69 000 pealtvaataja ees lahti rullunud finaalmängus oli AC. Milan kohtumist 44. minutiks 3:0 juhtimas, aga Liverpool suutis 60. minutiks kolm väravat tagasi lüüa ja viigiseisul lõppenud normaal- ja lisaaja järel võita penaltiseeria 3:2. Liverpooli ajalukku lähevad erinevatel põhjustel nii Istanbulis peetud finaal kui eile Crystal Palace’ile kaotatud matš, mis andiski nutikatele sotsiaalmeediakasutajatele võimaluse kombineerida kiirelt populaarsust kogunud «Crystanbul». PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles